Rok temu były spore ujemne różnice kursowe dotyczące wyceny Buslika - osłabienie się rubla. W tym roku rubel się umacnia ze względu na kryzys energetyczny dlatego CDRL pokaże dodatkowy zysk z różnic kursowych. Ja to tak rozumiem. Dlatego wynik sam w sobie jest dobry, ale trzeba czekać na raport i doczytać co i jak.
Jeżeli rubel zacznie się osłabiać, to w przyszłych kwartałach CDRL będzie musiał pomniejszać wyniki o te różnice.
Ale ja nie pisałem nigdzie o 13mln różnic kursowych. Tu możesz na szybko sprawdzić ile wynoszą: https://www.biznesradar.pl/raporty-finansowe-rachunek-zyskow-i-strat/CDL,Q
Wytłumaczenie masz w raporcie z III kwartału 2020r:
Grupa w okresie sprawozdawczym wygenerowała stratę (przypadającą akcjonariuszom Grupy) w wysokości 24.784 tys zł. Sytuacja ta spowodowana jest głównie wystąpieniem epidemii. Spowodowała ona z jednej strony spadek obrotów o 21% w stosunku do trzech kwartałów 2019 roku. Koszty działalności operacyjnej również spadły – o 22%. Jest to wynikiem obniżenia wartości obrotów, od których wypłacana jest franczyzobiorcom prowizja. Zysk na sprzedaży wzrósł o 381 tys.zł. Niestety wskutek braku możliwości sprzedaży od połowy marca 2020 do końca kwietnia poziom zapasów nie zmniejszał się w zakładanym tempie, co spowodowało zwiększenie odpisu na zapasy o 1.130 tys.zł. Sytuacja miała również wpływ na poziom należności – skutkowało to wzrostem odpisu na należności o 2.436 tys.zł. Jednocześnie w wyniku testów na utratę wartości wartości firmy Grupa dokonała odpisów w wysokości 5.052 tys.zł. Największa zmiana w wyniku spowodowana jest kosztami finansowymi. Wzrosły one głównie na skutek osłabienia waluty białoruskiej w stosunku do dolara amerykańskiego. Poziom kosztów różnic kursowych w spółce DPM LLC wyniósł 22.614 tys.zł.
Wycena zapasów i zysków ujmowana w dolarze rozjechała się w pandemii z nagłym oslabieniem kursu rubla białoruskiego. Takie sytuacje zdarzają się bardzo rzadko. W pandemii wszyscy uciekali do stabilnego pieniądza czyli dolara - dlatego i złotowka i rubel znacznie się osłabiły i tyle ...