• A propos popytu na elektronikę Autor: ~Pavulon [89.64.94.*]
    https://businessinsider.com.pl/finanse/handel/swieta-2021-black-friday-2021-tych-rzeczy-mozesz-nie-dostac/eb2zpf4
  • Re: A propos popytu na elektronikę Autor: insider2 [37.248.169.*]
    Nie znają się - przecież "rynek jest zasycony" ;)
  • Re: A propos popytu na elektronikę Autor: ~nde [5.173.122.*]
    Mam pytanie odnośnie tego linka. Poprawcie mnie proszę, jeśli się mylę. Mamy do czynienia z kryzysem półprzewodników, których po prostu brakuje. Czy może się wydarzyć tak, że będzie mniej towaru na rynku? Rozumiem, że wzrosty kosztów można przenieść na klientów, ale jak nie będzie czym handlować to zysku można nie utrzymać. Co Wy na to?
  • Re: A propos popytu na elektronikę Autor: ~Qrap [83.10.3.*]
    Mylisz dochód z przychodem i zyskiem.
  • @nde Autor: przezniczak [109.173.145.*]
    W sytuacji, o której piszesz będą wygrywali kluczowi dystrybutorzy. ASBIS takim jest. To oni w pierwszej kolejności będą otrzymywali sprzęt od producentów (kwestia rozmiaru). Ucierpią mniejsi.

To trochę jak z samochodami obecnie. Jest niedobór. i najpierw dostarczane są na kluczowe rynki czyli, te które robią obrót. Dlatego w DE BMW najpierw dostarczane jest na rodzimy rynek a u nas w kraju czeka się 8-9 miesięcy (wiem coś o tym - jestem w tej sytuacji ;) Dlaczego? Sprzedaż BMW w PL to równowartość sprzedaży BMW w samym jednym Berlinie ;)

• Re: @nde Autor: ~nde [5.173.122.*]
    No dobrze. To pozwolę dalej dopytać. Kryzys półprzewodników jest światowy. Jak wielkim graczem (dystrybutorem) sprzętu jest Asbis, żeby liczyć na tak uprzywilejowane traktowanie?
  • Re: @nde Autor: przezniczak [109.173.145.*]
    Jest wśród 10 największych dystrybutorów IT na świecie.
  • Re: A propos popytu na elektronikę Autor: ~yrek [178.235.190.*]
    Ci co mówią o zasyceniu rynku są w dużym błędzie. Obecnie z powodu ograniczonej dostępności pewnych towarów i co za tym idzie wzrostu ich cen cześć firm i konsumentów odkłada decyzję o zakupie modernizacji czy wymianie elektroniki. Jak się sytuacja uspokoi i ceny trochę spadną pojawi się odłożony popyt co zahamuje spadek marż. A poza tym rynek IT będzie się rozwijał bez przerwy bo ciągle pojawia się nowe technologie ulepszanie istniejące co powoduje praktycznie nieprzerwany rosnący popyt. Biznes jaki prowadzi Asbis będzie niezagrożony przez lata. A głowa zarządzających firmą żeby rozwijać się szybciej niż rynek.
  • Re: A propos popytu na elektronikę Autor: ~nde [5.173.122.*]
    Czyli skracając do bólu można powiedzieć, że fundamentalnie spółka jest dobra i nic się nie zmieniło, a obecny kurs to dobry moment na wejście? Raz kółko tutaj zrobiłem, ale tym razem zastanawiam się nad akumulacją do portfela dywidendowego na długi termin.
  • Re: A propos popytu na elektronikę Autor: maskopatol [79.184.238.*]
    "obecny kurs to dobry moment na wejście? "
    A jeśli ktoś by Ci odpowiedział, że tak dodając oczywiście, że nie jest to porada inwestycyjna to na tym oparłbyś decyzję zakup?
    Przejrzyj chociaż forum. W gąszczu bezsensownych tematów można znaleźć bardzo przydatne.
[x]
ASBIS -2,98% 27,32 2025-11-14 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.