Bardzo dobrych wyników oczekujemy również u innych hurtowników, w tym u dystrybutorów IT ABE, ASB W obu przypadkach oczekujemy pozytywnego efektu dźwigni operacyjnej Jednocześnie zwracamy uwagę na efekt bazy w kolejnych kwartałach, który będzie osłabiał dynamiki wyników Niemniej jednak strukturalne zmiany przesunęły trwale poziom popytu konsumenckiego i korporacyjnego na sprzęt IT ABE jako broadliner nie doświadczył ekspansji MBnS w przeciwieństwie do ASB, dlatego pierwszy z tych podmiotów ma obecnie mniej ryzykowny profil inwestycyjny Jednocześnie słabsza dynamika sprzedaży ASB we wrześniu jest częściowo efektem przesunięcia dostaw nowych produktów Apple 40% przychodów), które miały premierę w połowie września na październik W przypadku obu spółek mnożniki oceniamy jako atrakcyjne.
"[...] Jednocześnie słabsza dynamika sprzedaży ASB we wrześniu jest częściowo efektem przesunięcia dostaw nowych produktów Apple 40% przychodów), które miały premierę w połowie września na październik [...]"
Czyżby? A przecież w wynikach 09'20 też nie było iPhone12... przypomnę, premiera miała miejsce 16 października 2020. Ten fragment tej analizy niestety mija się z rzeczywistością.
Masz napisane przecież, że słabsza dynamika we wrzesniu jest częściowo spowodowana przesunięciem dostaw produktów Apple na październik. Jak widać w zeszłym roku sprzedaż była już realizowana od września premierowego iPhone'a 12. Czego tu nie rozumieć?
Chwileczkę: "[...] The iPhone 12 and iPhone 12 Pro pre-orders started on Friday, Oct. 16" [...].
Skoro PRZEDSPRZEDAŻ wystartowała 16.10.2020 - to jak jakiekolwiek przychody ze sprzedaży Iphone 12 mogły znaleźć się w przychodach 09.20 ? Czy wyjaśnisz?
A chociażby tak, że Asbis jest hurtownikiem a nie sprzedawca. Zamawia towary od producenta i przekazuje je do odbiorców z odpowiednim wyprzedzeniem, aby sprzedaż mogła być realizowana w terminach podanych przez Apple. Te produkty już miesiąc wcześniej płyną do portów odbiorczych.
Ej, nie zaczynajmy tu liczyć kontenerów we frachcie ;-) To Apple mógł sobie zaksięgować przychód w momencie wysyłki towaru, a Asbis w momencie sprzedaży klientowi końcowemu :-)
Może i tak, ja tak to odczytałem, ale skoro piszą o "mniejszej dynamice wzrostu" to chyba nie mieli na myśli porównania 09.21 do 09.19, bo wtedy byłby wzrost ze 167 mln do 244, czyli +46% ;-)
Wrzuciłem dzisiaj tabelki i zestawienia. W listopadzie będzie sprawdzam - zarówno jeżeli chodzi o wyniki AB jak i ASBIS i cały rynek hurtowy... a po wynikach rocznych będzie sprawdzam mocniej - ja uważam, że będzie szach mat.
Dokładnie, zatem znikam ponownie do 4 listopada do godziny 00:15, kiedy to powinni opublikować wyniki kwartalne :) Szkoda życia na śledzenie kursu jak w meczu tenisa, od prawej do lewej. Ustawiłem na części "pakietu" stop loss, żeby ten skromny kapitał nie był całkiem "niezarządzony" i zobaczymy. Pozdro dla normalnych :-D
Szok... weekend po zwale, która nie była niczym spowodowana nagle zaczynają pisać dobrze? Niemożliwe... W weekend mówiłem, że od poniedziałku zaczną się miłe słowa, dostrzeganie waloru i jego perspektyw. Za chwilę nie zdziwię się jak będzie reko BOŚ