• ---- KALENDARIUM - Asbis LISTOPAD oraz Q4 ---- Autor: ~Kriss [37.8.231.*]
    Bez naganiania, ale chciałem zebrać co tu się będzie działo, bo gdzieś czytalem, że są osoby, które po wynikach robią ewakuację.
    Możliwe że będzie korekta, ale w najbliższym czasie zapowiada się mega ciekawy okres.
    Nie mówię tu o nowych produktach, które wprowadza Asbis, ale o tym co będzie się działo w trakcie.
    Gdybym czegoś zapomniał to dajcie znać.
    Oczywiście nie są to potwierdzone rzeczy (jak zaliczka i data), tylko moje przypuszczenia, ale patrząc historycznie, to tak wyglądał harmonogram rok temu:

3.11 - informacja o zaliczce na dywidendę (wypłaconej na początku grudnia) - wysokość...??
    4.11 - minutę po północy wyniki za 3Q - będzie wiadomo jaki zysk uzyskała spółka (netto)
    22.11 - wyniki szacunkowe za 10.2021, w przychodzie w dużym stopniiu powinna się pojawić wysoka sprzedaż nowego IPHONA
    12.12 - prawo do dywidendy (zaliczkowej)
    22.12 - wyniki szacunkowe za 11.2021

To tak na szybko, ale chyba najważniejsze inforamcje zebrałem.
    Znając życie, kółkowicze będą działać, ale w głębi serca liczę, że po którymś z komunikatów, kurs wyląduje na całkiem nowych poziomach :)

Powodzenia i proszę bez wyzwisk, ale o merytoryczną dyskusje :)
  • Re: ---- KALENDARIUM - Asbis LISTOPAD oraz Q4 ---- Autor: ~Kriss [37.8.231.*]
    Aaa i jeszcze 2 rzeczy.

Wysokość zaliczki oceniałbym na 0,3 - 0,4 USD.

Dodatkowo w międzyczasie - może przed wynikami, może po - jest szansa że pojawi się podwyższenie prognozy zysku netto... :)
  • Re: ---- KALENDARIUM - Asbis LISTOPAD oraz Q4 ---- Autor: maskopatol [46.215.28.*]
    "Wysokość zaliczki oceniałbym na 0,3 - 0,4"
    Fajny wątek, ale skąd Ci się bierze taka wysokość zaliczki? Znając historyczne daty że spółki powinieneś też znać jak jest dzielona dywidenda. Zaliczka to około 1/3.
    Przy 0,4 łącznie powinno być około 1,2 $. Żeby była taka dywidenda to Asbis musiałby zarobić ze 150mln$.
    To jest dwa razy tyle co prognoza.
    Celowe podkręcanie oczekiwań?
  • Re: ---- KALENDARIUM - Asbis LISTOPAD oraz Q4 ---- Autor: ~zen_on [87.99.119.*]
    0.3-0.4$ na zaliczkę to też według mnie zbytnie napompowanie oczekiwań, źle to zrobi kursowi
    Przy negatywnych założeniach (72 mln i 45% zysku na dywidendę):
    72 mln zysku netto ($) * 0.45% / 55 mln akcji = 0.58$ na akcję = 0.18$ teraz i 0.40$ potem (czyli 2.32 zł razem)
    Przy optymistycznych założeniach (76 mln i 48% zysku na dywidendę):
    76 mln zysku netto ($) * 0.48% / 55 mln akcji = 0.66$ na akcję = 0.22$ teraz i 0.44$ potem (czyli 2.65 zł razem)
  • Re: ---- KALENDARIUM - Asbis LISTOPAD oraz Q4 ---- Autor: fif_111 [165.225.207.*]
    "bo gdzieś czytalem, że są osoby, które po wynikach robią ewakuację."

