• Sprzedaż Prisona i GTS - co sądzę. Autor: ~J-23 [46.205.204.*]
    W weekend była całkiem dobra sprzedaż Prisona, przez sporą część dnia, w zasadzie od ok godz 12 do 20-21 gra plasowała się w TOP200, cżęsto na 16x-17x miejscach. Wg moich obliczeń niewykluczone, że mogło to dać nawet sprzedaż 100 kopii dziennie (świadczy o tym też liczba komentarzy)
    Już wczoraj sprzedaż Prisona była lepsza niż Succubusa w analogicznym okresie, tj 10 dzień od premiery: max miejsce na GTS: 166 min. 336 vs max. 198 min 328 Succubsa. W 11 dzień (16.10, sobota) Succubus miał 166 - 293.
    To doskonały trend, bo nawet podążanie śladami Succubusa czyli np. po jakimś czasie stabilizacja sprzedaży na poziomie 400-500 miejsca GTS, czasem mininalnie mniej, oznacza sprzedaż dobrych kilkuset sztuk dziennie (widać to po kommentach Succubusa, przy czym należy pamiętać, że GTS pokazuje wartość sprzwedamnych gier, a nie ilość, a więc to samo miejsce Succuba i Prisona, oznacza o ok 50% więcej sprzedanych kopii Prisona, gdyż Succubus ma o prawie 50% wyższą cenę).

Taka stabilizacja to podwójny bonus, bo :

- Succubus kosztował 2x więcej
    - Aby zrównać sie z kapitalizacją MMS, BKD musiałby obecnie kosztowac o ok 50% więcej

Owszem, to nie jest 1:1, bo np MMS wprowadzi (może jeszcze w w tym roku) konsolową wersję Succubusa która możwe przynieść naprawdę ładne zyski (gra Succubus ma spory potencjał konsolowy IMO) , aczkolwiek i BKD pewnie za jakis czas wypuści swoją wersję PS-ana konsole + niewykluczony jest tryb multiplayer.
    Wg moich szacunlkowych obliczeń (które oczywoiscie moga być błędne) , obecnie sprzedano ok 27.000 sztuk netto (po odliczeniu zwrotów) Prison Simulator. Do pełnego zwrotu gry potrzeba sprzedaży w ok 44.000 kopii netto. W momencie ogłoszenia sprzedaż szacowałem na 23.000 kopii netto. Powinno sie wieć wydawać, że potrzeba sprzedaży 46.000, jednak proszę pamiętać, że 23k kopii były w promocji -10%, a kolejne kopie, po tygodniu od premiery, są juz za pełną cenę..

Jeżeli sie nie pomyliłem, to nie wygląda to źle,

Ciężko przewidzieć jak sie będzie kształtowała sprzedaż, bo zwroty akcji mogą być in plus i in minus.

Zainteresowanym polecam obserwować sprzedaż i porównywać z Succubusem.
  • Re: Sprzedaż Prisona i GTS - co sądzę. Autor: ~Prime [83.27.162.*]
    dobra robota

thx
  • Re: Sprzedaż Prisona i GTS - co sądzę. Autor: ~leszcz [89.161.106.*]
    w tej chwili jest 559 komentarzy - z popremierowego Espi wynikało 71 sprzedanych kopii na komentarz co by sugerowało 40k sprzedanych kopii brutto z tego co piszesz przyjmujesz cok 50 kopii na komentarz?

• Re: Sprzedaż Prisona i GTS - co sądzę. Autor: ~J-23 [46.205.204.*]
    Wspólczynnik z czasem spada, dla wiekszości gier (a po jakms czsie znowu może rosnąć) , ponadto ten 70 to było brutto i to dla wszystkich komentarzy.
    Po ustaleniu szacunkowej liczby sprzedanych kopii: 23.350 , w momencie info o zwrocie połowy nakładów, wychodził mi wspólczynnik 51,4. Z kolei z komentarzy (ale licząc tylko te ze Steam) i moich szacunków sprzedaży. wychodzi mi obecnie jakieś 55, moze trochę więcej.
    Procent dla BKD za PS per analogiam z procentem dla MMS za Succubusa, po sprzedaży 37000 kopii.

Dlaczego wolę liczyć tylko komentarze tylko Steam? Bo tak jest bezpieczniej i pewniej. Spoza Steam mogą być gry z dziwnych źróeł i za dziwne ceny, np na Allegro można kupic Prisona za 22 zł (i toi z normalnego konta Sprzedawcy, a nie jakiegoś podejrzanego) , pod warunkiem, że sie zainstaluje go na nowym koncie założonym na Steam. :O
    Nalezy pamiętac, że to są dane (wspólczynniki i kopie) NETTO, a więc po odjęciu szacunlkowych zwrotów (10%).

