Na szybko, nic złego tam nie ma. Marża mniejsza o 2 punkty procentowe ale to było już zaznaczone w poprzednim raporcie jako prawdopodobne. Jutro powinniśmy wrócić na tory.
Dramatu nie ma? Sztos wyniki jak na tradycyjnie najgorszy kwartal w roku + zapowiedź, kolejnych wyższych wynikow w nastepnym kwartale.
Łykać póki sypacz daje.
Dołączę się do "dramatu nie ma" :-) Niezły żart! Już wszyscy raptem zapomnieli jakie były obawy? Bo załamane łańcuchy dostaw. Bo to co się dzieje w Chinach. Bo fatalne otoczenie gospodarcze... A firma nadal POPRAWIA swoje wyniki, co znaczy, że jak sytuacja się unormuje to dopiero będzie uciecha! BRAWO TOYA!
Od razu mówię, że posiadam duży pakiet akcji, żeby nie było, że jestem trollem, czy coś. Ale ludzie pomyślcie! Dlaczego zakładasz, że sytuacja się unormuje? Moim zdaniem nie unormuje się. Przynajmniej nie w tej dekadzie. Jeszcze bardziej dobijające jest to, że to dopiero jej początek.
Stagflacja, hiperinflacja, rosnące stopy procentowe - mówią Wam coś te pojęcia? Moim zdaniem gruby nie wychodzi z dobrego papieru bez powodu. Moim zdaniem gruby nie widzi tu już nic, słyszy ciszę, muzyka przestała grać. W konsekwencji czeka nas zjazd do końca roku w okolice 5,70 zł - 5,90 zł. W poniedziałek sprzedaję wszystko. Wątpię, żeby udało mi się to przynajmniej z 7.xx z przodu.
Właśnie w takich warunkach wysokiej inflacji, uszczuplonych budżetów na całym świecieTOYA, oferująca tanie, ale dobre jakościowo narzędzia, może zwiększyć swój udział w rynku. A narzędzia, jak fryzjerzy i dentyści będą zawsze potrzebne.
Dla mnie pozytywne. Ostatnie zachowanie kursu zupełnie nieadekwatne. Nie ma również żadnych informacji sugerujących jakieś problemy w czwartym kwartale. Natomiast jak zareaguje rynek okaże się jak zawsze, za jakiś czas.
moim zdaniem rewelacja: - wzrost przychodów r/r +33% - zachowana marża ponad 11% (pomimo wzrostu kosztów) - mniejsze rezerwy na odpisy należności i gwarancje - zysk na akcje +32% - dostawy z Azji zabezpieczone sa długoterminowymi umowami, zawartymi jeszcze przed pandemią, nie szacowane są na chwilę obecną dodatkowe koszty związane ze wzrost stawek za transport morski
minusy - należność wzrost o 53%, ale wynika to głównie z zapłaconych zaliczek na dostawy -czyli nie wpłynie na przyszły wynik operacyjny - spółka finansuje się w PLN, wzrosną koszty finansowe w wyniku wyższych stóp procentowych
Dramatu nie ma - zgadza sie dobry tekst;). Wynik mocno w góre, sprzedaz w gore, rentownosc utrzymana, spolka z wynikiem rocznym lekko liczac 80m i kapitalizacją 600m i niskim dlugiem czy prawie bez dlugu w sumie - dramatu nie ma!;)
Spółka generuje rocznie ok 20% zwrotu z kapitału, czyli przyzwoicie jak na polskie spółki giełdowe, więc przy 4 czy 5 zł będzie jeszcze bardziej atrakcyjną spółką. Teraz rosną m.in.banki a nie "budowlanka " czy deweloperka wystarczy spojrzeć na takie Kety jak spada od kilku miesięcy , sentyment rynkowy przy rosnących stopach jest zły na takie spółki , bo normalnie 15 zł akcje powinny kosztować i c/z 13 a to chyba nie duzo?
Jak dla mnie są ok.
warto spojrzeć na dłuższy horyzont.
porównajcie wyniki z 2015,2019 i wyciągnijcie wnioski odnosnie rozwoju w długim terminie. Dla mnie to okazja ze mogę taka spółkę kupić z p/e 8.
