• Wyniki 3ci kw Autor: ~AXAA [87.207.240.*]
    Do~ Aa/"NIEZŁE"wyniki serwuje spółka kolejny kwartał :)))
    Tym razem też nie bardzo wiadomo O CO CHODZI?
  • Re: Wyniki 3ci kw Autor: ~Spokojny [91.218.217.*]
    Chodzi o obecnie rosnące ceny energii. Spółka sprzedaje po zakontaktowanych niskich cenach podczas gdy musi kupować drogo ma giełdzie. Sytuacja może się zmienić w kolejnym roku kiedy zakontaktowanie będzie po wysokich cenach, a na giełdzie ceny zaczną spadać.
  • Re: Wyniki 3ci kw Autor: ~Axaa [87.207.240.*]
    Spółka kupuje prąd w Kaliningradzie (gro)sprzedaje prąd z ferm wiatrowych.Skąd strata?W ub.kwartale polegli na opcjach walutowych zabeezpieczających kurs euro.
    Wytwarzanie to niewielki ułamek przychodów spółki.
  • Re: Wyniki 3ci kw Autor: ~axaa [87.207.240.*]
    Dnia 2021-11-12 o godz. 18:15 ~Spokojny napisał(a):
    > Wytwarzanie to niewielki ułamek przychodów spółki.

Wiem.Sprzedaż company(firma) za trzeci kwartał 2021r 13mln euro ; koszty prawie 22mln euro/Finansowanie zysku z działalności 10,5 mln euro; w sumie zysk przed opodatkowaniem 0.145mln euro; podatek TAX(0,652mln euro) i strata 0.5mln euro

Pytanie.Dlaczego firma (company ) miała tak drastycznie niską sprzedaż w stos. do kw.3 z 2020r?- POMIMO ŻE GRUPA MIAŁA SPRZEDAŻ B.WYSOKĄ W STOS. DO KWARTAŁU 3go 2020r
    Company 3ci kw.21r 13mln ; 3ci kw. 2020r 37mln

Grupa 3ci kw.2021r 103mln ; 3ci kw.2020r 64mln

Czyli h...j wi co się w firmie dzieje!!!
    Nie jestem w stanie odpowiedzieć dlaczego sprzedaż była tak niska. Jednak paradoksalnie w obecnych warunkach (co opisałem wyżej) wyższa sprzedaż spowodowałaby większą stratę.
    Jak wyjaśniają oględnie na stronie IRL żle , nietrafnie ,przewidzieli ceny energii i zakontraktowali po stałych , niższych niż zakup cenach -sprzedaż/CZYLI 4 TY KWARTAŁ TEŻ BĘDZIE STRATA.
    Może od stycznia sie to zmieni ale 2022r
  • Re: Wyniki 3ci kw Autor: ~poćciwizna [185.246.208.*]
    Tu są potrzebne ,przez kilka dni ,nieprzeciętnie celne strzały ,centralnie w samo kakało, aby wyprostować sytuację.
    Dnia 2021-11-15 o godz. 09:39 ~poćciwizna napisał(a):
    > Tu są potrzebne ,przez kilka dni ,nieprzeciętnie celne strzały ,centralnie w samo kakało, aby wyprostować sytuację.

No to ...strzelaj i prostuj
  • Re: Wyniki 3ci kw Autor: ~LESZCZ [109.241.108.*]
    Perełka się wali ??? :)))))))))))))))))))))))))))))))
  • Re: Wyniki 3ci kw Autor: ~fishas [78.57.231.*]
    Dzięki zmniejszeniu całkowitych zdolności przesyłowych (TTC) między Litwą a Białorusią Łotwa będzie mogła od 15 września udostępnić tylko takie zdolności w handlu z Rosją, które w przybliżeniu będą odpowiadały przepustowości linii łotewsko-rosyjskich. Zgodnie z metodologią stosowaną obecnie przez Łotwę i Estonię oceniana jest maksymalna przepustowość połączeń białorusko-litewskich – to będzie musiało się zmienić. „Łotwy nie przeznaczaliby już tej samej przepustowości, jaką mamy dzisiaj na ich połączenia, zwiększając w ten sposób handel handlowy (… 320 megawatów ”- wyjaśnił R. Pocius. Obecnie Estonia i Łotwa handlują z Rosją według niezatwierdzonej przez Litwę metodologii. Urzędnicy litewscy są przekonani, że w ten sposób energia elektryczna z elektrowni jądrowej Astrava trafia na Litwę przez Łotwę, w wyniku czego dochodzi do naruszenia tzw. prawa „antystrawskiego”. Łotwa twierdzi, że handluje wyłącznie rosyjską energią elektryczną. Czytaj więcej: https://www.15min.lt/verslas/naujiena/energetika/lietuva-zenge-dar-viena-zingsni-astravo-elektros-boikoto-link-664-1563982?copied

