Gdyby tak wszyscy zrobili to by skoczyło, że HO, HO... Brawo. Ja niestety mam opłatę w PKO BP u maklera za taki zakup 5 zł więc trochę bym przepłacił. Miłego dnia.
Wiadomo że GPW to w dużej mierze nielogiczna spekulacja, ale mam nadzieję że fundamenty w dłuższym okresie też mają znaczenie, a tutaj w kilkuletnim okresie chora sytuacja w w naszej RP będzie sprzyjać budownictwu mieszkaniowemu. Zapowiedzi polskiego ładu z dopłatami do kredytów, taniutkie kredyty, niszczenie PLN przez rpp i rząd m.in. z pomocą bgk. Dodać też należy fundusze zagraniczne kupujące hurtowo apartamentowce. Myślę że możemy liczyć na wzrosty.
Paradoksalnie dobra sytuacja spółki jest największym zagrożeniem dla kursu. Jeśli zsrząd ma w planach wyjście z GPW to kurs może spadać. Automaty zaniżają kurs aby tanio było wezwanie na akcje a potem równie tanio wykup przymusowy. Już w tym tygodniu taka decyzja zapadła o wyjściu innej spółki z tego sektora. Też tam spadało i spadało. Dopóki poważny inwestor tu nie wejdzie (albo PKO może zwiększy udziały), to ulicę zrobią w przysłowiowego konia. Kto nie odda za 3 zł to odda na podbitce za 7 akcje warte co nakmniej 10 zł. Taka dywidenda 0,31 zł to i przy cenie 10 zł za akcję daje rocznie większy zysk niż lokata w banku. Przy cenie 4 zł zysk jest ponad inflację.