• Korekta Autor: ~EAH [37.47.158.*]
    No to mamy głęboką korektę, ciekawe jak długo potrwa ?
  • Re: Korekta Autor: trzyd [37.249.56.*]
    Wygląda na puszczenie stop-lossów, a później typowa panika i wyścigi - kto sprzeda taniej.
    Ci co kupują wolą kupować taniej niż drożej. Zwykła gra giełdowa.
    Tydzień temu Esotiq uradowane nabyło 26 036 po 54,27zł - a teraz po 54,00 w panice małe partie przerażeni - sprzedają na wyścigi.
    Co jakiś czas się zdarza.
  • Re: Korekta Autor: ~xzc [165.225.206.*]
    ależ korekta hahaha :) o EAH nie można się obawiać, to jest silny papier a dzisiejsze wyciągnięcie z -9% tylko to potwierdza :)
  • Re: Korekta Autor: ~PremierMateusz [31.178.137.*]
    Tu bedzie 5zl dywidendy w maju, to gdzie to ma spadać? Brać póki tanio.
  • Re: Korekta Autor: trzyd [46.76.100.*]
    Ja tam osobiście dokupiłem :)
    Dziwie się ludziom sprzedającym dziś akcje. Przecież rekordowe wyniki przed nami - 24.11.2021 - za III kwartał, później za IV kwartał - publikowane w kwietniu 2022.
    Sprzedawali drobni akcjonariusze - widać było po ilościach i panice w działaniu.
  • Re: Korekta Autor: ~Nikoś [91.240.76.*]
    Skąd informacja o terminie i wysokości dywidendy?
    Spółka przed pandemią wypłacała dywidendę:
    https://strefainwestorow.pl/notowania/gpw/esotiq-eah/dywidendy

W obecnej sytuacji, gdzie posiada duże nadwyżki finansowe jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że wróci do tego w następnym roku - czyli wypłaty zysku za 2021.

Na tą chwilę jest to jedynie domniemanie.
  • Re: Korekta Autor: fif_111 [165.225.207.*]
    Dnia 2021-11-02 o godz. 16:07 trzyd napisał(a):
    > Ja tam osobiście dokupiłem :)
    > Dziwie się ludziom sprzedającym dziś akcje. Przecież rekordowe wyniki przed nami - 24.11.2021 - za III kwartał, później za IV kwartał - publikowane w kwietniu 2022.
    > Sprzedawali drobni akcjonariusze - widać było po ilościach i panice w działaniu.

Oho!
    Jedzie z wami insider na forum! Rekordy w 3Q już potwierdzone!
    Co więcej, do spóły z PremieremMateuszem macie przeciek o 5pln dywidendy!*
    GRATULUJĘ!

*PS na podstawie danych historycznych z linku mamy 10 lat na rynku z czego za dwa wypłacona była dywidenda.
  • Re: Korekta Autor: fif_111 [178.43.20.*]
    tak jeszcze w kwestii wiarygodności kolegi trzyda polecam dzisiejszy wątek-odwet z asbis.
    tylko dla ludzi o mocnych nerwach, ewentualnie lubiących czarne komedie

https://www.bankier.pl/forum/temat_zanim-nadejdzie-atak-trolli-przeczytajcie-dokladnie-raport-i-artykul,50729541.html
    Człowieku skończ tą swoją eskapadę miłosną.
    Ty znów tylko o mnie piszesz.
    Przestań ludzi już zamęczać.
    No no no, ładne obroty trzymamy cały czas.
    Powoli EAH staje się kandydatem do sWIG80 - do zastąpienia jest kilka śmieciowych spółek bez obrotu.
    sWIG80 to i fundusze będą musiały się doważyć :).

• Re: Korekta Autor: trzyd [5.173.248.*]
    No no no, ładne obroty trzymamy cały czas.
    Powoli EAH staje się kandydatem do sWIG80 - do zastąpienia jest kilka śmieciowych spółek bez obrotu.
    sWIG80 to i fundusze będą musiały się doważyć :).

