Ze wskazaniem niestety pierwszy raz na minus. Przepraszam naganiaczy i pseudo znawców, ale takie są fakty. Plusy to stosunek należności krótkoterminowych do zobowiązań krótkoterminowych, co było zawsze mocną stroną Ecika. Minusem, duży przyrost wartości usług obcych. Owszem Spółka sama wskazuje ten fakt jednak planowany wzrost przychodów to tylko zakładanie, że wkładam więcej to wyciągam więcej. Jak jak będzie to czas pokaże. W konsekwencji zysk za wskazany okres rozliczeniowy jest niższy od zeszłorocznego.
Jednak nie można tracić z pola widzenia planowaną i realizowaną ekspansje na rynki zagraniczne, co Ecik przemyca w swoim raporcie.
Dlatego podejmujcie samodzielną ocenę i podejmujcie bez emocji decyzję w zakresie nabycia lub zbycia akcji.
Pozdrawiam Was serdecznie, z wyłączeniem naganiaczy, którzy pojawili się po wzrostach, i życzę dużych zysków.
Kolejny, genialny pełen argumentów wpis gość vel yeti.
Ileż merytorycznego można z niego dowiedzieć się.
Super, że mamy tego wielonikowca na naszym forum.
Re: Raport - neutralny Autor: ~Gość [37.47.151.*] 2021-11-13 10:42 Zawsze znajdą się tacy, którzy widzą minusy.
Jak dla mnie raport na 5+.
Gość, z przyjemnością z Toba podyskutuję o danych, które wg Ciebie składają się na tak wysoka ocenę tj. 5+ (rozumiem, że w skali od1 do 6). Zapraszam do merytorycznej dyskusji.
Realnie, jest to moja subiektywna ocena.
Dla mnie raport jest piękny od początku do końca. Świetny występ, rozwinięcie i zakończenie. Mogę czytać kilka razy i mi się nie znudzi.
No ale z czegoś ta ocena wynika. Nie potrafisz wyartykułować swoich wniosków z danych, które Spółka opublikowała i w konsekwencji wskazać skąd taka wysoka ocena? Przecież to są podstawy inwestowania.
Ocena być może wynika z mojej sympatii do spółki, po prostu jestem jej fanem. Widzę w raporcie wiele pozytywnych informacji i danych liczbowych. Świetne przychody, piękne plany w obszarze Blockchain i Cybersecurity. Poczytaj opublikowaną w ubiegłym miesiącu strategię spółki - dowiesz się więcej szczegółów.
Moje odczucia są jak najbardziej pozytywne.
wielonikowiec yeti vel gość nie wie z czego wynika jego ocena raportu EC2.
Uzależnia ocenę od tego czy daży sympatią daną spółkę czy nie.
Gigant inwestycji jest z tego yeti vel gość.
Nie są ważne dane finasowe tylko to czy daży spółkę sympatią czy nie.
Gość w przeciwieństwie do ciebie czytam raporty bieżące. Co do planów to już je znamy z wcześniejszych raportów bieżących. Tak więc powtórzenie tych planów nie stanowi żadnej nowości i wartości dodanej dla wczorajszego raportu okresowego. A co do meritum wczorajszego raportu, wzrost przychodów nie robi na mnie żadnego wrażenia gdy zysk jest niewielki i nieodpowiadający wcześniejszym danym wykazywanych w poprzednich okresach sprawozdawczych. Dlatego powtórzę się, jest to neutralny raport ze wskazaniem na minus. Piszę taką ocenę pierwszy raz od kilku lat ale faktów nie powinno się nie zauważać. Gość nie przedstawiłeś żadnego argumentu a tym samym takiego, który zmieniłby moje zdanie, zresztą też subiektywne.
A co do przyszłości, to czekamy jak się sytuacja potoczy, to zobaczymy. Najbliższe co nas czeka to 23 listopada br. ZNWZ. Uchwalenie ceny emisji powyżej 8 zł to tylko dobre info. Jak będzie zobaczymy. Moim zdaniem wartość będzie oscylowała między 8 - 9 zł ze wskazaniem na wartość bliższą 8 zł.
