cóż, też na to zwróciłem uwagę. Usługi zewn, podzlecanie pracy, wynagrodzenia faktycznie wzrosły ale moim zdaniem to jest OK, tym bardziej, że przychody Spółki również znacząco wzrosły. Jest to moim zdaniem fair, zrozumiałe i spodziewane, i jest to przejrzyste w odniesieniu do publikowanych wcześniej planów. W końcu mówimy
1/ o branży IT, charakteryzującej się z natury dużą zmiennością
2/ o konkretnej spółce, która chce się dynamicznie rozwijać, ma pomysły na ten rozwój, chce inwestować w dochodowe obszary, które dopiero stają się poszukiwane, mają przynieść wzrost zysków (zgodnie z nową strategią)
Dla mnie wzrost kosztów działalności jest niejako logiczny i zrozumiały, wynika z tego co było wcześniej zapowiadane. Powiedziałbym nawet , że to jest właśnie prawidłowe działanie. Chodzi mi o to, że w tej branży raczej nie da się rosnąć typowo organicznie (kształcąc żmudnie własnych pracowników i rozwijając ich kompetencje) i równocześnie realizować szybki wzrost spółki. W tej branży pracownicy szybko odchodzą do konkurencji po zdobyciu nowych kompetencji, lub na B2B, a same technologie też się szybko zmieniają, pojawiają się nowe narzędzia, metodyki, mody, zapotrzebowanie rynku na nowe produkty też dynamicznie się zmienia.
Więc, skoro Spółka 'złapała' obszerne zlecenia (gwarantujące duże przychody przez dłuższy czas), a przy tym równocześnie chce rozwijać 2 obszerne nowe kierunki (które również mają zapewnić duże przychody w przyszłości), a do tego chce wychodzić na rynek amerykański, to nie sposób takiej dynamiki ogarnąć za pomocą mozolnego rozwijania własnych kadr - co wiecej, byłoby to wielce ryzykowne wobec naturalnie wpisanej w branżę IT (i rynek pracy IT) zmienności. Kierunek podzlecania jest akceptowalny (słuszny?), jeśli mają zrealizować planowany tak dynamiczny rozwój, tą nową strategię - po prostu trzeba w to zainwestować, aby mieć kim robić tyle tematów, aby można zdobywać te nowe obszary rynku.
Krótko mówiąc, aby szybko rosnąć, dostarczyć na rynek nowe pożądane produkty (zanim konkurencja je dostarczy) - trzeba ponieść większe ryzyko kosztowe. I moim zdaniem takie działanie spółki jest OK. Rokuje na duże zyski w przyszłości.