Na Litwę nie będzie importu więcej niż 320GV, Łotwa też nie będzie mogła już wykorzystywać przepustowości litewskich linii elektroenergetycznych.
  • Re: Wyniki 3ci kw Autor: ~MC [87.205.151.*]
    Każdy biznes kiedyś się kończy.
  • Re: Wyniki 3ci kw Autor: ~fishas [78.57.231.*]
    www.vz.lt/pramone/energetika/2021/10/28/inter-rao-ketina-kreiptis-i-ek-del-lietuvos-jungties-su-baltarusija-pralaidumo

• Re: Wyniki 3ci kw Autor: ~xxx [89.64.124.*]
    Czyli bankructwo ?
  • Re: Wyniki 3ci kw Autor: ~xxx [89.64.124.*]
    W Anglii tacy pośrednicy zbankrutowali w szczególności handlujący gazem, ale tu sytuacja jest podobna.
  • Re: Wyniki 3ci kw Autor: ~Aa [89.64.97.*]

Nie przesadzajcie z tym bankructwem .
    EBITDA Grupy wzrosła o 38,5% do 13,3 mln. Zysk netto 27,9% do 8,7 mln EUR. Eur.
    Skonsolidowany zysk netto w euro - o 16% mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku (10 mln euro).

Dnia 2021-11-15 o godz. 11:17 ~Aa napisał(a):
    > Skonsolidowany zysk netto w euro - o 16% mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku (10 mln euro).
    >

~Aa -doskonale wiesz że 4ty kwartał na wyniku jednostkowym będzie na MINUS! SKNSOLIDOWANY NIC TUTAJ NIE MA DO RZECZY!Dobre czasy dla IRL minęły w ub .roku!Po 2gim kwartale zmniejszyłem pakiet o więcej niż połowę.Niepotrzebnie czekałem do wyników za 3 ci kw- bo mogłem sprzedać pozostałość bez strat!

Szkoda dobrej, dywidendowej krówki w łaty biało -czerwone!:)))
    Szkoda.
    Tylko pytanie. Ile dywidend trzeba będzie oddać do chwili ustabilizowania kursu. Drugie pytanie - na jakim poziomie nastąpi stabilizacja jeśli teraz poszły na sprzedaż spore pakiety?
  • Re: Wyniki 3ci kw Autor: ~groźny_kamilek [83.168.71.*]
    Jest też drugie pytanie.
    Kto pomimo tak słabych wyników kupił te akcje na takich poziomach?

Kupili tacy sami frajerzy co kupują obecnie perełkę Energa :)))))))))))))))))))))))))) . Zorba by powiedział jaka piękna katastrofa :)))))))))
    Żeby zaraz frajerzy...
    Ciągle do spekulacji giełdowych przystępują nowi gracze. Jeśli ich punktem wejścia było np. 20 czy więcej złotych to obecny spadek traktują jako okazję do uśredniania nie analizując rzeczywistości. Ci, którzy po ewentualnych dalszych spadkach przetrzeźwieją i będą chcieli się wycofać mogą mieć problem z płynnością papieru. Ale nauka zawsze kosztuje. Trudno.
  • Re: Wyniki 3ci kw Autor: ~obesranynamietko [185.246.208.*]
    Profilaktycznie ,potrzeba wykonać przez kilka tygodni, kila nieprzeciętnie celnych strzałów, centralnie w samo kakało, aby ustabilizować sytuację.
  • Re: Wyniki 3ci kw Autor: ~Spokojny [157.25.52.*]
    Od 2022 będzie lepiej, ale nie do końca. Przede wszystkim należy pamiętać, że ceny energii wcale nie muszą spadać w kolejnym roku. A spółce mogą wciąż ciążyć kilkuletnie kontraty zawierane po niskich cenach.
  • Re: Wyniki 3ci kw Autor: ~Leszcz [109.241.108.*]
    To ja dziękuję zamrażać kasę na kilka lat nie będąc pewnym przyszłości :))))))
    Dnia 2021-11-15 o godz. 13:29 ~Spokojny napisał(a):
    > Od 2022 będzie lepiej, ale nie do końca. Przede wszystkim należy pamiętać, że ceny energii wcale nie muszą spadać w kolejnym roku. A spółce mogą wciąż ciążyć kilkuletnie kontraty zawierane po niskich cenach.

