Bez porządnego Infa, nie pojedzie na szczyty. Będzie boczniak z tendencją do opadania. Zalecam obserwacje spółki i wejście w odpowiednim momencie po korekcie, która trwa.
Dziękuję za uwagę :)
Ponton caly czas zapominasz o czymś....
Jedną umowe na remont wagonów juz podpisał a kolejne "niebawem" ponieważ kasa juz czeka na podpisanie umów dla przetargów które już sie odbyły.....
z Tych 183 wagonów na ktore PKP Intercity dostała juz dofinansowanie Pozbud na razie podpisał umowe na 25 wagonów. Ważne to są środki z funduszu strukturalnych, a nie z fubduszu odbudowy po Covid-19 ( ktory na razie dla Polski i Węgier jest wstrzymny).
Przepraszam tak to jest pisać z komurki i nie trafiać w male "klawisze" umowę oczywiście podpisano na 14 wagonów. Wiec ppzostało jeszcze dofinansowanie na remonty 169 wagonów dla PKP Intercity
a to Ciekawe .... ten przetarg na 90 wagonów nie jest finansowany ze środków UE:
Wielkość lub zakres zamówienia
Nazwa:
Wykonanie naprawy okresowej na 5. poziomie utrzymania wraz z modernizacją i przeglądu na 3. poziomie utrzymania 90 wagonów osobowych typu 141A / 111A Numer referencyjny: 19/WNP-001957/2/TUT
Informacje o funduszach Unii Europejskiej Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie
Więc przyznane środki z UE są dopiero na nastepne przetargi..
Skoro ten przetarg na remont 90-ciu wagonów za kwotę 391,7 mln zł nie jest finansowany ze środków z UE to Minister miał rację w kwietniu że umowa może zostać "niebawem" podpisana hahaha
Dnia 2021-10-23 o godz. 13:07 ~Idolek napisał(a): > Zakar jesteś naszym fachowym niskopłatnym doradcą inwestycyjnym. > > Będzie moc. Tylko kwestia czasu
A ta moc to będzie "niebawem" jak rozumiem ??? haha
Dnia 2021-10-23 o godz. 13:21 ~Idolek napisał(a): > Ja uważam że jeszcze w tym roku
Ech też pod to dokupuję co korekta ... no ale zobaczymy... po wynikach za 3 kw powinno być już zdecydowanie lepiej tam będzie opis co zrobili już w OZE i następne konkrety z ich planów. Może jakaś konferencja będzie znowu gdzie prezes coś więcej powie jest na co czekać.
Moja idea jest dalej taka sama …
Nawet jeśli przetargi PKP nie są związane z kasa z UE (bezpośrednio) to Ksiegowa czyli budżet RP ma beczkę z kasa przeznaczona na to i tamto. Jeśli ta beczka miała być pełna a jest tylko do połowy pełna (bo kasa z UE miała wpłynąć a nie wpłynęła jeszcze) … to każdy z nas wydaje najpierw na te sprawy priorytetowe i budżet tez… a wagony mogą poczekać.
Wiem ze wielu z was się z tym nie zgadza. Tylko moja teoria potwierdza się w ciągłym oczekiwaniu i przesuwaniu podpisu pod umowa … a z czego innego by to wynikało?
O dziwo się z Tobą zgodzę Qbq .... Najpewniej minister mówiąc kiedyś że to będzie "niebawem" naprawde miał wiedzę ze to szybko podpiszą ale potem albo został przez kogoś wyrolowany albo ktoś go ubiegł przy podziale tych środków. Wiadomo nie od dzisiaj jakie rózne kobinacje tam przeprowadzają... i PKP Intercity chwilowo musi poczekać na bocznym torze. Ale w nieskończoność tego nie beda mogli ciągnać bo i ten minister potrzebuje swoich zasług by się pokazać a przecież przeciągają to juz o ponad pół roku... wiec predzej czy później sie doczekamy :))
Bardzo chciałbym być mile zaskoczony w 2021 z uwagi na umowy/przetargi wagonowe ;) ale wole schładzać Wasz hurraoptymizm i dlatego sądzę, że to będzie 2022 (no chyba ze do końca roku coś będą musieli zrobić) jednocześnie uważam że pieniądz lubi ciszę ... jak dobrze POZ rozegra wszystko co związane z energią, co się robi dziś naprawdę sprawą bardzo istotną w UE i nie tylko ... to kurs pojedzie i wtedy ten hurraoptymizm będzie potrzebny, bo komuś te akcje będzie trzeba sprzedać ... analogicznie jak to jest teraz na ASBIS dziś (kto wyczekał od 2-4zł do szczytów 25-27zł i sprzedał to dziś ma średnio 8x więcej) - teraz to już szczyty i będzie raczej jazda w dół
Obyśmy my też doczekali i wyczekali takiej przebitki
Ponton nie jestem hazardzista ale....duzo bym obstawil na to ze jestes gosciem ktory o gpw i pozbudzie nie ma zielonego pojecia:)twoje posty sa zupelnie pozbwione wartosci merytorycznych a boczniak to co najwyzej twoja ulubiona wedlona, bez urazy of course:)
Dnia 2021-10-23 o godz. 21:57 ~Drago napisał(a): > Ponton nie jestem hazardzista ale....duzo bym obstawil na to ze jestes gosciem ktory o gpw i pozbudzie nie ma zielonego pojecia:)twoje posty sa zupelnie pozbwione wartosci merytorycznych a boczniak to co najwyzej twoja ulubiona wedlona, bez urazy of course:)
Drago ale chłopak sie uczy .... pyta jak czegoś nie wie.... kto wie czy za jakis czas nas czymś nie zaskoczy ... znajdzie coś o czym my nie mamy pojecia.. albo zauwazy coś co przeoczymy. Niech się wiec uczy dalej.... a my bedziemy spekulować co też moze wymyslic Fojt z Raubo ... na razie za siebie i za niego ... zanim nas zaskoczy :))
Dnia 2021-10-23 o godz. 21:57 ~Drago napisał(a): > Ponton nie jestem hazardzista ale....duzo bym obstawil na to ze jestes gosciem ktory o gpw i pozbudzie nie ma zielonego pojecia:)twoje posty sa zupelnie pozbwione wartosci merytorycznych a boczniak to co najwyzej twoja ulubiona wedlona, bez urazy of course:)
Decyzje podjąłem po przeczytaniu samych Twoich merytorycznych postów
Ja nie napisałem ze to będzie teraz…
Rok temu nikt nie wyobrażał sobie ASB w cenie 25-27zl jak był po 5zl
Oczywiście POZ musi się wykazać realizacja pomysłów które zakreslil … oraz otoczenie musi temu sprzyjać
Mogę być w błędzie, ale ja na Pozbudzie obstawiam powtórkę z Columbusa i dlatego sobie spokojnie czekam i dokupuję, ale niech kazdy robi wg własnego uznania, wiedzy i skłonności do ryzyka.
Myśle ze na Asbis jeszcze nie koniec. Na dniach wyniki za ostatnie dwa rekordowe kwartały. Popyt na IT nie maleje rozszerzają obszary działania podpisują ciekawe umowy z globalnymi graczami. Nie zdziwię się jak zarobią w tym roku 85M$
Ponton dzisiaj może być podobnie jak juz do południa narwańcy wyprzedadzą wszystkie akcje jakie mają to po południu by kupić Pozbud trzeba bedzie kupować w gorę bo obroty beda niskie