No i co z tego? Jeżeli ktoś jest inwestorem nie spekulantem to wie, że w dłuższej perspektywie kurs wzrośnie a po drodze zbierze atrakcyjną dywidendę. Jazgot spekulantów słychać tylko tutaj, bo nie zarobią miliona w tydzień. Poza tym, zwyczajna realizacja zysków jest po dużych wzrostach. Można spać spokojnie dalej i dobierać przy atrakcyjnych cenach.
A moim zdaniem bardzo dobra sesja... oczywiście piątek i poniedziałek zweryfikuje to ale...
Nie zleciało jak to ma w zwyczaju (co zabolało kilka osób liczących na kolejne kółko)
Nie wystrzeliło w górę (i nagle Ci, którzy kupili pod spekulacyjny wzrost żeby szybko zrealizować zysk zastanawiają się co zrobić)
Już pisałem, że ten zjazd na 22 to było odcięcie spekulantów od waloru... zobaczymy czy miałem rację za miesiąc ;)
10mln obrotu... nie mów, że to zła sesja z perspektywy dalszej sytuacji waloru - osobiście uważam, że przez ostatnie kilka dni ktoś duży się ładnie zapakował i będzie pilnował kursu a jemu nie zależy na 10% w 1 dzień i spadek 15% w następny. Jemu zależy na tym aby zebrać dywidendę i żeby kurs spokojnie rósł do góry (oczywiście mogę się mylić ale takie mam małe przeczucie... graniczące z pewnością)
To tyle... bo jak już mówiłem jakiś czas temu - przestałem się wypowiadać na temat kursu (nie widzę w tym żadnego sensu biorąc pod uwagę moją wiedzę o firmie i jej rozwoju... oraz czas jaki mam zamiar spędzić na ASBIS)
"(...) dopóki spółka tak się rozwija, to nie ma się czym przejmować. W końcu urośnie." "Jeżeli ktoś jest inwestorem nie spekulantem to wie, że w dłuższej perspektywie kurs wzrośnie."
Panowie, serdecznie Wam tego życzę, ale jeżeli jesteście przekonani, że jakikolwiek walor może tylko rosnąć, to widać że zaczęliście przygodę z szulernią w tym albo w zeszłym roku. Pogadamy za jedną bessę. Natomiast gdybym ja miał takie przekonanie, to brałbym wszystko z prawej po tej cenie. Tylko o tym, że MUSI rosnąć, to słychać już od miesięcy... A właściwie dlaczego i pod co ma rosnąć?
Donb, podsumowując: jak ktos xhcial zagrac na krotko, wchodzac na ATH to wybral zly papier, albo nie umie ocenić sytuacji, albo jest ponprostu slaby w grze na krotko (straty wpisujesz w koszty strategii). Nie ma innej opcji, nie potrzeba tego ubierac w inne slowa. Wchodza na szczytach i liczac na dalsze wzrosty grając w short term to musisz byc mega przekonany do rozwoju sytuacji. Inne okazje uciekly w tym czasie. Zly trade. Kropka.
"10mln obrotu... nie mów, że to zła sesja z perspektywy dalszej sytuacji waloru - osobiście uważam, że przez ostatnie kilka dni ktoś duży się ładnie zapakował" - @przezniczak
Plusem dzisiaj jest wolumen, chociaż dużo zrobione z rana. Co do dużego który akumuluje, wiesz ile wpisów na ten temat było tutaj od maja :) Problem od miesięcy, akumulacja czy dystrybucja. Czas pokaże, i najbliższe sesje, czy będzie komu ciągnąć, czy powoli będzie wyprzedawanie. Dla mnie bez znaczenia, ale moim skromnym zdaniem, okres swingów tutaj się już skończył.
Rano ładnie brali, dużymi paczkami. Później cały dzień na jakichś pierdozleceniach szło schodek po schodku niżej.
Prawda, że nie ma siły... ale może to i dobrze. Dobiorę sobie do IKZE za dywidendę.
Pozdrowienia dla każdego kto ma własne zdanie. Czy to takie, czy inne. Byle merytoryczne.
Mi się najbardziej podoba , że zawsze dyskusja z trollami i tak jest też w tym przypadku kończy się na pseudo argumencie, że nic nie może wiecznie rosnąć. Czasem idą dalej pisząc, że będzie już tylko spadać, co jakby to logicznie rozkminić jest nie do obronienia.
Mam jednocześnie wielką prośbę, żeby nie odpowiadać w postach typów : serio, Domino itp.
"Kto nie nagan, ten troll, co nie... ?"
Donb, po prostu robisz złe pierwsze wrażenie:) Nawet najlepsi się mylili:):)
A poważniej Donb, to ci na dłużej tutaj są informacjami usatysfakcjonowani. Dywidenda będzie solidna, jakieś przejęcie wisi w powietrzu, prawdopodobnie w 2022 jeszcze większe zyski i jeszcze większą dywidenda. W którymś momencie i kurs odpowiednio zareaguje. Są na to ogromne szanse, tylko nie wiadomo kiedy to nastąpi.
"A poważniej Donb, to ci na dłużej tutaj są informacjami usatysfakcjonowani."
Ja też uważam że spółka super, na warunki polskiego banana nawet wybitna. Co do usatysfakcjonowania, to zależy od ceny zakupu. Nie wiem czy Ci co brali po 27-28 zł są usatysfakcjonowani, i czy prędko odrobią. Natomiast jeżeli ktoś kupił tanio i pod dywidendy, to bardzo dobry wybór. Dla tych którzy w najbliższym czasie szybko chcą zarobić na wzroście kursu, nie wiem...
" Dla tych którzy w najbliższym czasie szybko chcą zarobić na wzroście kursu, nie wiem..."
Tu się zgadzamy.
Ale jak ktoś się bierze za DT to powinien wiedzieć, że jest to obarczone dużo większym ryzykiem niż LT. A LT na chwilę obecną tutaj wygląda bardzo zachęcająco.
Dnia 2021-11-04 o godz. 17:22 ~PawełS napisał(a): > Mi się najbardziej podoba , że zawsze dyskusja z trollami i tak jest też w tym przypadku kończy się na pseudo argumencie, że nic nie może wiecznie rosnąć. Czasem idą dalej pisząc, że będzie już tylko spadać, co jakby to logicznie rozkminić jest nie do obronienia. > > Mam jednocześnie wielką prośbę, żeby nie odpowiadać w postach typów : serio, Domino itp.
Akurat donb ma po prostu swoje zdanie i gra swoje. Natomiast posty nie mają wydźwięku naganiania, wyśmiewania. Wręcz są ok i dają dodatkowy ogląd sytuacji kogoś z zewnątrz. Pamiętaj, że do dyskusji potrzeba zdań odmiennych. Co do serio, dukes'a, domino i tych innych losowych nicków typu plexi co jak już nie mają argumentów to powtarzają się z caps lockiem się zgadzam... nie rozmawiaj z *** bo sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
Dnia 2021-11-05 o godz. 10:36 maskopatol napisał(a): > Donb, jak oceniasz dzisiejszą sesję na tę chwilę?
Bardzo dobrze (wolumen!). Natomiast na Asbisie na tych poziomach (26-27 zł) istnieje ryzyko wywalania pod kolejne kółko. Asbis dał mi zarobić, ale jest dla mnie zbyt nieprzewidywalny w krótkim terminie, na razie stoję na peronie. Jeżeli to prawdziwy wolumen, a nie spekulacyjny / funduszowy z wora do wora, to powinno wróżyć dobrze.