• Pierwszy raz w życiu... Autor: ~forresty [5.172.255.*]
    ... Dostałem na maila ofertę reklamową emisji obligacji Best. Z domu maklerskiego w którym mam konto. To chyba jakiś objaw desperacji bo nigdy mi takich rzeczy nie wysyłają. Wibor+4.2%. W czasach gdy EDO daje mi ponad 7%. Świat stanął na głowie. Kto kupuje papiery takiej spółki która ma jak czytam problemy z rolowaniem długu, a jak ten Wibor rzeczywiście wzrośnie to strach myśleć co z nią będzie. Śwat w którym skarbowa obligacja detaliczna daje więcej niż obligacja czegoś takiego to świat chory. bardzo chory a Glapa gwarantuje że szybko z tej Wiborowej choroby się nie wydostanie:-)
    Inflację mamy na lata pow 3%. Możliwa stagflacja. Stóp nie ruszą a jak rusza to o jakieś 1pp góra (min z powodu takich korpo-krzaków w obiegu). Na cholere takie papiery korpo z tak lichą marżą jak na to ryzyko kupować jak EDO dają CPI + marża i na to samo wyjdzie?
    Zresztą Besta nie ma juz chyba w żadnym portfelu funduszowym - przynajmniej SFIO/FIO bo te portfele publikują- często sprawdzam i nie ma czegoś takiego.
  • Re: Pierwszy raz w życiu... Autor: ~forresty [5.172.255.*]
    no i jak czytam papier w nominale 100zł. Co robi nadzór ,deklarujący że będzie wprowadzał rozwiązania wypychające drobnicę i ulicę z papierów korpo? Miały być grube nominały żeby tego nie kupowali ciułacze, a tu 100zł?
  • Re: Pierwszy raz w życiu... Autor: ~marian_koniuszko [95.44.69.*]
    Dnia 2021-10-01 o godz. 21:23 ~forresty napisał(a):
    >Miały być grube nominały żeby tego nie kupowali ciułacze, a tu 100zł?

liczy się każdy złapany frajer :)

• Re: Pierwszy raz w życiu... Autor: ~gb [89.64.96.*]
    frajerów przytulił już getback a głupszych od nich to ze świecą szukać
  • Re: Pierwszy raz w życiu... Autor: ~forresty [5.172.255.*]
    No właśnie ja nie chciałem przywoływać getbacka w kontekście tej spółki, ale generalnie trzeba sobie otwarcie powiedzieć że model biznesowy windykatorów w dużej mierze opiera się na kupowaniu długów i sprzedaży obligacji pod kasę z tych ściągniętych długów. To każdy człek z odrobiną wyobraźni sobie może wyobrazić co będzie się działo gdy te wibory zaczną rosnąć a długi zagrożone w portfelu staną się jeszcze bardziej zagrożone więc i obligacje coraz bardziej wątpliwe.
    Przeciętny śmiertelnik pomyśli że jak wzrośnie wibor to dla niego świetnie bo zarobi wiecej na papierze, ale człek myślący od razu włączy radar.
  • Re: Pierwszy raz w życiu... Autor: ~marian_koniuszko [95.44.69.*]
    Dnia 2021-10-03 o godz. 09:01 ~forresty napisał(a):
    >że model biznesowy windykatorów w dużej mierze opiera się na kupowaniu długów i sprzedaży obligacji pod kasę z tych ściągniętych długów

no właśnie że nie. te długi nie są ściągnięte, a wręcz część przedawniona bądź w inny sposób nie do ściągnięcia. więc jest to sprzedaż obligacji pod obietnice patykiem na wodzie pisane
[x]
BEST -0,80% 24,80 2025-09-12 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.