• czy Relpol jest dobrą spółką ! Autor: ~SMK5 [89.229.208.*]
    wszystkie dobre spółki typu Bogdanka, zepak ciągle rosną a Relpol coś fiksuje a ja miałem dobre wrażenie o tej spółce. Ostatnio wyszedłem z bankrutów MDG I Harper i chciałbym zainwestować w Relpol, kurs nieco spada i zastanawiam się od jakiego poziomu można dokupić akcji bo mam juz niewielką liczbe akcji tej spółki.
  • Re: czy Relpol jest dobrą spółką ! Autor: ~kriss [5.173.121.*]
    jak będzie 6 z przodu można śmiało kupować
  • Re: czy Relpol jest dobrą spółką ! Autor: ~SMK5 [89.229.208.*]
    dzięki ale czy bedzie 6 z przodu ? jesli to dobra spółka..
  • Re: czy Relpol jest dobrą spółką ! Autor: ~kriss [5.173.114.*]
    Spólka jest dobra.
    Tylko że dla cierpliwych .
    Dla bardzo cierpliwych.
    I kupujacych tanio.
    Bardzo tanio
    masz rację że ta spółka jest dobra gdy kupi się te akcje tanio , obecny kurs jest troche za wysoki jak na spółkę która przez najblizsze 3 lata nie wypłaci dywidendy a jej przychody powinny zwiekszyc sie za dwa trzy lata. Cena 6- 6,5 zł była by tu własciwa. Lepszą spółką jest obecnie lentex i bumech.
  • Re: czy Relpol jest dobrą spółką ! Autor: ~zombiak [89.187.189.*]
    od bumechu to już wolę bogdanke
    bumech kapitalizacja 200 dług 600 a więc Equity v. 800 mln zł - a kopią 2 mln ton po koszcie 60$ za tonę - na ten moment są w stanie zarabiać ok 20 mln zł na kwartał
    bogdanka kapitalizacja 1300 dług ujemny minus 600 a więc equity v. 700 mln zł a kopią 10 mln ton po koszcie $40, na ten moment zarabiaja 40 mln zł na kwartał

oczywiście obecnie ceny węgla wystrzeliły ale nie utrzymaja sie na takim poziomie długo dlatego dla bumechu to jest tzw. złoty strzał (ale nie sa w stanie nagle ukopac więcej), a ceny srednie dla energetyki ida wgóre i będa znacząco wyższe za 6 miesięcy więc wtedy zyski będą znacząco większe

w dobie inwestycji w eco i oszczędzanie energii produkty relpol dobrze sie wpisują w tą układanke i warto miec w portfelu
    Bogdanka jest i będzie znacznie lepsza spółką niż Relpol ale za 2 lata sytuacja w relku też powinna znacznie się poprawić, bedzie nowa hala produkcyjna i wieksze mozliwosci. Ja troche poczekam na niższy kurs i zwieksze swoje zaangażowanie w RLP
  • Re: czy Relpol jest dobrą spółką ! Autor: sandman76 [178.235.187.*]
    Tak - RELPOL to dobra spółka.

• Re: czy Relpol jest dobrą spółką ! Autor: ~kriss [5.173.105.*]
    "Tak - RELPOL to dobra spółka.
    i dlatego kurs coraz niżej
  • Re: czy Relpol jest dobrą spółką ! Autor: sandman76 [78.11.110.*]
    Dnia 2021-10-04 o godz. 14:08 ~kriss napisał(a):
    > "Tak - RELPOL to dobra spółka.
    > i dlatego kurs coraz niżej

spieszy ci się?
    dywersyfikacja.
    na razie jeszcze ze 2 lata trzeba bedzie poczekać tutaj na wyższy kurs ....ale za te dwa lata 15 bedzie możliwe.
  • Re: czy Relpol jest dobrą spółką ! Autor: ~baker [194.110.114.*]
    Orzeł Biały kupuj jest tanio ołów
  • Re: czy Relpol jest dobrą spółką ! Autor: ~kriss [5.173.105.*]
    Będzie taniej !
  • Re: czy Relpol jest dobrą spółką ! Autor: ~Jur [178.37.78.*]
    Nie słuchać naganiaczy 9 zł to był dobry do wywalenia teraz to masakra chcąc sprzedać z 20 tys kurs spadnie do 7,3 . Dobry do kupna już od 7,5 zł - chyba że czegoś nie wiemy .
    relpol przez najblizsze lata nie poprawi znaczaco wyników ani nie wypłaci co najmniej przez 3 lata dywidendy, po co więc zbierać ten papier własnie teraz i w dodatku tak drogo , ja jednak poczekam na 6,5 zł i wiem ze sie doczekam.
  • Re: czy Relpol jest dobrą spółką ! Autor: sandman76 [88.156.214.*]
    Dnia 2021-10-06 o godz. 19:58 ~SMK5 napisał(a):
    > relpol przez najblizsze lata nie poprawi znaczaco wyników ani nie wypłaci co najmniej przez 3 lata dywidendy, po co więc zbierać ten papier własnie teraz i w dodatku tak drogo , ja jednak poczekam na 6,5 zł i wiem ze sie doczekam.

