To teraz jeszcze podbiję nieco stawkę:
1. Drugie półrocze będzie sporo lepsze niż pierwsze
2. MBank dziś puścił info że planuje niedługo duże IPO... przypadek?
3. To że TIM sam zrobi 35 mln to było przewidywalne. Czekałem bardzo na dane z 3LP - i jest super. Wygląda że spółka technologiczna rozkręca się jak burza - model biznesowy działa, jest łatwo powielalny i ma bardzo duży potencjał rynku do zagosodarowania. W sumie przypomina to rozwój Inpostu. Sądzę że wycena 3LP może być gigantyczna w IPO
Dzięki. Z tym niedługo to trochę nieprecyzyjnie. Wprawdzie pada w artykule stwierdzenie, że jedno duze IPO możliwe jest jeszcze w tym roku, ale generalny horyzont czasowy tych 3-4 ofert publicznych to najblizsze dwa lata. Mowa o spolkach z atrakcyjnych segmentow, co zgaza się w przypadku 3LP. Może prezes powie ciut więcej na konferencji w przyszlym tygodniu. BTW, gratulacje dobrego nosa i skutecznego kalkulatora.
Przyznaje, że pomyliłem się co do powynikowego scenariusza. Zakładałem wzrost kursu do 42 zł i szybkie sypanko do poziomów ostatniej konsolidacji. Taki scenariusz byłby możliwy przy zysku netto na poziomie „bankierowego konsensusu”. Wobec faktu, że konsensus ten został przekroczony o blisko 42%, nie widzę innego scenariusza, jak mocne otwarcie we czwartek, prawdopodobnie na górnych widłach. Dodatkowo sentyment na rynkach w USA i na zachodzie wyraźnie się poprawił, co dodatkowo przyciągnie spekułę, która w poniedziałek wyszła z rynków.
Cieszmy się że jest super. Jeżeli sugestia MBanku dotyczy 3LP (co jest całkiem prawdopodobne) to aż trudno to przecisnąć przez gardło, ale ... kurs akcji TIM trzycyfrowy?? Tylko chyba czekać kto pierwszy z taką rekomendacją wyjdzie.
Swoją drogą pisałem dobry rok temu (albo i więcej) że firmy z Anglii i USA notowane na giełdach działające w branży identycznej jak TIM (głównie handel częściami elektrycznymi w modelu ecommerce) uzyskują rentowność netto 8-9% sprzedaży i wyceny P/E ok. 25-30 oraz że TIM czeka taka sama ścieżka. I widać chyba się realizuje, chociaż szybciej niż zakładałem (ale to tylko się cieszyć)