Wczytałem się dokładnie odnośnie saule i możliwości wejścia na NC poprzez blumerang.
I teraz najważniejsze. Akcje blumeranga to może być 5-10% firmy po połączeniu. Obecna Kapitalizacja firmy to 127 mln zł.
Gdyby akcje blumeranga miały stanowić ok 10% akcji później to Kapitalizacja spółki wyniosłaby ok 1.3 mld zł. Przy 5% to kosmiczne 2.5 mld zł dla spółki tylko z potencjałem, ale bez zysków.
Zgodnie z tym co powiedziała Pani Malinkiewicz. To najprędzej od 2023 firma może by produkowała ok. 700 tys m kw folii z perowskitami. Nie wiadomo jaka byłaby cena, ale załóżmy, że podobna do paneli to wychodzi ok. 600 zł m kw.
Dałoby to przychód 420 mln zł i zysk ...... może 40-80 mln. Tego nie wiadomo. No i teraz załóżmy za 2 lata zysk ok. 60 mln. To wtedy Kapitalizacja 2.3 mld daje c/z ok. 40.
A teraz? A w przyszłym roku? No i nie ma pewności, że wszystko będzie rozwijało się jak mówi Pani Malinkiewicz. Mabion też pokazywał co będzie za 2 lata
No i super w inwestowaniu jest to ze nikt nie zmusza cię do zakupu akcji wyliczyłeś sobie c/z nie widzisz potencjału, poszukaj czegoś innego co będzie Ci pasować. Powodzenia
Tu nikt nie patrzy na wycenę, tylko na cenę jednej akcji. Także nie ma sensu żebyś się tu produkował bo poklasku mieć nie będziesz. Nie ważne czy dodrukują 30 czy 90 milionów akcji, liczy się (jak się zorientowałem po paru dniach), że na koniec roku ma być 50 zeta. I już.
A jak masz jakieś wątpliwości czy pytania to najczęściej jedyna merytoryczna odpowiedź jaką dostaniesz to właśnie jak już dostałeś "jak Ci się nie podoba to idź gdzie indziej". Forum dla naganiaczy.
Nie rozumiecie jednej rzeczy - CDprojekt z 1 starą grą i jedną zbugowaną w pewnym momencie wyceniany był na 40 mld. Nawet teraz z zyskiem kilku mln jest wyceniany na 20 mld.
A tutaj mamy do czynienia z przełomowym produktem, z nieograniczonym zastosowaniem , możliwościami otwarcia setek fabryk, sprzedaży licencji itd...
Co innego jest mglista możliwość a co innego konkrety
Pani Olga już 10 się tym zajmuje i byt dużych wyników nie ma z trudem jedna fabryczka z mizerna produkcją , może za 10 lat będzie to super inwestycja dająca 100 procent zysku rocznie
Ale czemu założyłeś c/z 40 a nie na przykład 300 czy 500? Napiszesz że jestem śmieszny bo 300 to żadna spólka nie miała, nawet nie blisko, ale tu wchodzi Saule, jeszcze takiej spółki na NC/GPW nie było. Ja obstawiam c/z spokojnie na 120-150, nie mówię że zaraz po połączeniu, ale w momencie gdy wystarczająca część populacji się pokuma czym są perowskity i gdy już każdy będzie chciał je mieć, a w to akurat nie wątpię nawet trochę. Niestety, musimy czekać aż będzie ich więcej w produkcji, niekoniecznie od Saule, ale ogólnie, by ludzie zrozumieli z czym to się je i że się to zwyczajnie bardzo opłaca i żal nie mieć...ale ten moment nadejdzie i to pewnie szybciej niż sam zakładam. A wtedy będziemy mieli tu boom jak na Merkatorze tyle że większy, za to potrwa dłużej niż kilka miesięcy. Do tego czasu kurs powinien rosnąć powoli, bo po wejściu Saule przez BLU nadal będziemy pewnie regularnie zalewani pozytywnymi informacjami od Saule ale wtedy będą już one inaczej odbierane przez rynek, w sensie kurs powinien po nich bardziej rosnąć.
Przecież jest to produkt , który zmieni ludzkość - baterie dotychczas używane mogą przestać istnieć, to istny game changer , kto tu się będzie zastanawiał nad p/e 40 ... mercator na 3 powinien tutaj mieć miejsce.
Jest jedno potencjalne "ale". Jeszcze chyba żadna innowacyjna firma z Polski nie osiągnęła międzynarodowego sukcesu. Chyba że za taki uznać sprzedanie się jakiemuś gigantowi z branży, wtedy takich przypadków parę by się znalazło. Kibicuję Saule, ale obawiam się czy u nas ma szanse się przebić cokolwiek poza ciągarnią drutu i fabryką podkładek pod piwo. Zobaczymy.
Pozwolę sobie zauważyć że właśnie Saule już ten międzynarodowy sukces osiągnęło, i to jeszcze dawno przed otworzeniem fabryki we Wrocławiu. I to będzie pierwsza polska firma, której się uda nie sprzedać jakiemuś gigantowi.