a ktoś kogoś nagania?
    ja sobie dokupiłem dziś - ktoś wrzucił do koszyka :)
    reszta niech robi jak uważa
    nie mówię że źle zrobiłeś Twoja sprawa i pieniadze ale na prawdziwe wzrosty trzeba tutaj jednak długo poczekać mimo że to dobra spółka w najblizszym czasie nie urosnie.
  • Re: czy Relpol jest dobrą spółką ! Autor: ~SGHDOKTOR [195.116.115.*]
    Dnia 2021-10-06 o godz. 21:39 ~SMK5 napisał(a):
    > nie mówię że źle zrobiłeś Twoja sprawa i pieniadze ale na prawdziwe wzrosty trzeba tutaj jednak długo poczekać mimo że to dobra spółka w najblizszym czasie nie urosnie.

dokładnie to samo pisaliście jak był niedawno po 6,5
  • Re: czy Relpol jest dobrą spółką ! Autor: ~InflacjaCen [85.221.149.*]
    Jest obecnie mega inflacja i takie spółki jak RELPOL już ze względu na wycenę samego majątku trwałego powinny sporo urosnąć, bo złotówka z 2020 czy 2019 nie jest tą samą złotówką w 2021.
  • Re: czy Relpol jest dobrą spółką ! Autor: ~InflacjaCen [85.221.149.*]
    Dnia 2021-10-07 o godz. 18:17 ~InflacjaCen napisał(a):
    > Jest obecnie mega inflacja i takie spółki jak RELPOL już ze względu na wycenę samego majątku trwałego powinny sporo urosnąć, bo złotówka z 2020 czy 2019 nie jest tą samą złotówką w 2021.

Dodam ,że nawet Glapa wie ,że dodrukowywany przez niego papier toaletowy w postaci miliardów złotych jest bezwartościowy i dlatego chce za niego kupować fizyczne złoto jak sam ogłosił w tym tygodniu. Obecnie PiS fałszuje stan finansów wyprowadzając dług do różnych instytucji .https://businessinsider.com.pl/finanse/makroekonomia/dlug-panstwa-jedna-czwarta-poza-kontrola-wydatki-wypchniete-poza-budzet/q5d5ps6

Ochrona kapitału to spółki z konkretnym majątkiem trwałym i produkcją. Relpol się do takich zalicza.
  • Re: czy Relpol jest dobrą spółką ! Autor: ~volfek1 [89.229.208.*]
    groclin sprzedał za grosze cały majatek i rosnie jak szalony, po co relpol buduje nowy zakład i przepłaca krocie, nie lepiej bylo kupic jakąś hale za niewielkie pieniadze.

• Re: czy Relpol jest dobrą spółką ! Autor: sandman76 [178.235.186.*]
    Dnia 2021-10-07 o godz. 19:20 ~volfek1 napisał(a):
    > groclin sprzedał za grosze cały majatek i rosnie jak szalony, po co relpol buduje nowy zakład i przepłaca krocie, nie lepiej bylo kupic jakąś hale za niewielkie pieniadze.
    >

możesz do nich napisać.
    Odpowiadają na maila.

po co pisac do nich jak widać że do skupu akcji obecna cena jest za wysoko, tj dlaczego:
    1. spółka jest po sporych wzrostach
    2. nie płaci i przez najbliższe 3 lata nie wypłaci dywidendy
    3, obroty i ewidentne zyski spółka uzyska dopiero w 2026 zł
    po co wiec tak bardzo przepłacać jak kupi się te akcje po 6xx do wiosny przyszłego roku, tak prognozują specjaliści i analitycy giełdowi - warto poczytać ekomendacje że akcje bedą wart 16 zł ale za 5 lat.
    Dnia 2021-10-09 o godz. 19:12 ~volfek1 napisał(a):
    > po co pisac do nich jak widać że do skupu akcji obecna cena jest za wysoko, tj dlaczego:
    > 1. spółka jest po sporych wzrostach
    > 2. nie płaci i przez najbliższe 3 lata nie wypłaci dywidendy
    > 3, obroty i ewidentne zyski spółka uzyska dopiero w 2026 zł
    > po co wiec tak bardzo przepłacać jak kupi się te akcje po 6xx do wiosny przyszłego roku, tak prognozują specjaliści i analitycy giełdowi - warto poczytać ekomendacje że akcje bedą wart 16 zł ale za 5 lat.

