W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 17/2021 z 20 maja 2021 roku w sprawie podjęcia decyzji o rozpoczęciu przeglądu opcji strategicznych dla wybranych grup aktywów Zarząd Boryszew S.A. [Emitent] informuje, że w ślad za publikacją w raporcie za I półrocze 2021 roku informacji nt. działalności prowadzonej w I półroczu 2021 roku oraz otoczenia biznesowego dla poszczególnych biznesów Grupy Kapitałowej Boryszew oraz mając na względzie dotychczas przeprowadzone analizy czynników rozwoju dla poszczególnych grup aktywów, w dniu 30 września 2021 roku podjął decyzję o rozszerzeniu przeglądu opcji strategicznych oraz analiz z nim związanych również na aktywa wchodzące w skład kluczowych segmentów działalności tj. Metale, Chemia i Motoryzacja. Emitent wyjaśnia, iż powyższa decyzja nie zamyka przy tym przeglądu opcji dla tzw. aktywów niestrategicznych.
Mając powyższe na uwadze w odniesieniu do wybranych aktywów poszczególnych linii biznesowych segmentu Metale, Chemia i Motoryzacja, jak również w odniesieniu do aktywów określonych jako niestrategiczne w ramach przeglądu opcji oraz prac nad nową strategią działania i rozwoju Grupy Kapitałowej Boryszew, rozważane każde z możliwych do realizacji scenariusze w tym uwzględniające możliwość przygotowania ich do zbycia, zbycia ich aktywów lub ich zorganizowanych części, zawarcia partnerstwa strategicznego lub utworzenia joint-venture.
Ponadto wobec dynamicznie się zmieniającego otoczenia w branży motoryzacyjnej, niepewności związanych z brakiem stabilności poziomu oczekiwanych zamówień związanych m.in. z ograniczeniami w dostępności półprzewodników, a co za tym idzie, problemów z uzyskaniem oczekiwanych przepływów finansowych i niesatysfakcjonujących wyników co z kolei się przekłada na ograniczenia możliwości samofinansowania Grupy Boryszew Automotive Plastics [Grupa BAP], dla aktywów Grupy BAP rozważany może być scenariusz podjęcia działań o charakterze co najmniej restrykcyjnej optymalizacji. Nie można również wykluczyć, że w przypadku braku możliwości wdrożenia lub braku oczekiwanych efektów możliwych działań optymalizacyjnych w dalszej kolejności wdrożone mogą być działania alternatywne, co do których na chwilę obecną nie zapadły jednak żadne decyzje.
to już kolejny wice ds. finansowych rezygnuje z funkcji w borku:
Boryszew S.A. z siedzibą w Warszawie („Spółka”) informuje, iż w dniu 30 września 2021 roku Pan Andrzej Juszczyński, Wiceprezes Zarządu Dyrektor Finansowy Spółki złożył z tym samym dniem rezygnację z pełnionej funkcji. Pan Andrzej Juszczyński złożył rezygnację z powodu planów związanych z dalszą karierą zawodową.
Skoro prezes od finansów odchodzi, to skalkuluje te nowe strategie? Gdyby miało być lepiej, już jakieś plotki byłyby, że ktoś jest zainteresowany współpracą z Romanem, a jest tylko wywalanie i spadek. Kurs szoruje po dnie, a wciąż nikt tego nie chce brać. Dla mnie ten komunikat to właściwie przyznanie się, że tu teraz bardziej bardziej walka o życie spółki niż o zysk. A ten, co od dawna wywala, chyba wie, jak jest źle i dlatego tak bez przerwy sypie. I pewnie ze skupem też mają problem, skoro nic nie informują.
Stawiam, że pozbędzie się BAP, co było już wcześniej komunikowane. Nową odnogą według mnie będzie utylizacja odpadów (być może z joint-venture z Jakubasem). Hutmen likwidowany, a działka jest sporo warta. Z samych sprzedaży aktywów w tym roku uzyska 130mln (Elana+FŁT) + to co będzie z hutmenu.
