Gdy ktoś chce zredukować ilość lub pozbyć się dużego pakietu akcji, jednym ze sposobów jest ogłoszenie dużej dywidendy, to zawsze przyciąga uwagę. Drobni zachęceni w taki sposób, przy odpowiednio stymulowanej cenie, odkupują akcje na poziomach zdecydowanie przekraczających zysk z dywidendy. Po pozbyciu się wspomnianego pakietu przez inicjatora pułapki i odcięciu dywidendy, zaczyna się dodatkowo redukcja całego wzrostu ceny pod dywidendę. W ten sposób ruchomy, sprzedany pakiet akcji zarobił 2,5zl, a dywidenda pochłonie połowę. Oczywiście wszystko szacunkowo . Biorąc pod uwagę, że jesteśmy w wieloletnim, silnym trendzie spadkowym, a ruch pod dywidendę rozpoczął się z poziomu 5zł, to nie zdziwię się jak cena zredukuję w okolice 3,3zl Na zamknięcie sesji z dnia zapisu (7,55zl), 1,77zl dywidendy już kosztuję złapanych 2,55zł, na chwilę tego wpisu (kurs 5zl)
I tu kłania się stara prawda: Jeśli coś wygląda zbyt dobrze by było prawdziwe, to nie jest prawdziwe!
Dnia 2021-10-21 o godz. 15:22 ~OLO napisał(a): > Gdy ktoś chce zredukować ilość lub pozbyć się dużego pakietu akcji, jednym ze sposobów jest ogłoszenie dużej dywidendy, to zawsze przyciąga uwagę. Drobni zachęceni w taki sposób, przy odpowiednio stymulowanej cenie, odkupują akcje na poziomach zdecydowanie przekraczających zysk z dywidendy. Po pozbyciu się wspomnianego pakietu przez inicjatora pułapki i odcięciu dywidendy, zaczyna się dodatkowo redukcja całego wzrostu ceny pod dywidendę. W ten sposób ruchomy, sprzedany pakiet akcji zarobił 2,5zl, a dywidenda pochłonie połowę. Oczywiście wszystko szacunkowo . > Biorąc pod uwagę, że jesteśmy w wieloletnim, silnym trendzie spadkowym, a ruch pod dywidendę rozpoczął się z poziomu 5zł, to nie zdziwię się jak cena zredukuję w okolice 3,3zl > Na zamknięcie sesji z dnia zapisu (7,55zl), 1,77zl dywidendy już kosztuję złapanych 2,55zł, na chwilę tego wpisu (kurs 5zl) > > I tu kłania się stara prawda: Jeśli coś wygląda zbyt dobrze by było prawdziwe, to nie jest prawdziwe! >
przemyślałem drobny ???? ale głupi na bank albo i dwa banki :)
Dnia 2021-10-23 o godz. 01:59 ~wuj91 napisał(a): > Dnia 2021-10-21 o godz. 15:22 ~OLO napisał(a): > > Gdy ktoś chce zredukować ilość lub pozbyć się dużego pakietu akcji, jednym ze sposobów jest ogłoszenie dużej dywidendy, to zawsze przyciąga uwagę. Drobni zachęceni w taki sposób, przy odpowiednio stymulowanej cenie, odkupują akcje na poziomach zdecydowanie przekraczających zysk z dywidendy. Po pozbyciu się wspomnianego pakietu przez inicjatora pułapki i odcięciu dywidendy, zaczyna się dodatkowo redukcja całego wzrostu ceny pod dywidendę. W ten sposób ruchomy, sprzedany pakiet akcji zarobił 2,5zl, a dywidenda pochłonie połowę. Oczywiście wszystko szacunkowo . > > Biorąc pod uwagę, że jesteśmy w wieloletnim, silnym trendzie spadkowym, a ruch pod dywidendę rozpoczął się z poziomu 5zł, to nie zdziwię się jak cena zredukuję w okolice 3,3zl > > Na zamknięcie sesji z dnia zapisu (7,55zl), 1,77zl dywidendy już kosztuję złapanych 2,55zł, na chwilę tego wpisu (kurs 5zl) > > > > I tu kłania się stara prawda: Jeśli coś wygląda zbyt dobrze by było prawdziwe, to nie jest prawdziwe! > > > > przemyślałem > drobny ???? > ale głupi na bank albo i dwa banki :)
(...) > > > > > > I tu kłania się stara prawda: Jeśli coś wygląda zbyt dobrze by było prawdziwe, to nie jest prawdziwe! > > > > > > > przemyślałem > > drobny ???? > > ale głupi na bank albo i dwa banki :) > > Głupi? Nie bądź dla siebie taki surowy:) > > Cena zmierza powoli do celu...