Nikt nie wie jakie kontrakty pozawierali i NA JAKI OKRES.sądzę że idioci w zarządzie nie siedzą!
    Ich rzecznik prasowy Ryzgus OCZYWIŚCIE NA MOJE PYTANIE NIE ODPOWIEDZIAŁ-BO JAK TWIERDZI MU NIE WOLNO!:)))
    Teraz wiemy ,że poza farmą nie wiemy nic. Taka polityka również ma jakiś ce ,można łatwo manipulować zyskami i dopilnować żeby akcje (nagroda ) trafiły do odpowiednich osób .
    Lub zdołować kurs i zdjąć z GPW :)))))))))))))))))))))))))))))))))
    Tak jak pisze Aa spółka jest BARDZO MAŁO TRANSPARENTNA!
    Taka na kręcenie wałków :))))))))))))))))))))))))
  • Re: Wyniki 3ci kw Autor: ~AXAA [87.207.240.*]
    Dnia 2021-11-15 o godz. 16:42 ~LESZCZ napisał(a):
    > Taka na kręcenie wałków :))))))))))))))))))))))))

Leszczu! Co TY tutaj robisz?Przecież nie jesteś zainteresowany IRLem!
    Już nie . Myślałem że moje czarnowidztwo się nie sprawdzi i wejdę . Niestety tak to jest jak 80 % jest w posiadaniu właściciela . Skupie się na GPW SA. Tam właściciel ma tylko 51.77% :)
  • Re: Wyniki 3ci kw Autor: ~Wiatr [5.173.248.*]
    A ja dokupuje. Firma zarabia i płaci dywidendę. Kurs raz w górę, raz w dół
  • Re: Wyniki 3ci kw Autor: ~LESZCZ [5.173.146.*]
    Tak było ale zysku już nie budziet :) Cena także zawyżona bo najaranych jest więcej :))))))))))))))))))
    Leszcz! Mógłbyś sie USPOKOIĆ?Please!
    Sprzedałeś?Niech inni robią co chcą!
  • Re: Wyniki 3ci kw Autor: ~LESZCZ [5.173.146.*]
    Rozumiem :) i z szacunku do Ciebie zamilczę :))))))))))))))))))))))))))
    OK -dzięki:)) Pozdrawiam
  • Re: Wyniki 3ci kw Autor: ~gapek [88.156.211.*]
    Fakt, 80% rządzi. Przyglądałem się ostatnim 2 sesjom i mam wrażenie, że silna ręka kontroluje handel.
  • Re: Wyniki 3ci kw Autor: ~Jedyny-Taki [31.0.122.*]
    Nie tak silna jak w 13r ale tak silna jak w 16r, i jak 4 kw będzie tak dobry jak 3 to spotkamy się w okolicach 7, a jak trochę lepszy to w okolicach 10. Sprzedawać kto nie zdążył bo później już się będziecie zastanawiać że może odbije ? i może warto jeszcze dokupić, ale pamiętajcie dywidenda jest z zysku, a zysku za 21r może być jak na lekarstwo lub wcale.
    https://www.money.pl/gielda/spolki-gpw/lt0000128621,finanse.html

• Re: Wyniki 3ci kw Autor: ~gapek [85.128.101.*]
    Ja nie mam, tylko się przyglądam. Zobaczę jak będzie dziś, ale na razie nie wygląda to na panikę, ale na precyzyjne sterowanie kursem.
  • Re: Wyniki 3ci kw Autor: takisegostek [89.174.74.*]
     "nie wygląda to na panikę, ale na precyzyjne sterowanie kursem" - obserwuję tą spółkę pod kątem zakupowym od roku, ale a ten moment dość ch...owo to to wygląda.
  • Re: Wyniki 3ci kw Autor: ~obs [91.205.90.*]
    Wg mnie już nie kupisz. Karty zostały rozdane. Ci co tu są to wiedzą dlaczego. Jest parę spółek na rynku ze "stabilnym" akcjonariatem. A jedna dla dowcipu przy znikomej płynności zarządziła skup akcji. Mnie bardziej interesuje jakie plany mają ręce rządzące na rynku. I jakim potencjałem dysponują. Zakładam, że oprócz nich jest kilku gości z 1-2% akcji w obiegu. Tym niemniej próbuj kolego.
[x]
INTERAOLT 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.