w kontekście gry długoterminowej dzisiejszy kurs to jest przystanek.
    Ja wiem pod co gram i pod co kupuję. Będzie taniej, dokupię. Mi się nie spieszy.
    To jest zbyt dobra i zbyt perspektywistyczna spółka, więc DT mnie nie ineteresuje.

BTW. Napisać zawsze można, mając pytania, na które odpowiedzi na anonimowym forum możesz nie dostać.

Jeszcze niedawno nikt nie wierzył w 8zł.
    sandman76 nie dawno gorąco wierzyłeś w MDG i teraz tak szybko zapomniałeś o tej spółce ale Relpol jest stabilniejszą i lepszą spółką niż MDG i na pewno za 2-3 lata zobaczymy tutaj min. 16 zł jak prognozują analitycy. Co do Harpera miałeś nosa że nie wziąłeś go do portfela - bo to bardzo zadłużona spółka, której cały majątek został zastawiony pod kredyty.
    Dnia 2021-10-10 o godz. 20:33 ~volfek1 napisał(a):
    > sandman76 nie dawno gorąco wierzyłeś w MDG i teraz tak szybko zapomniałeś o tej spółce ale Relpol jest stabilniejszą i lepszą spółką niż MDG i na pewno za 2-3 lata zobaczymy tutaj min. 16 zł jak prognozują analitycy. Co do Harpera miałeś nosa że nie wziąłeś go do portfela - bo to bardzo zadłużona spółka, której cały majątek został zastawiony pod kredyty.

W MDG owszem wierzyłem, ale wyszedłem przy pierwszej świecy podażowej po przebiciu SMA50 na dziennym i wybiciu dolnego wsparcia. W sumie to dobrze zrobiłem, bo okazało się że z 30zł spadło na niecałe 17zł. Ja kupowałem za 21 - skończyłem wychodzić przy 25 o czym pisałem na forum rysując AT. Gdyby mnie wtedy "posłuchali", to dziś mogliby odkupić MDG za niecałe 17zł, ale oczywiście najlepiej mieć pretensje gdy ktoś chroni kapitał. Niedawno znów wszedłem.

RELPOL jest dla mnie spółką na longa - wchodziłem za trochę ponad 6zł, są okazje do dokupienia to robię swoje. Do tego ja grając AT zawsze podpieram się AF, a portfolio RELPOL w dzisiejszych czasach jest dla mnie bardzo atrakcyjne. Krótkoterminowe fluktuacje na mnie nie działają. Firma się rozwija.

Na Harpera mnie naganiali, ale jakoś nie interesowałem się tą spółką, więc ani mnie parzy ani ziębi. Mam w sumie 10 spółek, ale tej nawet nie analizowałem.
    szkoda że nie dobrałeś Harpera bo była okazja w okolicy 7 zł a to spółka spekulacyjna i bedzie nie długo grana a na Harper bedzie spokojnie 20-25 zł - po tyle sprzedawałem go rok temu i na tyle wróci. Co do Relpola i Lentexu to warto takie spółki mieć w portfelu bo kiedys na nich zarobi się sporą kasę.
  • Re: czy Relpol jest dobrą spółką ! Autor: wojtasz75 [109.95.145.*]
    Ja osobiście już dokupuję, spółka ma dobre perspektywy i wyniki, przy mało ryzykownej branży.
  • Re: czy Relpol jest dobrą spółką ! Autor: ~kriss [94.254.176.*]
    Będzie taniej !
  • Re: czy Relpol jest dobrą spółką ! Autor: ~morlin [79.66.204.*]
    Czy Relpol jest dobrą spółką? Co to za pytanie ? A czy majówka jest w maju? :)
    Jasne!
    Już zapakowałem :)
  • Re: czy Relpol jest dobrą spółką ! Autor: ~kriss [5.173.113.*]
    Bedzie taniej .
    Cza byc czujnym
[x]
RELPOL 0,38% 5,30 2025-09-19 12:54:02
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.