• Trigon o ASBIS Autor: ~Karol [89.66.123.*]
    Rekomendacja - dystrybutorzy IT - POZYTYWNIE.

Bardzo dobrych wyników oczekujemy również u innych
    hurtowników, w tym u dystrybutorów IT ABE, ASB W obu przypadkach oczekujemy
    pozytywnego efektu dźwigni operacyjnej Jednocześnie zwracamy uwagę na efekt
    bazy w kolejnych kwartałach, który będzie osłabiał dynamiki wyników Niemniej jednak
    strukturalne zmiany przesunęły trwale poziom popytu konsumenckiego i
    korporacyjnego na sprzęt IT ABE jako broadliner nie doświadczył ekspansji MBnS w
    przeciwieństwie do ASB, dlatego pierwszy z tych podmiotów ma obecnie mniej
    ryzykowny profil inwestycyjny Jednocześnie słabsza dynamika sprzedaży ASB we
    wrześniu jest częściowo efektem przesunięcia dostaw nowych produktów Apple 40%
    przychodów), które miały premierę w połowie września na październik W przypadku
    obu spółek mnożniki oceniamy jako atrakcyjne.

Gratuluje tym co sprzedali hehe :)
  • Re: Trigon o ASBIS Autor: ~Nobody [78.10.207.*]
    Ale ale:

"[...] Jednocześnie słabsza dynamika sprzedaży ASB we
    wrześniu jest częściowo efektem przesunięcia dostaw nowych produktów Apple 40%
    przychodów), które miały premierę w połowie września na październik [...]"

Czyżby?
    A przecież w wynikach 09'20 też nie było iPhone12... przypomnę, premiera miała miejsce 16 października 2020.
    Ten fragment tej analizy niestety mija się z rzeczywistością.

• Re: Trigon o ASBIS Autor: ~Karol [89.66.123.*]
    Masz napisane przecież, że słabsza dynamika we wrzesniu jest częściowo spowodowana przesunięciem dostaw produktów Apple na październik. Jak widać w zeszłym roku sprzedaż była już realizowana od września premierowego iPhone'a 12. Czego tu nie rozumieć?
    Chwileczkę: "[...] The iPhone 12 and iPhone 12 Pro pre-orders started on Friday, Oct. 16" [...].

Skoro PRZEDSPRZEDAŻ wystartowała 16.10.2020 - to jak jakiekolwiek przychody ze sprzedaży Iphone 12 mogły znaleźć się w przychodach 09.20 ? Czy wyjaśnisz?

Źródło: https://www.pcmag.com/how-to/iphone-12-preorder-release-date

• Re: Trigon o ASBIS Autor: ~Karol [89.66.123.*]
    A chociażby tak, że Asbis jest hurtownikiem a nie sprzedawca. Zamawia towary od producenta i przekazuje je do odbiorców z odpowiednim wyprzedzeniem, aby sprzedaż mogła być realizowana w terminach podanych przez Apple. Te produkty już miesiąc wcześniej płyną do portów odbiorczych.
    Ej, nie zaczynajmy tu liczyć kontenerów we frachcie ;-)
    To Apple mógł sobie zaksięgować przychód w momencie wysyłki towaru, a Asbis w momencie sprzedaży klientowi końcowemu :-)
  • Re: Trigon o ASBIS Autor: ~J_ [31.61.189.*]
    Nobody tak to napisane, ze q sumie nie odnosza sie do last year. Warto to sobie zapisac na czas wynikow wrzesnia 2022 :)
    Może i tak, ja tak to odczytałem, ale skoro piszą o "mniejszej dynamice wzrostu" to chyba nie mieli na myśli porównania 09.21 do 09.19, bo wtedy byłby wzrost ze 167 mln do 244, czyli +46% ;-)
  • @nobody Autor: przezniczak [109.173.145.*]
    Wrzuciłem dzisiaj tabelki i zestawienia. W listopadzie będzie sprawdzam - zarówno jeżeli chodzi o wyniki AB jak i ASBIS i cały rynek hurtowy... a po wynikach rocznych będzie sprawdzam mocniej - ja uważam, że będzie szach mat.
  • Re: @nobody Autor: ~Nobody [78.10.207.*]
    Dokładnie, zatem znikam ponownie do 4 listopada do godziny 00:15, kiedy to powinni opublikować wyniki kwartalne :)
    Szkoda życia na śledzenie kursu jak w meczu tenisa, od prawej do lewej.
    Ustawiłem na części "pakietu" stop loss, żeby ten skromny kapitał nie był całkiem "niezarządzony" i zobaczymy.
    Pozdro dla normalnych :-D
  • Re: Trigon o ASBIS Autor: ~Jaś [188.146.98.*]
    Tu stwierdzają tylko że jakby sprzedawali Iphona 13 w październiku, to dynamika byłaby wyższa.
    Nie ma tu porównań z 2020 r.
  • Re: Trigon o ASBIS Autor: ~TechnikAt [46.204.85.*]
    A ty Jaś sprzedałeś pkc te swoje 1500 szt??
    Drogi Techniku nie jest grzecznie wypominanie komuś, tego co ma lub nie ma.

• @Jaś Autor: przezniczak [109.173.145.*]
    Ale to Ty wczoraj pisałeś, że 1500 akcji puszczasz rano PKC - stąd to pytanie ;) No chyba nie okłamałeś ludzi? ;)
  • Re: @Jaś Autor: ~Jaś [188.146.98.*]
    Nic takiego nie pisałem, sprawdź IP. Od momentu kiedy kupiłem jestem stały w uczuciach, nigdy też nie mówiłem jaki posiadam pakiet.
    Niech jeszcze zauważą, że Asbis jest graczem globalnym (TOP 10).
    W każdej chwili może tu się pojawić (w większym stopniu) kapitał międzynarodowy.
  • Re: Trigon o ASBIS Autor: przezniczak [109.173.145.*]
    Szok... weekend po zwale, która nie była niczym spowodowana nagle zaczynają pisać dobrze? Niemożliwe... W weekend mówiłem, że od poniedziałku zaczną się miłe słowa, dostrzeganie waloru i jego perspektyw. Za chwilę nie zdziwię się jak będzie reko BOŚ

Norma na GPW
  • Re: Trigon o ASBIS Autor: ~Andrzej [37.225.2.*]
    Może dokupili w piątek na spadkach
    Jednak nie wszyscy kupili bo pojedyncze osoby dalej próbują z marnym skutkiem
  • Re: Trigon o ASBIS Autor: ~Pexi [188.146.36.*]
    Obawiam sie tego reko!
  • Re: Trigon o ASBIS Autor: ~Jaszczomp [37.47.24.*]
    Nowe reko Boś w tym tygodniu powinno być.
  • Re: Trigon o ASBIS Autor: ~Rychu [5.173.97.*]
    Pexi, ty akurat powinieneś się bardzo obawiać tej rekomendacji hahaha sorry
[x]
ASBIS -2,98% 27,32 2025-11-14 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.