Podziwiam dzisiaj waszą aktywność. Szczególnie, że - jak wiele osób zauważyło - usuwacie posty merytoryczne, w których nie ma agresji, z wymianą opinii oraz informacji.
Szanuje to...
...jednak mam małą prośbę - może moglibyście być tak aktywni kiedy jest najazd trolli, kłamiących i obrażających wszystkich tutaj. Oczywiście w miarę możliwości - bez ciśnienia ;)
Wasz użytkownik forum - kwiatki, ciasteczka i cukiereczki ;)
Tylko jak odróżnić Trolla od nie-Trolla i posty merytoryczne od nie-merytorycznych? :) Pytanie retoryczne. Bez odbioru. Mam samo-zakaz pisania na tym forum.
A to dziwne…żaden z twoich ekscentrycznych postów nie został usunięty…podobnie te o sypiacym Cypryjczyku. PS Kiedy widzimy się na bow? obiecywałeś wsparcie :)))
Wczoraj usunęli moje dwa... z prośbą o to, że jak będzie reko aby ktoś podał mi dane (nie kurs z reko tylko prognozy przychodów i zysków za 2021 i 2022)
Bardzo takie posty bym powiedział... szalone i nie na temat ;)
A post, który podchodzi pod przestępstwo o Cypryjczyku wisi ;)
Co do BOW... tak jak Tobie mówiłem... śledzę makroekonomiczne otoczenie i ceny stali ale jeszcze nie robiłem analizy na 2022 - tzn ile mogą mieć zysku i jaki by to kurs implikowało. Jak usiądę to podzielę się z Tobą moimi przemyśleniami ;)
Ja pisalem do trzyda. Ostatnio moje odpowiedzi w jego kierunku były całkowicie wymazywane z watkow. A on sam pisał tez o bow i ze przyjdzie na tamto forum wspierać mnie duchowo :))) A to właśnie między innymi Twoje znikające posty miałem na myśli.
Ten typ mnie rozwesela. Na bow jest kilka osób, które bardzo szybko rozprawia sie z jego kulawą merytoryką i skończy sie jak na asbisie - przeprosinami i pisaniem pochlebnych tekstów w poszukiwaniu kogoś z kim mógłby korespondować „poza forum”.
To, że dane portale przekazują "swoją" wersje prawdy wiem od dawna. Mogę wymieniać i wymieniać przykłady. Najbardziej lubię komentatorów i analityków na wszelkiego rodzaju portalach. I tak się zastanawiam czy oni naprawdę celowo dezinformują i przeinaczają fakty czy są zwyczajnie tak słabi ;)
Pisałem Wam jakie swego czasu były akcje na forum PKO Cargo, jak tam weszła spółdzielnia to usuwali wszystko jak leci co było nie po ich myśli. Jakbym w szczegółach opisał co tam się działo, to byście nie uwierzyli :) Jakiś czas temu na forum kontraktów na W20 były usuwane wątki w których niektórzy opisywali możliwe scenariusze na S, widocznie moderator był załadowany na L :) Tyle z mojego doświadczenia, ale przypuszczam że takich numerów na bankierze jest dużo więcej.
Na Cargo jeden koleś pisze pod dwoma nickami, jeden jako użytkownik drugi jako moderator. Czasem pisze sam do siebie na drugi nick, że ktoś złamał regulamin forum, czasem doniesie na siebie i usunie swój wpis, czasem nawet sam sobie da reprymendę na drugi nick (!!). Monty Python czy Bareja to przy tym nic :))
Donb, widzę, że zmieniłeś podejście do siły sugestii trendów kreowanych na forach :)
Trzeba zrozumieć, że w normalnej sytuacji liczba osób chcących sprzedać i kupić akcje po określonej cenie jest teoretycznie równa. Dzieje się tak gdyż cena akcji jest wypadkową podaży i popytu. Wystarczy w takiej sytuacji wykreować podaż lub popyt nawet niewielkiej grupy osób np. na forum, która pociągnie kurs w górę lub w dół. Dzieje się tak z dwóch powodów: 1) dzienny obrót danego waloru rzadko przekracza 0,1-0,5 kapitalizacji - czyli uczestniczy w nim relatywnie mała ilość akcji/akcjonariuszy. 2) ludzie kupują gdy inni kupują i sprzedają jak inni sprzedają. Ludzie są bardzo podatni na trendy oraz manipulacje giełdowe (grę na spadki/wzrosty).
Podsumowując: Forum ma wg mnie ogromny wpływ na kurs akcji. Większość ludzi nie potrafi prowadzić wyceny spółki i fora stały się substytutem doradcy giełdowego. Inny problem, że 90% wątków tam poruszanych to ściek informacyjny - czego przykładem jest forum ASBIS - merytoryki tam prawie nie ma - chodzi mi o posty, gdzie zauważa się plusy i minusy spółki. Ty donb na tym tle pozytywnie się wyróżniasz - masz bardzo racjonalne podejście.