• Dla niewtajemniczonych Autor: ~zdzisław [89.64.45.*]
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Tencent
  • Re: Dla niewtajemniczonych Autor: ~Ola [109.173.152.*]
    Ja jestem niezorientowana, więc przeczytałam:)
    "Tencent jest największą na świecie korporacją inwestycyjną, jedną z największych firm internetowych i technologicznych, a także największą firmą z branży gier i mediów społecznościowych na świecie."

Co ciekawe...:)

"Przedsiębiorstwo zatrudnia ponad 7 tys. aktywnych członków Komunistycznej Partii Chin, z czego 60% na czołowych stanowiskach technicznych w całej firmie, co stanowi około 23% całkowitej siły roboczej."
    Chyba sami to pisali o tej sile roboczej :)

Prezesowi nie przeszkadza inwestor z Chin? :)))
    Jak widać tam gdzie wchodzą w grę pieniądze ideały przestają się liczyć. Typowe dla obłudy "demokratycznego" świata :)))

To lecimy na tą stówkę ? :)
  • Re: Dla niewtajemniczonych Autor: ~dada [91.240.68.*]
    Ola a tobie nie przeszkadza ze komputer z którego piszesz ten post składał zapewne aktywny członek partii CHRLD?? Hipokryzja...
    A czy ja mówię, że mi Chińczycy przeszkadzają?
    To prezes pisał posty broniące wolności i demokracji , dlatego tak mi się skojarzyło :)))
    No więc rzeczywiście....hipokryzja, ale nie moja :)))
  • Re: Dla niewtajemniczonych Autor: ~bolo [83.9.194.*]
    aha, czyli jak boli cię sytuacja polityczna w ojczyźnie. powinna też boleć na całym świecie? i dodatkowe pytanie - biznes jest nierozerwalnie złączony z politykom i każda inwestycja powinna być weryfikowana przez pryzmat sympatii politycznych?
    Bolo, to Prezes pisał, że wyjedzie z Polski, bo nie podobają mu się rządy PiSu. A jednocześnie nie przeszkadza mu to w robieniu interesów z Chińczykami. Dla mnie jest to pewien dysonans, który zauważam. Nie mam zamiaru oceniać. Niech każdy żyje sobie jak uważa.
    A moim zdaniem, tak. Nie powinno się robić interesów z krajem, w którym łamane są prawa człowieka.
    Trochę to naiwne i idealistyczne, bo realia wyglądają inaczej, ale takie jest moje prywatne zdanie.

Dnia 2021-10-08 o godz. 18:46 ~Ola napisał(a):
    > Bolo, to Prezes pisał, że wyjedzie z Polski, bo nie podobają mu się rządy PiSu. A jednocześnie nie przeszkadza mu to w robieniu interesów z Chińczykami. Dla mnie jest to pewien dysonans, który zauważam. Nie mam zamiaru oceniać. Niech każdy żyje sobie jak uważa.
    > A moim zdaniem, tak. Nie powinno się robić interesów z krajem, w którym łamane są prawa człowieka.
    > Trochę to naiwne i idealistyczne, bo realia wyglądają inaczej, ale takie jest moje prywatne zdanie.
    >

ok, tylko co tu ma prezes do gadania? to RB sprzedało swój pakiet a nie Babieno
    pomijając fakt że to Tencent kupił akcje a nie Xi Jinping/puchatek, wbrew powszechnej opinii Tencent to biznes a nie partia polityczna, no i wcale rządzący im tam w ojczyźnie specjalnie nie sprzyjają, co rusz zakazy i ograniczenia jeśli chodzi o granie w gry
    Naturalnie wiem, że to RB sprzedawał akcje. Wydawało mi się jednak, że raczej nie odbyło się to bez wiedzy i aprobaty prezesa.
    Być może było inaczej....
    Mam nadzieję, że Tencet w akcjonariacie otworzy nam w końcu drogę na tę stówkę :)
  • Re: Dla niewtajemniczonych Autor: ~Mocny [89.79.162.*]
    Porównując taką Australię do Chin to już wolę mieszkać w Chinach bo tam przynajmniej nikt nie pałuje za oglądanie zachodów Słońca, a kontrola na takim samym poziomie (choć w byłej kolonii karnej to już podobno obozy się buduje dla "trędowatych", więc u kangurów już gorzej). Demokracji w świecie zachodu nie ma od dawna i została tylko fasada. Kto wierzył w jakąś demokrację na zachodzie ten ma nie po kolei w głowie bo nie odróżnia przedstawienia w teatrze od rzeczywistości. W Anglii mogą cię zatrzymać i nie wpuścić do kraju bo poglądy masz nie takie jak trzeba ... W ogóle, szkoda strzępić ryja.

USA opuściły Bliski Wschód i wychodzą z Europy bo Chiny są konkurentem do tronu hegemona. USA wychodzą bo są coraz słabsi to Chiny wchodzą. Chiny to przyszłość, czy się komuś to podoba by nie. Sorry.
    Dlatego napisałam "demokracji" w cudzysłowie.
    Może Prezes przeczyta, to co napisałeś, bo to było właściwie do niego, ja nie zamierzam naprawiać świata i tak codziennie muszę walczyć o przetrwanie...wystarczy jak na mnie:)))
    A jak skomentujecie notowania?
    24 nie przebite..., hm...
  • Re: Dla niewtajemniczonych Autor: arczi11108 [89.64.46.*]
    w poniedzialek moze byc piekne wybicie
  • Re: Dla niewtajemniczonych Autor: ~Nru [5.184.230.*]
    Jeeezzzz czy wy wszyscy jesteście p…nieci? Przecież to nie preze sprzedawal
  • Re: Dla niewtajemniczonych Autor: ~Romek [37.47.28.*]
    Czesc Ola, zgadzam sie z Tobą
    Cześć :)
    Zgadzasz się ze mną ?
    Hm...:)))
  • Re: Dla niewtajemniczonych Autor: ~Dobrzepoinformowany [212.59.238.*]
    A kto zwołał walne na którym będzie przegłosowany prezent dla prezesa i zarządu (emisja akcji po 6,70). Na tę chwilę wpadnie im po 10 mln. Widocznie tak się dogadali.
[x]
BLOOBER 0,80% 25,30 2026-05-18 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.