Bez naganiania, ale chciałem zebrać co tu się będzie działo, bo gdzieś czytalem, że są osoby, które po wynikach robią ewakuację.
Możliwe że będzie korekta, ale w najbliższym czasie zapowiada się mega ciekawy okres.
Nie mówię tu o nowych produktach, które wprowadza Asbis, ale o tym co będzie się działo w trakcie.
Gdybym czegoś zapomniał to dajcie znać. Oczywiście nie są to potwierdzone rzeczy (jak zaliczka i data), tylko moje przypuszczenia, ale patrząc historycznie, to tak wyglądał harmonogram rok temu:
3.11 - informacja o zaliczce na dywidendę (wypłaconej na początku grudnia) - wysokość...?? 4.11 - minutę po północy wyniki za 3Q - będzie wiadomo jaki zysk uzyskała spółka (netto) 22.11 - wyniki szacunkowe za 10.2021, w przychodzie w dużym stopniiu powinna się pojawić wysoka sprzedaż nowego IPHONA 12.12 - prawo do dywidendy (zaliczkowej) 22.12 - wyniki szacunkowe za 11.2021
To tak na szybko, ale chyba najważniejsze inforamcje zebrałem. Znając życie, kółkowicze będą działać, ale w głębi serca liczę, że po którymś z komunikatów, kurs wyląduje na całkiem nowych poziomach :)
Powodzenia i proszę bez wyzwisk, ale o merytoryczną dyskusje :)
"Wysokość zaliczki oceniałbym na 0,3 - 0,4"
Fajny wątek, ale skąd Ci się bierze taka wysokość zaliczki? Znając historyczne daty że spółki powinieneś też znać jak jest dzielona dywidenda. Zaliczka to około 1/3.
Przy 0,4 łącznie powinno być około 1,2 $. Żeby była taka dywidenda to Asbis musiałby zarobić ze 150mln$.
To jest dwa razy tyle co prognoza.
Celowe podkręcanie oczekiwań?
0.3-0.4$ na zaliczkę to też według mnie zbytnie napompowanie oczekiwań, źle to zrobi kursowi Przy negatywnych założeniach (72 mln i 45% zysku na dywidendę): 72 mln zysku netto ($) * 0.45% / 55 mln akcji = 0.58$ na akcję = 0.18$ teraz i 0.40$ potem (czyli 2.32 zł razem) Przy optymistycznych założeniach (76 mln i 48% zysku na dywidendę): 76 mln zysku netto ($) * 0.48% / 55 mln akcji = 0.66$ na akcję = 0.22$ teraz i 0.44$ potem (czyli 2.65 zł razem)
"bo gdzieś czytalem, że są osoby, które po wynikach robią ewakuację."
mówisz o forum czy może jakiś wewnętrznych dokumentach funduszu tfi skarbiec a może squeezer? jakbyś tak w pigułce uściślił i ustabilizował mi tętno ;)
poza tym wszystko się zgadza. lets get ready to rumble!
nie, no masz rację masko 0,3-0,4 to raczej za dużo :) chociaż takie 0,25 jestem w stanie sobie wyobrazić jako że jest to mniej niż 50% z 1H eps. zgodzisz się?
Zaliczka - trochę zmieniłem punkt widzenia i skupiłem się na zysku netto za półrocze 202 oraz III kwartał 2020. Wtedy zaliczka była 0.1 USD, natomiast zysk netto ok. 14 MLN USD. Jeśli teraz rezem z IIIQ zysk netto wypracujemy na poziomie ..... około 45 MLN USD, to proprocjonalnie zaliczka mogłaby być na poziomie o którym pisałem :)
W żadnym wypadku nie chciąłbym nakręcać oczekiwań, aby później nie było bezsensowynych zjazdów, więc jeśli rzeczywiście3 się mylę to prostujcie :))))
"W żadnym wypadku nie chciąłbym nakręcać oczekiwań, aby później nie było bezsensowynych zjazdów, więc jeśli rzeczywiście3 się mylę to prostujcie :))))"
I o to chodzi. Mówienie o 0,4$ to niestety w tym momencie przesada.
Po prostu dajmy się pozytywnie zaskoskoczyć.
A 0,25$ moim zdanie jest możliwe:)
Słusznie, nie wiem jak firma podejdzie i czy zaliczka zależy od wyników za III kwartały, czy bardziej od całkowitego zysku netto który jest prognozowany.
Nawet te 0,25 USD to uważam, że będzie bardzo dobra zaliczka przed świętami :)
Jeśli chodzi o podanie informacji o dywidendzie, sugerowałem się harmonogramem z zeszłego roku. Dzień przed wynikami za 3Q poszła informacja o dywidendzie. Ale nie obrazilbym się jakby była po wynikach, to może niekótrzy zmądrzeją jak po wynikach będą skracać pozycje :)
"Nawet te 0,25 USD to uważam, że będzie bardzo dobra zaliczka przed świętami :)"
Jeżeli zaliczka znowu byłaby mniej więcej 1/3 całości to wychodziłoby około 0,7 łącznie. Przy obecnej cenie za akcję to jest bardzo fajna dywidenda.
ja jestem przygotowany i na zerową zaliczkę w przypadku akwizycji, ale nie można Krissowi odmówić logiki przy jego kalkulacji. w 2020 musieli brać pod uwagę wynik trzech kwartałów przy ustalaniu zaliczki.