jak czytam to forum fakt prawdopodobnego kosmicznego zysku w 2021. Gdyby jego wzrost był umiarkowany względem 2020 np. „tylko” 200 mln zł to nie byłoby być może obaw o duże tąpnięcie zysku w 2022 i być może kapitalizacja na poziomie 1,2 mld wydawałaby się niska a nie „podejrzanie niska”. Dlatego w mojej prywatnej strategii zakładam na 2022 „tylko” 200-250 mln zł zysku i wychodzi mi satysfakcjonująca wycena spółki. A co jeśli zysk w 2022 będzie zbliżony do wyniku w 2021? To będzie wtedy mój dodatkowy bonus (poza dywidendą).
Z jakiegoś powodu Argus przyjáł do rekomendacji, że Asbis w 2022 zarobi ponad 90mln$. To tylko rekomendacja, ale żeby od razu spadek zysku? Dlatego spokojnie. Zobaczmy jaki wyniki k za 3Q.
Prognoza Argusa może oczywiście się ziścić, jeśli chłonność wschodnich rynków będzie nadal tak imponująca. Do tego w naszym życiu na każdym kroku przybywa elektroniki, inteligentnych urządzeń, sprzętu agd itp. Niewykluczone, że dystrybutorzy, którzy zdobędą dla siebie sporą część rynku będą mieć żniwa przez najbliższe dekady. Podobnie było z dystrybutorami farmaceutycznymi. Jak tylko ludzie zaczęli bardziej interesować się zdrowiem i rozszerzono paletę wszelkich suplementów to zwiększyły się ich przychody i zyski. Skorzystała na tym dobrze zarządzana Neuca, wyceniona aktualnie na ponad 4 mld zł a zarabiająca w ostatnim okresie mniej niż Asbis. Wydaje mi się, że jeśli Asbis w 2022 roku po raz kolejny zaprezentuje mocne wyniki kwartalne to już nie będzie można tego tłumaczyć pandemią. Prawdopodobnie zacznie się wtedy podróż kursu w kierunku właściwej wyceny.
A tutaj się zgodzę. Wiele osób uważało, że zyski ASBISu były jednorazowym wystrzałem z powodu COVID - jak widać po 2021 roku jest to stały trend... jeżeli potwierdzą to w 2022 roku to będzie ciężko dyskutować z faktami. Czekam niecierpliwie na prognozę zysków na 2022 rok ;)
A ja czekam aż rynek zdyskontuje tegoroczne wyniki bo póki co wycena to kpina!!! Przy takich wynikach kurs bez żadnego ale powinien chodzić powyżej 30 zł... I myślę że tak niedługo będzie.
Tak jak zasugerowałem wyżej, gdyby w tym roku było 200 mln zł zysku i do tego mielibyśmy mocne sygnały ze spółki, że w kolejnym roku powinno być jeszcze lepiej np. 240 mln zł, bo firma zdobywa nowe rynki, wprowadza nowe produkty etc. to pewnie mielibyśmy już 30 zł. Do tego fundusze nadal zachowują się ostrożnie wobec dystrybutorów IT, co może być wynikiem dużego zaskoczenia dynamiką wyników, a w przeszłości, trzeba w tym miejscu przypomnieć, nie było dużego zainteresowania tym sektorem, gdyż dystrybutorzy IT działali na niskich marżach, z ryzykiem wejścia w stratę. Sektor został też obciążony aferami VAT, co wzbudziło jeszcze większą ostrożność dużych graczy. Teraz wszystko się zmieniło: dystrybutorzy rozszerzają działalność, odnotowują wysokie marże i w związku z digitalizacją powinni mieć przed sobą dobry czas. Nastawienie do tych spółek powinno się więc sukcesywnie zmieniać a wtedy wyceny będą dorównywać innym sektorom. Niewątpliwie powinien poprawić się też PR / IR spółek w kierunku pokazywania inwestorom planu działania i wizji, które mają prowadzić do osiągnięcia konkretnego celu.
Największym problemem ASBIS jest prof wiatr. Pamiętam typa kilka miesięcy temu zawitał na forum spółki.kreowal się na osobę która nie angażuje się w dyskusję forumowiczów. po kilku miesiącach obserwacji współczuję ludziom co nabierają się na gierki typa.potrafi działać z przykrością stwierdzam że jest w tym dobry oszukiwaniu i psycho/mataczeniu. Nie brać na serio postów wiatra Tylko ON wyjdzie na plus
Neuca nie miała strat od wielu lat , dlatego warta jest 4 mld, asbis musi pokazać coś poza dystrybucją i pokazać rozwoj, rynki Wschód zawsze były wyceniane ostrożnie, ab pl ma c/wk ok 1, asbis ma 2 ,spadki sugerują że rynek nie wierzy być może nawet w 50 mln$ zysku w 2022 roku
Wyniki Asbis od 2017 też nie wyglądają słabo. Od 2017 mamy w każdym roku skokowy wzrost zysku. Nie jest to już więc krótki okres. Asbis pokazuje marki własne, zaawansowane technologicznie produkty czy plan wejścia w agd. Czy to wszystko razem zasługuje tylko na C/Z poniżej 5? Wiadomo, że kiedy spółka osiągnie zysk na poziomie np. 300 mln zł to już w kolejnym roku raczej nie będzie skoku do 500 mln zł a nawet możliwa jest stabilizacja czy zmniejszenie zysku. Rynek powinien jednak brać pod uwagę, że Asbis dzięki zyskom powinien powiększać swoje udziały w rynku dystrybucji. Obawy rynku wiążą się, moim zdaniem, paradoksalnie z kosmicznymi wynikami przypadającymi na okres pandemii, inwestorzy próbują pewnie znaleźć odpowiedź na pytanie, czy tak kosmiczne wyniki będą do powtórzenia w kolejnych latach. Pojawia się też zapewne argument trwałej zmiany rynku w kierunku wysokiego tempa digitalizacji i większego popytu na produkty dystrybutorów IT. Do tego dochodzą zapóźnienia w tym obszarze na rynkach Asbisu. Na to wszystko nakłada się jednak moim zdaniem najważniejsze: cały sektor dystrybutorów IT był i jest nisko wyceniany. AB nie ma C/Z powyżej 10, to samo dotyczy Action (oczyszczony zysk). O ile kiedyś głównym argumentem za niską wyceną dla sektora były bardzo niskie marże handlowe to od pewnego czasu ten argument jest już nieaktualny. W zmianie podejścia do tego sektora przez rynek dostrzegam dodatkową szansę na wzrosty. C/Z dla tego sektora na poziomie 10-12 byłoby, w mojej ocenie, fair. Czy znajdziemy na rynkach zagranicznych tak nisko wycenionych dystrybutorów IT jak w Polsce? Jeśli ktoś znajdzie to będę wdzięczny za nazwę spółki. Chętnie porównam z naszymi spółkami.