Wygląda na puszczenie stop-lossów, a później typowa panika i wyścigi - kto sprzeda taniej. Ci co kupują wolą kupować taniej niż drożej. Zwykła gra giełdowa. Tydzień temu Esotiq uradowane nabyło 26 036 po 54,27zł - a teraz po 54,00 w panice małe partie przerażeni - sprzedają na wyścigi. Co jakiś czas się zdarza.
Ja tam osobiście dokupiłem :) Dziwie się ludziom sprzedającym dziś akcje. Przecież rekordowe wyniki przed nami - 24.11.2021 - za III kwartał, później za IV kwartał - publikowane w kwietniu 2022. Sprzedawali drobni akcjonariusze - widać było po ilościach i panice w działaniu.
Spółka przed pandemią wypłacała dywidendę: https://strefainwestorow.pl/notowania/gpw/esotiq-eah/dywidendy
W obecnej sytuacji, gdzie posiada duże nadwyżki finansowe jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że wróci do tego w następnym roku - czyli wypłaty zysku za 2021.
Dnia 2021-11-02 o godz. 16:07 trzyd napisał(a): > Ja tam osobiście dokupiłem :) > Dziwie się ludziom sprzedającym dziś akcje. Przecież rekordowe wyniki przed nami - 24.11.2021 - za III kwartał, później za IV kwartał - publikowane w kwietniu 2022. > Sprzedawali drobni akcjonariusze - widać było po ilościach i panice w działaniu.
Oho! Jedzie z wami insider na forum! Rekordy w 3Q już potwierdzone! Co więcej, do spóły z PremieremMateuszem macie przeciek o 5pln dywidendy!* GRATULUJĘ!
*PS na podstawie danych historycznych z linku mamy 10 lat na rynku z czego za dwa wypłacona była dywidenda.
tak jeszcze w kwestii wiarygodności kolegi trzyda polecam dzisiejszy wątek-odwet z asbis. tylko dla ludzi o mocnych nerwach, ewentualnie lubiących czarne komedie
No no no, ładne obroty trzymamy cały czas. Powoli EAH staje się kandydatem do sWIG80 - do zastąpienia jest kilka śmieciowych spółek bez obrotu. sWIG80 to i fundusze będą musiały się doważyć :).
No no no, ładne obroty trzymamy cały czas. Powoli EAH staje się kandydatem do sWIG80 - do zastąpienia jest kilka śmieciowych spółek bez obrotu. sWIG80 to i fundusze będą musiały się doważyć :). _______________
Spółka zadeklarowała skup akcji do 150zł. Z czegoś ta kwota musiała wynikać. Obecne wzrosty wynikają z faktu, że nie bardzo jest od kogoś kupować.
A swoją drogą wzrosty nie wynikają z tego, że nie ma od kogo skupować - po prostu urealnia się wycena rynkowa, która od lat była zaburzona przez różne zdarzenia i odpisy (Minge, niemiecka spółka, zaburzenia Covidowe itd.)
Jaką kapitalizację powinna mieć spółka lekko wzrostowa, która jest w stanie regularnie zarabiać ponad 10-12mln PLN netto rocznie, ma zerowe zadłużenie i trochę gotówki na koncie?
Jaką kapitalizację powinna mieć spółka lekko wzrostowa, która jest w stanie regularnie zarabiać ponad 10-12mln PLN netto rocznie, ma zerowe zadłużenie i trochę gotówki na koncie? _______________
Wydaje mi się, że wskaźnik C/Z może bez problemu osiągać 12-15 - co daje duży bufor wzrostu. Widać, że popyt jest ogromny. Nie widać go na co dzień, gdyż oni nie lubią kupować podbijając kurs - wolą aż ludzie im sami sprzedają :) Siłę widać było faktycznie podczas tej mini korekty, gdzie zakończyła się na +1% Ogólnie każdy decyduje czy sprzedaje czy kupuje. Moje zdanie już opisywałem - ja dobieram cały czas.
Dopóki spółka będzie w dobrej kondycji, będą generować w miarę stały cash to tak naprawdę kurs akcji mnie nie interesuje. Ja chcę tylko dywidendę co roku i się tym zadowolę. Stawiam, że zaczynamy od 4-5zł za 2021 rok - chyba że jakieś przejęcie jest na horyzoncie.
Dopóki spółka będzie w dobrej kondycji, będą generować w miarę stały cash to tak naprawdę kurs akcji mnie nie interesuje. Ja chcę tylko dywidendę co roku i się tym zadowolę. Stawiam, że zaczynamy od 4-5zł za 2021 rok - chyba że jakieś przejęcie jest na horyzoncie. ____________
Jest taka spółka odzieżowa - asortyment dla dzieci - Coccodrillo (CDRL) Oni mają bardzo podobne wskaźniki jak Esotiq - podobna kapitalizacja. Także mieli rekordowy II kwartał w historii, a wczoraj podali wstępne dane za III kwartał i także kolejny rekord - co bardzo dobrze wróży także -dla wyniku Esotiq. Ta sama spółka ogłosiła w grudniu 2021 - wypłatę 2zł na akcję - co w ich przypadkuoznacza 8%.
Patrząc, że są to podobne spółki - można przyjąć bardzo przybliżone wartości. Esotiq ma do zaraportowania jeszcze III i IV kwartał - sądzę, że od dzisiejszej ceny akcji może być te 8%.
No i tego się trzymajmy. Longterm daje zazwyczaj bardzo dobre stopy zwrotu - trzeba tylko cierpliwości ;). Skakanie po spółkach nigdy mi nie wychodziło.
No i tego się trzymajmy. Longterm daje zazwyczaj bardzo dobre stopy zwrotu - trzeba tylko cierpliwości ;). _____________________
Spółka trzeba przyznać jest dość "łatwa" w przewidywaniu poprawy zysków, gdyż przez najbliższe 4 kwartały będzie porównywać swoje wyniki do "lockdownowych" kwartałów, gdzie potrafiła mieć połowę czasu zamknięte sklepy. Dodatkowo wizja sowitej dywidendy - powoduje, że nawt nie ma co spółki tykać. Ale dzisiejszy popyt jest z serii kosmicznych - ktoś już coś wie o wynikach. Nikt tak bez powodu - nie skupuje. Prawie na wyścigi - wszystko co się pojawi.