• Tutaj w raporcie musi być strata to wtedy idzie do góry Autor: ~Andrzej [37.225.2.*]
    Dzisiaj Bank Millennium opublikował raport strata większa niż planowano i mamy...kurs 5 procent do góry
    Za dobre wyniki ma Asbis żeby poszedł do gory
  • Re: Tutaj w raporcie musi być strata to wtedy idzie do góry Autor: ~Elo [95.49.74.*]
    Zakładając utrzymanie zysków w ciągu 1.5 roku jest do odebrania jakieś ponad 1.5 dolara na akcję w 4 wypłatach
  • Re: Tutaj w raporcie musi być strata to wtedy idzie do góry Autor: ~Andrzej [37.225.2.*]
    Ja kupiłem po 10zl a już odebrałem jedna część dywidendy za 2020rok to za1,50roku prawie będę miał akcję za darmo
  • Re: Tutaj w raporcie musi być strata to wtedy idzie do góry Autor: ~Nobody [78.10.207.*]
    Oj, chyba nie do końca.
    W maju płacili 0,2 USD na akcje (też przyjąłem), teraz w II transzach (grudzień i maj?) powiedzmy 0,65 USD, za 2022 niech będzie 0,8 USD (bardzo optymistycznie).
    To daje 1,65 USD - 19% belki, czyli 1,34 USD, po dzisiejszym kursie jakieś 5,31 zł (w optymistycznym wariancie 2021 i 2022)
    Czyli "prawie za darmo" to dopiero 50% ceny :)
    Co nie zmienia faktu, że 10 zł to bardzo dobry zakup, przy zakupie dzisiaj w okolicy 23 zł, to już daje 0,65+0,80 - belka to jakieś 4,7 zł w dwa lata na dywidendzie, czyli 20% zwrotu z inwestycji w samej dywidendzie.
    Pesymistycznie: 0,6 + 0,65 USD minus belka, daje w dwa lata 4 zł z dywidendy.
    Czyli kurs na koniec 2022 roku musiałby być poniżej 19 zł, żeby na tej inwestycji wyjść na zero.

Przydługi wywód, ale zakładając, że ASBIS utrzyma politykę dywidendową i nie pogorszy stopy zysku, to o ile nie będzie walca w postaci ogólnoświatowej korekty, perspektywa wydaje się dość bezpieczna...
    Ja na razie stoję z boku, kurs jest jeszcze kilkadziesiąt groszy poniżej mojej ceny sprzedaży, niewykluczone, że odkupię trochę, jeśli jutro nie będzie klasycznego schematu "rano podbitka, później wywalanie".

• Re: Tutaj w raporcie musi być strata to wtedy idzie do góry Autor: ~Jaś [188.146.98.*]
    Właśnie z uwagi na ten walec tu siedzę. Biorę cząstkę zysku co pół roku i kurs mniej mnie obchodzi.
    Tak było w kwietniu 2020, poleciało na niespełna 2 zł. z 4, a u mnie spokój, raporty, prognoza, (niestety w 2020 opóźniona) jaka dywidenda, tyle.

• Re: Tutaj w raporcie musi być strata to wtedy idzie do góry Autor: ~Jaszczomp [37.47.25.*]
    Dokładnie tak samo kalkulowalem będzie ok. 1,5 dolara na akcje w 1,5 roku :)
[x]
ASBIS 0,00% 28,88 2025-11-10 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.