Raporty należy czytać ze zrozumieniem. Oceniając raport należy brać pod uwagę wszystko - liczby, ale i treść opisową. Tylko wtedy można wydać rzetelną ocenę uwzględniającą doraźne efekty z niedaleką przyszłością. A ta może być świetna!
Raport średni, ale chyba nikt nie spodziewał się tu jeszcze fajerwerków, cieszy wzrost przychodów, smuci większy wzrost wynagr i uslug obcych. Ale gra toczy się o przyszłość a nie o ten raport.
cóż, też na to zwróciłem uwagę. Usługi zewn, podzlecanie pracy, wynagrodzenia faktycznie wzrosły ale moim zdaniem to jest OK, tym bardziej, że przychody Spółki również znacząco wzrosły. Jest to moim zdaniem fair, zrozumiałe i spodziewane, i jest to przejrzyste w odniesieniu do publikowanych wcześniej planów. W końcu mówimy 1/ o branży IT, charakteryzującej się z natury dużą zmiennością 2/ o konkretnej spółce, która chce się dynamicznie rozwijać, ma pomysły na ten rozwój, chce inwestować w dochodowe obszary, które dopiero stają się poszukiwane, mają przynieść wzrost zysków (zgodnie z nową strategią)
Dla mnie wzrost kosztów działalności jest niejako logiczny i zrozumiały, wynika z tego co było wcześniej zapowiadane. Powiedziałbym nawet , że to jest właśnie prawidłowe działanie. Chodzi mi o to, że w tej branży raczej nie da się rosnąć typowo organicznie (kształcąc żmudnie własnych pracowników i rozwijając ich kompetencje) i równocześnie realizować szybki wzrost spółki. W tej branży pracownicy szybko odchodzą do konkurencji po zdobyciu nowych kompetencji, lub na B2B, a same technologie też się szybko zmieniają, pojawiają się nowe narzędzia, metodyki, mody, zapotrzebowanie rynku na nowe produkty też dynamicznie się zmienia.
Więc, skoro Spółka 'złapała' obszerne zlecenia (gwarantujące duże przychody przez dłuższy czas), a przy tym równocześnie chce rozwijać 2 obszerne nowe kierunki (które również mają zapewnić duże przychody w przyszłości), a do tego chce wychodzić na rynek amerykański, to nie sposób takiej dynamiki ogarnąć za pomocą mozolnego rozwijania własnych kadr - co wiecej, byłoby to wielce ryzykowne wobec naturalnie wpisanej w branżę IT (i rynek pracy IT) zmienności. Kierunek podzlecania jest akceptowalny (słuszny?), jeśli mają zrealizować planowany tak dynamiczny rozwój, tą nową strategię - po prostu trzeba w to zainwestować, aby mieć kim robić tyle tematów, aby można zdobywać te nowe obszary rynku.
Krótko mówiąc, aby szybko rosnąć, dostarczyć na rynek nowe pożądane produkty (zanim konkurencja je dostarczy) - trzeba ponieść większe ryzyko kosztowe. I moim zdaniem takie działanie spółki jest OK. Rokuje na duże zyski w przyszłości.
Re: Raport - neutralny Autor: ~Gość [37.47.151.*] 2021-11-13 17:48 Raporty należy czytać ze zrozumieniem. Oceniając raport należy brać pod uwagę wszystko - liczby, ale i treść opisową. Tylko wtedy można wydać rzetelną ocenę uwzględniającą doraźne efekty z niedaleką przyszłością. A ta może być świetna!
Obejrzyjcie wywiad nt. planów firmy.