czyjego celu ??????????????? bo trudno znaleźć inne wytłumaczenie jak to we wstępie :):)
Dnia 2021-11-26 o godz. 17:46 ~wuj91 napisał(a): > (...) > > > > > > > > I tu kłania się stara prawda: Jeśli coś wygląda zbyt dobrze by było prawdziwe, to nie jest prawdziwe! > > > > > > > > > > przemyślałem > > > drobny ???? > > > ale głupi na bank albo i dwa banki :) > > > > Głupi? Nie bądź dla siebie taki surowy:) > > > > Cena zmierza powoli do celu... > > czyjego celu ??????????????? > bo trudno znaleźć inne wytłumaczenie > jak to we wstępie :):)
Cena zawsze ma swój cel i do niego zmierza. Są tacy, którzy rozumiejąc to zyskują i tacy, którzy zrozumieć nie są w stanie. ...:takie jest odwieczne prawo natury":)
Mija pól roku od mojego, można by uznać proroczego wpisu, ale to nie proroctwo, a zrozumienie schematów. Mamy ładny, konsolidacyjny boczny, który powinien niebawem zostać wyłamany. Jeśli otoczenie pozwoli, powinniśmy testować opory z poziomów 7-9zł. - oby pozwoliło!
Wyniki słabe, otoczenie nie pozwoliło wyrwać się górą do oporów nad 7zl, być może zmierzamy do poziomów opisanych przeze mnie w tytułowym wpisie, czyli w okolicę 3zl. Nie znam oczywiście zamiarów włodarzy firmy i głowy nie dam, że będą uczciwi wobec drobnych akcjonariuszy, ale wychodzę z założenia, że poziomy które obecnie testujemy, w dłuższej perspektywie są bezpieczne. Jesteśmy obecnie w środowisku gospodarczym, w którym wiele firm będzie miało kłopoty finansowe, a jeśli Pragma... wykorzysta tą szansę, przyszłoroczne wyniki finansowe powinny być zadowalające, podobnie jak kurs giełdowy. Mam nadzieję, że obecne - nad wyraz słabe wyniki pokazane są celowo, by akcje tanio mogły zmienić właściciela. Gram pod taki scenariusz, trochę dzisiaj zainwestowałem, będę dobierał przy ewentualnych zejściach, za rok rzeczywistość mnie rozliczy. Myślcie rozsądnie i samodzielnie.
Minął rok od ostatniego wpisu, warto go podsumować, podobnie jak cały wątek. Kurs zachowywał się przewidywalnie, zszedł do zapowiadanych 3 zl, a ja zgodnie z zapowiedzią, skupowałem. Może nie była to najlepsza inwestycja z możliwych, ale zysk jest zadowalający, szczególnie, że do udało mi się sprzedać wszystko w okolicach 5zl. Dla jasności, nie twierdzę, że nie może być wyżej, może i pewnie z czasem będzie, ale przesuwam kapitał w inne miejsce. Oczywiście nie twierdzę również, że nie może być korekty z poziomów 5zl, jak najbardziej, nawet by się przydała poniżej 4 zl, ale czy warunki pozwolą, czas pokaże. Od założenia przeze mnie tego wątku w październiku 2021r, większość wpisów sprawdziła się precyzyjnie, mam nadzieję, że udało mi się pomóc choć kilku osobom w podjęciu trafnych decyzji. Póki co kończę z PRI, pozdrawiam i życzę powodzenia.