Reakcja wystarczająca. Opór na 25 zł powinien, przy dzisiejszym obrocie, stać się wsparciem. Kolejny cel to 30 zł, a potem kto wie, może walka o nowe ATH?
Jednak najważniejsze w tym jest to, że siódmy rok z rzędu będzie dywidenda. I to w czasach pandemii.
OK, ale na rynku ogólnie za ciekawie nie jest. WIG20 oraz WIG trzymany jest ledwie na jako takich poziomach przez rajd banków - pod wzrost stóp procentowych. Trezba tez zauważyć niszczący wpływ inflacji na portfele Polaków. Jak to paliwo się skończy - spadek kursu nie zrekompensuje - dywidenda. Ludzie rzucili się na zakupy, ale może to być pułapka - trzeba pamiętać, że po wypłacie dywidendy - jej kwota zostanie odcięta od kursu - czyli na polski kurs - spadnie o 2zł. Sama decyzja o wypłacie dywidendy - trudna do oceny. Wypłata jej nastąpi z rezerw firmy z lat poprzednich, gdyż za rok 2020 spółka miała ogromną stratę. Ogromną kwotę ze spółki - wyjmą za jej pośrednictwem właściciele na swoje prywatne konta.
Ciężko o jednoznaczną opinie. Osobiście wolałbym takie wyniki jakie miało np ESOTIQ bez dywidendy, gdzie praktycznie nie zauważyło lockdownów, niż ogromną stratę i wypłatę dużej dywidendy z "zaskórniaków" firmy jak CDRL.
Nie do końca się z tym zgadzam. Nie będę komentował tutaj szerokiego rynku, ale patrząc na sam CDRL, to faktycznie spółka miała pokaźną stratę w zeszłym roku, jednak spowodowaną odpisami. Faktem jest, że dywidenda będzie tu zawsze wypłacana, bo prezesi rekompensują sobie dość niskie wypłaty. Natomiast poprzednia dywidenda była przekładana, ponieważ firma chciała mieć zabezpieczenie finansowe i myślę, że teraz jest tak samo. Firma wypłaca wysoką dywidendę, ponieważ jest pewna, że jej sytuacja finansowa jest okej. Według mnie CDRL tak jak większość firm odzieżowych, pokaże świetne wyniki za 3q. Nawet 4q powinien być bardzo dobry. No ale wysokość dywidendy jest sporą niespodzianką. Ba! Sama dywidenda jest już niespodzianką. Firma wypłaca w ciągu roku 3zł łącznie i prawdopodobnie poprawia wyniki, a kurs przy 25zł :) Myślę, że czeka nas zwyżka kurs w okolice maxów czyli 30-34zł.
Nie do końca się z tym zgadzam. Nie będę komentował tutaj szerokiego rynku, ale patrząc na sam CDRL, to faktycznie spółka miała pokaźną stratę w zeszłym roku, jednak spowodowaną odpisami. _____________
Pełna zgoda z tym co napisałeś. Będzie to pierwszy kwartał w latach 2020-2021 - nie obarczony lockdownem. Patrząc, że dzieci poszły do szkół i przedszkoli praktycznie pierwszy raz od roku - trzeba je było dobrze wyposażyć - a jako, że rosną to trzeba było dużo kupić. Faktycznie III i IV kwartał powinny być rekordowe. Chodzi mi w sumie o tą dywidendę - płaci się ją od zysku, a jako takiego w 2020r nie było. Cieszę się z dywidendy jak każdy akcjonariusz, co nie zmienia faktu, że płacona jest trochę na siłę "z zaskórniaków".
Oni mają dobre przepływy operacyjne. szybko generują gotówkę. Możliwe, że teraz padło info o dywidendzie, bo już wiedzą, że mają sporo pieniędzy na koncie (tylko my, drobni, jeszcze nie widzieliśmy raportu). Na pewno nie chciałbym sytuacji w której mamy wysoką dywidendę, a wyniki są średnie - wtedy mamy jawny drenaż spółki z pieniędzy.
Sprawdziłem, że w III kwartale 2020 - CDRL miało zysk ze sprzedaży 13,572 mln zł - dobił ich jedynie odpis na utratę wartości rubla białoruskiego na kwotę ponad 17 mln. Teraz w III kwartale nie było żadnego lockdownu, a rubel białoruski się nawet wzmocnił. Zapowiada się mega wynik. W sumie chyba dlatego zaszaleli z tą dywidendą. Niech żałują Ci co sprzedają :)
Chyba nie jest to moment na tego typu oczekiwania od spółki, która od kilku lat walczy o przetrwanie i znalezienie nowej formuły funkcjonowania... Rozsądniej oczekiwać skierowania wszelkich środków na poprawę perspektyw za 2 - 3 lata możliwych do realizacji, niż chcieć gotówki, bez której całość może się rozlecieć... Pozdrawiam chciwie ostrożnych i ostrożnie chciwych :)