Dnia 2021-09-30 o godz. 18:48 ~QWE napisał(a): > Stawiam, że pozbędzie się BAP, co było już wcześniej komunikowane. Nową odnogą według mnie będzie utylizacja odpadów (być może z joint-venture z Jakubasem). Hutmen likwidowany, a działka jest sporo warta. Z samych sprzedaży aktywów w tym roku uzyska 130mln (Elana+FŁT) + to co będzie z hutmenu.
o BAP wprost przyznają, że mają z tym big problem, więc to niejako karta bita, co nie znaczy, że łatwo, szybko i z zyskiem to sprzedadzą
utylizacja odpadów? - szukałem choćby plotek o plotce na ten temat, ale nic nie znalazłem (jak trafiłeś na coś, podrzuć link)
likwidacja hutmenu i reszty też nie jest jeszcze sfinalizowana, a koszty (np. odprawy) są wciąż nieznane
do tego trzeba te ew. zyski ze sprzedaży aktywów odnieść do zobowiązań oraz mieć na uwadze kwestię kowenantów (banki znów mogą o sobie przypomnieć)
na razie nie widać żadnego rozwiązanego problemu, za to widać pojawiające się nowe problemy
"likwidacja hutmenu i reszty też nie jest jeszcze sfinalizowana" z tego co kojarzę to zawiązane są rezerwy na to
"BAP wprost przyznają, że mają z tym big problem, więc to niejako karta bita, co nie znaczy, że łatwo, szybko i z zyskiem to sprzedadzą" albo sprzedaż, albo przeniesienie produkcji do innego kraku https://inwestycje.pl/biznes/grupa-boryszew-zaprezentuje-nowa-strategie-do-2026-roku-wczesna-jesienia/
Co do utylizacji odpadów, to spółka planowała produkcję swojej energii. Sprzedała inwestycję w farmie wiatrowej, co prawda kiedyś planowała w fotowoltaikę, ale węgla ani gazu nie będzie budowała, to możliwy kierunek w stronę spalarni i produkowania energii i ciepła z niej. To tylko moja teoria jakby co. https://www.cire.pl/artykuly/centrum-prasowe/179746-boryszew-planuje-w-marcu-przedstawic-strategie-rozwoju-grupy-na-lata-2021-2023
"widać pojawiające się nowe problemy" problemem jest główny akcjonariusz i smród po księgowości w metalach. Krakosik wycofuje się z giełdy. Pozostaje mu boryszew i pytanie co on z tym zrobi. Z impexmetalem wyruchał mniejszościowych i wycofał. Przesuwanie terminu publikacji strategii według mnie służy żeby dogadać się i coś zyskać (np. sprzedaż BAP-u). Pytanie tylko co mu chodzi o głowie. Gdyby kurs się dalej osuwał, to bym sugerował wezwanie na akcje i wtedy ogłoszenie strategii.
Ludzie czy wy jestescie smieszni!? Po co te wypociny produkowac??
Spolka pokazala zysk.. restrukturyzuje sie...
Roman dobral 2,5 mln akcji.. ostatnio obroty jak w warzywniaku a wy piszecie o jakims sypaniu!
Czy Wy zescie sie od pluga oderwali zeby tutaj posmierdziec?
Z samego zlomu w dzisiejszych czasach Roman by zrobil kupe kasy. Akurat ta spolka zajmuje sie wszystkim tym co podskoczylo o ponad 100 % przez ostatni rok.
Tu tak zawsze bylo ze nikomu sie nie spieszy z kupowaniem z prawej a pozniej jeden ruch i juz na innej polce.
nowicjuszem to raczej ty jesteś, przynajmniej na borku, skoro piszesz takie bzdety - takich jak ty tu było wielu, co tak naganiali, niektórzy nawet zapowiadali 300 zł, potem zeszli na 30 zeta, a ty le jest, owszem, ale za 10 akcji
a od zaklinania rzeczywistości i pisania o marzeniach kurs nie rośnie
na razie moje przewidywania wciąż tu się sprawdzają, a nie naganiaczy i marzycieli o wzrostach 300%
ale masz prawo do swego zdania, ja pozostaję przy swoim i życzę wzrostów na borku