Co do zrozumienia to ty nie przedstawiłeś jednego zdania argumentu, do którego można byłoby się odnieść. To napisz wreszcie swoją ocenę, jak rozumiesz raport i nie wracaj do planów, o których EC2 pisała we wcześniejszych raportach bieżących. A co do zrozumienia to powątpiewam czy posiadasz taką umiejętność jak zgadzasz się w większości z tym co marian "napisał" ze "zrozumieniem", w tym o "wychodzeniu do ameryki".
Realniie z wynikami to nie mamy co tu też póki co oczekiwać nie wiadomo czego, to jest spółka dopiero się rozwijająca więc ocenia się ją po wzroście obrotu a nie wyniku.. wiadomo że póki co dywidendy nie będzie bo kasa idzie na rozwój, więc
Oj proszę Ciebie. EC2 rozwija się od ok 2 lat. To co mamy teraz to wejście na kolejny poziom. Jednak wcześniejsze fazy rozwoju nie wpłynęły tak na wyniki finansowe. Obawiam się jednego, że objęcie nowej emisji może nastąpić po ok 8 zł czyli po minimalnej wartości, a niestety nie wyżej
Realnie niestety to pokazuje poziom twojej wiedzy finansowej... 2 lata i czego oczekujesz? Dojrzałej spółki wypłacającej dywidendy? Czego ty tu oczekiwałeś? Milionowych zysków? Dziwne dziwne, to coś o Tobie mowi
Odpocznij chłopie. Przemyśl i wróć z nowym spojrzeniem - zamiast odkopywać stare wątki. Masz już tyle łapek w dół, że powinieneś zacząć się zastanawiać nad tym co piszesz.
naganiaczu, jak ja inwestowałem w EC2, to ty nie wiedziałeś co do za Firma. Ja kupuję od 0, 30 zł, a ty od 3 zł, taka "delikatna jest między nami różnica. Ja śledzę spółkę od kilku lat, ty od kilku miesięcy. I z kim ty chcesz się porównywać gościu??? Z łapkami??? Takich jak ty to ja przerobiłem już wielu. I tych wielu nie ma, a ja jestem.
Zaczynasz wątek jakbyś był jakąś wyrocznią z Omaha.
Pierwszy raz oceniłem na minus, przepraszam wszystkich, ale takie są fakty itd.
Kupiłeś niedrogo to się ciesz a nie marudzisz. Niestety wielu nowicjuszy może zasugerować się Twoimi oderwanymi od dynamicznie zmieniającej się na plus rzeczywistości.
Słuchałeś już wywiadu nt. Cybersecurity? Jeśli tak to posłuchaj jeszcze raz - tym razem ze zrozumieniem!!!
gościu, nie ucz mnie co znaczy czytanie ze zrozumieniem, czytanie raportów itp informacji ze Spółki. Gdybyś przeczytał ze zrozumieniem mój poczatkujący post to nie klepałbyś takich bzdur.
I w przeciwieństwie do ciebie gościu, ja nie naganiam. I ponownie odsyłam do swojego początkowego postu żebyś przeczytał ze zrozumieniem i porównaj go do swoich "bezinteresownych" jednokierunkowych, wpisów.
Aczuk raport nie powala co pisałem, ale oczekiwanie od nich gigantycznych zysków świadczy że realnie za wiele o biznesie i rozwoju nie wie.. jak ktoś grał pod raport to niech sprzedaje w poniedzialek i z głowy o ile obrot na to pozwoli, kto wie po co tu jest niech siedzi i ocenia z chlodną głową ale nie pisze o jakiś fikcjach bo to są różne rzeczy
Re: Raport - neutralny Autor: ~Gość [37.47.153.*] 2021-11-14 09:22 Realnie z głową narzeka bo chce dokupić
gość każdy kolejny twój "wpis" utwierdza mnie w przekonaniu, że merytoryka jest tobie obca, raport okresowy za II kwartał br. jest tobie kompletnie nieznany, a jedyna twoja rola na tym forum to naganianie. I to jest mój ostatni wpis w "dyskusji" z tobą.