Spółka zadeklarowała skup akcji do 150zł. Z czegoś ta kwota musiała wynikać.
    Obecne wzrosty wynikają z faktu, że nie bardzo jest od kogoś kupować.
    No ja im nie oddam mojego 1% :)
    A swoją drogą wzrosty nie wynikają z tego, że nie ma od kogo skupować - po prostu urealnia się wycena rynkowa, która od lat była zaburzona przez różne zdarzenia i odpisy (Minge, niemiecka spółka, zaburzenia Covidowe itd.)

Jaką kapitalizację powinna mieć spółka lekko wzrostowa, która jest w stanie regularnie zarabiać ponad 10-12mln PLN netto rocznie, ma zerowe zadłużenie i trochę gotówki na koncie?
    Jaką kapitalizację powinna mieć spółka lekko wzrostowa, która jest w stanie regularnie zarabiać ponad 10-12mln PLN netto rocznie, ma zerowe zadłużenie i trochę gotówki na koncie?

Wydaje mi się, że wskaźnik C/Z może bez problemu osiągać 12-15 - co daje duży bufor wzrostu.
    Widać, że popyt jest ogromny. Nie widać go na co dzień, gdyż oni nie lubią kupować podbijając kurs - wolą aż ludzie im sami sprzedają :)
    Siłę widać było faktycznie podczas tej mini korekty, gdzie zakończyła się na +1%
    Ogólnie każdy decyduje czy sprzedaje czy kupuje. Moje zdanie już opisywałem - ja dobieram cały czas.
    No ja im nie oddam mojego 1% :)

Gratuluje pakietu i wytrwałości :)
    Dopóki spółka będzie w dobrej kondycji, będą generować w miarę stały cash to tak naprawdę kurs akcji mnie nie interesuje.
    Ja chcę tylko dywidendę co roku i się tym zadowolę.
    Stawiam, że zaczynamy od 4-5zł za 2021 rok - chyba że jakieś przejęcie jest na horyzoncie.

Dopóki spółka będzie w dobrej kondycji, będą generować w miarę stały cash to tak naprawdę kurs akcji mnie nie interesuje.
    Ja chcę tylko dywidendę co roku i się tym zadowolę.
    Stawiam, że zaczynamy od 4-5zł za 2021 rok - chyba że jakieś przejęcie jest na horyzoncie.

Jest taka spółka odzieżowa - asortyment dla dzieci - Coccodrillo (CDRL)
    Oni mają bardzo podobne wskaźniki jak Esotiq - podobna kapitalizacja.
    Także mieli rekordowy II kwartał w historii, a wczoraj podali wstępne dane za III kwartał i także kolejny rekord - co bardzo dobrze wróży także -dla wyniku Esotiq.
    Ta sama spółka ogłosiła w grudniu 2021 - wypłatę 2zł na akcję - co w ich przypadku oznacza 8%.

Patrząc, że są to podobne spółki - można przyjąć bardzo przybliżone wartości. Esotiq ma do zaraportowania jeszcze III i IV kwartał - sądzę, że od dzisiejszej ceny akcji może być te 8%.
  • Re: Korekta Autor: ~PremierMateusz [89.73.94.*]
    No i tego się trzymajmy. Longterm daje zazwyczaj bardzo dobre stopy zwrotu - trzeba tylko cierpliwości ;).
    Skakanie po spółkach nigdy mi nie wychodziło.
    No i tego się trzymajmy. Longterm daje zazwyczaj bardzo dobre stopy zwrotu - trzeba tylko cierpliwości ;).

Spółka trzeba przyznać jest dość "łatwa" w przewidywaniu poprawy zysków, gdyż przez najbliższe 4 kwartały będzie porównywać swoje wyniki do "lockdownowych" kwartałów, gdzie potrafiła mieć połowę czasu zamknięte sklepy.
    Dodatkowo wizja sowitej dywidendy - powoduje, że nawt nie ma co spółki tykać.
    Ale dzisiejszy popyt jest z serii kosmicznych - ktoś już coś wie o wynikach. Nikt tak bez powodu - nie skupuje. Prawie na wyścigi - wszystko co się pojawi.
[x]
ESOTIQ 0,00% 32,80 2025-12-23 16:49:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.