Asbis planuje zaktualizować prognozy tegorocznych wyników finansowych w ciągu 10-15 dni - poinformował dyrektor Costas Tziamalis. Spółka spodziewa się utrzymania rentowności brutto na sprzedaży powyżej 6 proc. w kolejnych okresach. Widzi poprawę dostępności sprzętu IT na rynku.
Rentowność brutto na sprzedaży grupy wzrosła w okresie kwiecień-czerwiec do rekordowych 6,94 proc. Asbis spodziewa się obniżenia marży w kolejnych okresach, ale ma ona utrzymać się powyżej 6 proc.
"Tak duży wzrost marży nie jest do utrzymania w całości, ale w kolejnych okresach nie będzie ona dużo niższa - nie będzie to 6,94 proc., a będzie powyżej 6 proc., tak jak zapowiadaliśmy. Raczej liczyłbym na marże w okolicach 6,3-6,4 proc." - powiedział dyrektor.
Już przed podwyższeniem prognozy widzieli poprawę w dostępności sprzętu przez co zakładali że rekordowy poziom marży z 2 kwartału jest nie do utrzymania. Nie przeszkodziło to jednak do korekty prognozy w górę do 74 mln USD.
Jak wiemy z przedwczorajszego wywiadu , udało im się utrzymać rekordowy poziom marży, a jej obniżenie (które zakładali na 2 połowę obecnego roku ) przesuwają w czasie na 1 - 2 kwartał 2022. Raz jeszcze napiszę oczekiwane obniżenie marży nie przeszkodziło w planie podwyższenia prognozy zysku.
Wniosek z tego taki że rekordowe marże ok 7% najprawdopodbniej utrzymają się do 1 -2 kwartału 2022. A potem powrócą do przyzwoitego wysokiego poziomu. Chociaż znając ostatnią wypowiedź prezesa firmy Intel można przypuszczać że rekordowe marże mogą utrzymać nawet do 2023 roku i dłużej.
Swietnie, że na tę część wypowiedzi zwróciłeś uwagę. Jeśli tylko utrzymają przychody i marża będzie powyżej 6% w kolejnych kwartałach to powinniśmy dość szybko osiągnąć adekwatny poziom wyceny - czyli C/Z powyżej 10. Dlaczego sektor IT miałby być wyceniany niżej niż np. elektryczny?
Kurcze, na forum można przeczytać, że Asbis się kończy. Tragedia.
A jakie są fakty?
Asbis jest ciągle priorytetowym dystrybutorem na swoich rynkach. Zdobywa nowe, a do tych na których działa dokłada nowych producentów - zwiększa portfolio. W tym tygodniu dostał dwie nagrody. Marże? Większość uważa, że problemy z dostępnością podzespołów potrwają do 2023. Dlatego marże mogą być utrzymane nawet przez cały 2022.
Tak, dyrektor dał słaby wywiad.
Maskopatol tutaj jakby podali,że we wrześniu jest wzrost r/r 100 procent to taki jeden z drugim pisaliby,że jest bardzo źle bo.ponizej 200 % i , że zaraz spółka bankrutuje.
Handel i pobyt kilku.miesieczny na kryptowalutach nauczył mnie jednego .... cierpliwości i spokoju.Nieraz miałem 20-30 % straty by za chwilę wyjść na 20-30 % ma plusie.
Cierpliwości zawsze będzie wynagrodzona na takiej spółce,która wspaniale się rozwija i generuje ogromne zyski.
Gdyby było źle to nawet Dukes nie trzymałby swoich 30 procent ,tylko je sprzedał, dawno
Zgadza się Andrzej. Ale dla mnie ostatnie dwie sesje są lekkim szokiem. Ja się mogę zgodzić z @Donb, który w skrócie twierdzi, że jeśli bardzo duży gracz postanowi "uwalic" kurs to to zrobi. Z tym, że po coś to robi i jeśli tylko Asbis będzie swoje robił jak dotychczas to w końcu akcje odbiją. Tylko wtedy może to być prawdziwy długi termin.
W każdym razie mnie też to trochę zestresowało. Ale nie widzę powodów, żeby wysiadać.
Dyrektor o zyskowności w 2022 - chat inwestorski sierpień tego roku: Michal1975 12:32
Jaka jest zakładana rentowność w 2022? Czy celujecie w poprawę vs 2021? Jakie mają być drivery poprawy rentowności ?
Obrazek użytkownika Costas Tziamalis Costas Tziamalis 12:32
Jest jeszcze co prawda za wcześnie na takie deklaracje, ponieważ budżet na 2022 jest przed nami, ale zakładamy wzrost przychodów i zyskowność w 2022. I to pomimo wysokiej bazy 2021 r. Czynniki wzrostu to nasze bardzo dobre fundamenty produktowe, w tym produkty Apple, usługi VAD, komponenty, nowe umowy dystrybucyjne oraz marki własne.
ale oni wszyscy wiedzą lepiej na czele z największymi trollami tutaj... co tam, że na chwilę obecną wszyscy się mylili... łącznie z największymi optymistami na tym forum jeżeli chodzi o wyniki (ASBIS je przebijał za każdym razem)... już nawet nie wspomnę o analitykach z PKO i BOŚ bo obie wyceny/reko zakładają zyski w 2021 roku (dużo mniejsze niż ASBIS będzie miał) oraz spadek zysku w 2022...
BTW
Szanuje, że znalazłeś to pytanie i odpowiedź. Cieszy, że są osoby, które robią coś dla innych na tym forum ;)