Za parę dni przez DM BPS będzie wydany komentarz do wyników i aktualizacja wyceny.
Czy DM BPS w swoim raporcie mógłby łaskawie nie zaniżać swojej wyceny DCF przez przyjmowanie zysku w latach 2022-2025 na poziomie 8 mln (dla kontrastu wyniki w 2020 roku były na poziomie 14 mln), co jest zabiegiem dość żenującym, bo spółka rozszerza działalność - więc jak ma się zysk zmniejszać, czeka ją boom inwestycyjny przy przebudowie gospodarki na zieloną i ogólnie inflacja pędzi.
Zbyt niska wycena robi wodę z mózgu inwestorom i daje spółce kartę przetargową do zaniżania ceny przy ewentualnym wezwaniu.
O wspomnienie o sprzedaży odnośnej nieruchomości i wyliczenie zysków z niej nawet nie proszę, bo w komentarzu do wyników unika się takich spekulacji.
U nich tak zawsze - jeden kwartał lepiej, drugi gorzej, nie ma tu reguły. Można tylko podejrzewać, że jak w tym było słabiej, to w przyszłym coś rozliczą i będzie lepiej. Tam były jakieś umowy do rozliczenia w III kwartale, o ile pamiętam...
ps ja bym życzył firmie szybszej reakcji na nadarzające się okazje. odbył się energetyczny summit z sekretarz energii USA, która przyleciała wraz z szefem NUSCALE. tą umowę MoU to zamiast Unimotu powinien podpisać PROCHEM, czyli dawny subsidiaries FLUOR Corp, który to jest większościowym udziałowcem NUSCALE. SMRs - small modullar reactors !!! Tu szykuje się boom na dziesiątki lat.
Nie bój, jak przyjdzie co do czego, to Prochem będzie realizował instalacje do tych elektrowni albo do instalacji produkcji wodoru i zrobi to bez ryzyka - politycznego, finansowego.
A te reaktory SMR to takie nowe OZE - każdy chce wejść i się zareklamować, potem nic z tego nie wychodzi.
Weźmy na tapet taki Unimot - w baterie słoneczne też wchodzili i co im z tego wyszło? Chyba nie za dużo.
Tuszkiewicz rozmawiał z tym gościem jednym i tamten twierdzi, że te reaktory to chwilowa moda. Ja mu wierzę. Więc po co się bawić w coś, co i tak nie ma szans na realizację? Czysty lans... Lepiej się skupić na trzepaniu kasy tu i teraz.
Nowy raport z DM BPS już jest, no i nie posłuchali mojej prośby.
Wycenę DCF przekopiowali z poprzedniego raportu chyba dokładnie, bo cena docelowa wyszła im taka sama jak poprzednio. Chyba jakieś leniuszki robili raport, bo nie chciało się myśleć nad nową wyceną, jej założeniami i poprawnością, tylko metoda "kopiuj i wklej", i wystarczyło dodać gadkę, że wyceniają konserwatywnie, czyli tak jak poprzednio.
Bardzo to jest ciekawe, bo najgorsze śmieci, które analizowano w programie wsparcia analitycznego, dostały wyceny bardzo optymistyczne, a tu ocena bardzo konserwatywna...
Jest to wycena raczej zaniżona i można spokojnie założyć, że powinna być przynajmniej 20% wyższa.
Jednak przyszłość spółki malują w samych pozytywnych barwach i to jest plus tego dziwnego raportu.
Dnia 2021-10-08 o godz. 06:38 ~Prośba napisał(a): > Nowy raport z DM BPS już jest, no i nie posłuchali mojej prośby. > > Wycenę DCF przekopiowali z poprzedniego raportu chyba dokładnie, bo cena docelowa wyszła im taka sama jak poprzednio. > Chyba jakieś leniuszki robili raport, bo nie chciało się myśleć nad nową wyceną, jej założeniami i poprawnością, tylko metoda "kopiuj i wklej", i wystarczyło dodać gadkę, że wyceniają konserwatywnie, czyli tak jak poprzednio. > > Bardzo to jest ciekawe, bo najgorsze śmieci, które analizowano w programie wsparcia analitycznego, dostały wyceny bardzo optymistyczne, a tu ocena bardzo konserwatywna... > > Jest to wycena raczej zaniżona i można spokojnie założyć, że powinna być przynajmniej 20% wyższa. > > Jednak przyszłość spółki malują w samych pozytywnych barwach i to jest plus tego dziwnego raportu.
Przecztaj ich raport okresowy i zobacz, gdzie jest kasa, którą gromadzą. Analityk przeczytał i pewnie stąd umiarkowany entuzjazm. Spółka rzeczywiście bardzo dobra ale mnie wydaje się, że drobni wiele tu nie zarobią.