Rzecz jasna, jeśli coś źle dobrałem i sie kropnąłem plus np zwroty byłyby większe niż 10%, to te dane moga nie być precyzyjne. No , ale czegoś trzeba się chwycić. :>
  • Re: Sprzedaż Prisona i GTS - co sądzę. Autor: ~mario [85.198.226.*]
    Od Buma (19k po 72h i 45k w miesiąc) także lepiej to wygląda obecnie.
    Bum 11 dnia był pomiędzy 215 a 429 miejscem na globalu (Prison 166/336).
    https://gaminganalytics.info/gb_chart/855740
  • Re: Sprzedaż Prisona i GTS - co sądzę. Autor: ~leszcz [89.161.106.*]
    tak czy inaczej jeszcze trzeba trochę te kciuki potrzymać żeby gra się zwróciła
    dobrze że bundle z GSS znowu jest
  • Re: Sprzedaż Prisona i GTS - co sądzę. Autor: ~Jerry [89.67.171.*]
    Czyli kiedy Waszym zdaniem te powiedzmy 45k kopii ? Ja stawialem przed koncem miesiaca teraz stawiam na poczatku grudnia. Jesli zwrot kosztow bedzie przed okresem swiatecznym i caly grudzien bedzie pracowal na zysk + do tego jakies info o porcie na konsole, jakis dodatek fajny czy cos w tym stylu to koncowka grudnia powinna wycene akcji sporo podniesc. Ciekawe czy do tego czasu dadzą cos nizej dokupic jeszcze.
  • Re: Sprzedaż Prisona i GTS - co sądzę. Autor: ~mario [85.198.226.*]
    Prison wyglada 11 dnia także lepiej od LFB (miejsca pomiędzy 235 a 389) czy Barn Finders (187/624). To są dwie inne gry grupy PLW, które lepiej wystartowały (raport 72h) od Prisona, ale później osłabły.
  • Re: Sprzedaż Prisona i GTS - co sądzę. Autor: ~Prime [83.27.162.*]
    183 pozycja GTS

Gra broni się ładnie moim zdaniem
  • Przed chwilą nawet 177 się doliczyłem Autor: ~J-23 [46.205.204.*]
    Z tym, że jak wiadomo, pomiędzy gaminganalytics, a realnym miejscem ma steampowered jest różnica, dla PS ok 23. Nie wiem dlaczego, moze chodzi o duble.
    177 miejsce na steampowered może odpowiadac ok 199-200 na GA, ale to dalej jest nieźle i tak do 18-tej, może 20-tej , ta lokata ma szansę być poprawiona.
  • Tak, dość dobrze to wygląda. Autor: ~J-23 [46.205.204.*]
    Po wynikach weekendowych widzę to w jaśniejszych barwach niz jeszcze tydzień temu, dlatego od piątku, od czasu do czasu skubię po 11,45-11,60, a jak się udaje to i taniej..

W dodatku info o zwrocie kosztów produkcji Succubusa (co mim zdaniem nastąpi w najbliższym czasie) i spodziewany wzrost kursu MMS po takim kumunikacie, spowoduje również wzrost BKD, bo inwestorzy będą chcieli wyprzedzić przyszłe info o zwrocie kosztów PS-a. A potencjał do wzrostów jest spory, jak już wspomniałem w głównym wątku. (cap BKD vs cap MMS)
  • Re: Tak, dość dobrze to wygląda. Autor: ~ajax [165.225.207.*]
    kij z kursem ktoś poprpstu się bawi zalecam spokój zobaczymy co będzie za tydzień na razie po stratach ktoś sprzedaje nic nie rozumiem
  • Re: Tak, dość dobrze to wygląda. Autor: ~J-23 [46.205.204.*]
    A co tu rozumieć? To próba wywołania paniki. Dla mnei nawet, w miarę pojawienia sie gotówki będzie można dobrać taniej. Znowu 177 miejsce GTS czyli w ok 202-203 na GA. I ctrzeba podkreślić, że okolice tego miejsca utrzymują sie przez co najmniej pół doby, a wieć sprzedaż jest w miarę stabilna..
  • Poprawka - obecnie 167 miejsce na Steam (ok 190 wg GA) Autor: ~J-23 [46.205.204.*]
    Dla mnie trend jest jasny, ale każdy ma swój rozum i wiedze , więc niech każdy robi to co uważa.;)
  • Luk Autor: ~Luk [95.171.119.*]
    Można linka prosić ?
  • Re: Luk Autor: ~J-23 [46.205.204.*]
    https://gaminganalytics.info/gb_chart/842180 - dane opóźnione do 30 min

https://store.steampowered.com/search/?os=win&filter=globaltopsellers - tu jest sporo zabawy przy dalszych miejscach, trzeba liczyc ręcznie
[x]
BKDGAMES 63,79% 3,80 2026-04-15 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.