Aaa i dywidenda dodaje cashflow
Wyniki są ok., choć ja spodziewałem się bliżej 20 mln. Problemem jest kolejny fund, który wychodzi. Co zamierza dalej? Zostało mu w okolicach 6,5 mln akcji. Sytuacja jest patowa. Trudno kupować akcje jak wisi widmo dalszego sypania. A jak widać nie ma miękkiej gry i mocno im się spieszy. Do tej pory wszyscy myśleliśmy, że to RB i prawdopodobnie końcówka, a tu taki zonk. Do tego raczej będzie trudno utrzymać taką dynamikę zysku netto jak i przychodów. Raczej trudne chwile dla akcjonariuszy.
Zwróciłbym uwagę na bardzo duży wzrost sprzedaży za granicę - wzrost o jakieś 63% i w porównaniu do zeszłego roku mocno wyniki tego segmentu zbliżyły się do rynku hurtowego. Niedługo powinna też skończyć się budowa magazynu w Chinach. Plus "Grupa w dalszym ciągu monitoruje rynek w poszukiwaniu atrakcyjnego celu akwizycyjnego, stanowiącego wartość dodaną dla Grupy."
Największym ryzykiem będzie to co stanie się na początku nowego roku - jeszcze większy wzrost inflacji i czy uda się ja zatrzymać czy nie, możliwy kryzys żywnościowy, energetyczny, paliwowy. Ludzie mogą być w sytuacji, gdzie nie będzie najzwyczajniej kasy na remonty itd i będzie liczyło się przeżycie. Dziś znów postraszyli. Wygląda jakby zbierali przed wynikami ? Przyszły tydzień może być kluczowy do dalszego ruchu na giełdzie.
Może nie wszystkich ale większości. Niektóre mogą być beneficjentami. Szukam czegoś związanego ze spozywka/żywnością co by mogło skorzystać na drożejących cenach jedzenia ale nie ma nic sensownego (tragiczne wolumeny) - może przy okazji macie jakies spółki na oku ?
Powracając do Toyi przypominam jeszcze że są w branży urządzeń dla profesjonalnej gastronomii a ta w III i obecnym kwartale przeżywa boom inwestycyjny. Wiadomo że w tej części branzy trzeba mocno wziac pod uwagę ryzyko covida i ponownego zamknięcia ale póki co jest cały czas ciśnienie na inwestycje a końcówka roku to żniwa w tej branży.
~Wich "Szukam czegoś związanego ze spozywka/żywnością co by mogło skorzystać na drożejących cenach jedzenia ale nie ma nic sensownego (tragiczne wolumeny) - może przy okazji macie jakies spółki na oku?"
Ale tu jest chwilowo c/z ok 10 raczej. Tak czy siak, porzadna spolka, ale na ten moment widze przyrost powolny, rowny, cos jak ambra. Raport postrzegam pozytywnie, zwlaszcza inwestycje i wzrost zapasow.
Ciekawe gdzie są ci wszyscy ludzie co mówili że brak dostaw, problemy z rosnącymi kosztami transportu. Tymczasem Toya cała na biało wchodzi z wzrostem r/r.
Dzizaz, napisalem w innym poście skąd wiadomo. Na stooqu masz akcjonariat, tam na dzien 2 lipca ofe generali ma 8.91%, a w piątkowym sprawozdaniu za q3 juz tylko 6.66%.
Ofe generali nie wychodzi tylko dokupuje. Toya podala stan akcji po notyfikacji o przekroczeniu 5%. Obecnie generali ma 1,68 mln akcji WIĘCEJ (z raportu ofe na 30.06. - z tego bierze Stooq), ale nie musieli tego notyfikować do spółki!
Wg Bankiera ostatnia zmiana OFE Generali to wzrost o 0,51 %
Zmiany akcjonariatu https://www.bankier.pl/gielda/notowania/akcje/TOYA/akcjonariat
Takie zmiany , które nie przekraczają progu 5 czy 10 % są mało wiarygodne bo fundy nie muszą informować . Nawet jalk np na Walne zarejestrują trochę mniej niż ostatnio podawali to nie znaczy że sprzedali. Mogli po prostu zarejestrować nie wszystkie akcje.