mówisz o forum czy może jakiś wewnętrznych dokumentach funduszu tfi skarbiec a może squeezer?
    jakbyś tak w pigułce uściślił i ustabilizował mi tętno ;)

poza tym wszystko się zgadza.
    lets get ready to rumble!
  • Re: ---- KALENDARIUM - Asbis LISTOPAD oraz Q4 ---- Autor: maskopatol [46.215.28.*]
    "poza tym wszystko się zgadza. lets get ready to rumble!"
    Fif, nawet wysokość dywidendy?:)
  • Re: ---- KALENDARIUM - Asbis LISTOPAD oraz Q4 ---- Autor: fif_111 [165.225.207.*]
    nie, no masz rację masko 0,3-0,4 to raczej za dużo :)
    chociaż takie 0,25 jestem w stanie sobie wyobrazić jako że jest to mniej niż 50% z 1H eps. zgodzisz się?
  • Re: ---- KALENDARIUM - Asbis LISTOPAD oraz Q4 ---- Autor: ~As [93.105.178.*]
    było gdzieś powiedziane, że wysokośc dywidendy podadza po wynikach za IIIQ.
  • Re: ---- KALENDARIUM - Asbis LISTOPAD oraz Q4 ---- Autor: ~Andrzej [37.225.2.*]
    Tak mówił przez na czacie,gdy spytałem go o dywidendę ,kiedy będzie i w jakiej wysokości
    Ewakuacja - oczywiście o forum :)

Zaliczka - trochę zmieniłem punkt widzenia i skupiłem się na zysku netto za półrocze 202 oraz III kwartał 2020.
    Wtedy zaliczka była 0.1 USD, natomiast zysk netto ok. 14 MLN USD.
    Jeśli teraz rezem z IIIQ zysk netto wypracujemy na poziomie ..... około 45 MLN USD, to proprocjonalnie zaliczka mogłaby być na poziomie o którym pisałem :)

W żadnym wypadku nie chciąłbym nakręcać oczekiwań, aby później nie było bezsensowynych zjazdów, więc jeśli rzeczywiście3 się mylę to prostujcie :))))
    szanuję ten sposób myślenia. mnie przekonałeś ;)
    "W żadnym wypadku nie chciąłbym nakręcać oczekiwań, aby później nie było bezsensowynych zjazdów, więc jeśli rzeczywiście3 się mylę to prostujcie :))))"
    I o to chodzi. Mówienie o 0,4$ to niestety w tym momencie przesada.
    Po prostu dajmy się pozytywnie zaskoskoczyć.
    A 0,25$ moim zdanie jest możliwe:)
    Słusznie, nie wiem jak firma podejdzie i czy zaliczka zależy od wyników za III kwartały, czy bardziej od całkowitego zysku netto który jest prognozowany.

Nawet te 0,25 USD to uważam, że będzie bardzo dobra zaliczka przed świętami :)

Jeśli chodzi o podanie informacji o dywidendzie, sugerowałem się harmonogramem z zeszłego roku.
    Dzień przed wynikami za 3Q poszła informacja o dywidendzie.
    Ale nie obrazilbym się jakby była po wynikach, to może niekótrzy zmądrzeją jak po wynikach będą skracać pozycje :)
    "Nawet te 0,25 USD to uważam, że będzie bardzo dobra zaliczka przed świętami :)"
    Jeżeli zaliczka znowu byłaby mniej więcej 1/3 całości to wychodziłoby około 0,7 łącznie. Przy obecnej cenie za akcję to jest bardzo fajna dywidenda.
  • Re: ---- KALENDARIUM - Asbis LISTOPAD oraz Q4 ---- Autor: ~zen_on [87.99.119.*]
    Ja się nastawiam na 0.18-0.20 zaliczki i studzę oczekiwania, potem będzie ból i teksty że miało być więcej
    Bardzo rozsądne podejście.
    ja jestem przygotowany i na zerową zaliczkę w przypadku akwizycji, ale nie można Krissowi odmówić logiki przy jego kalkulacji.
    w 2020 musieli brać pod uwagę wynik trzech kwartałów przy ustalaniu zaliczki.
[x]
ASBIS 0,44% 27,38 2025-11-19 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.