Mam kilka spółek które zachowują się inaczej niż pozostałe i słabo rosną. Zastanawiam się dlaczego? Delko - podwoiła wartość księgową przez ostatnie 5 lat, czyli ok. 20% rocznie, czy jest taka druga (pomijam Merctora)? Teraz przy wyższej wartości księgowej zysk roczny będzie i tak powyżej 10% co będzie dobrym wynikiem. Zarząd potrzebuje całego kwartału, żeby podać wyniki za poprzedni kwartał, czy to nieudolność, czy celowe działanie i dlaczego. Stalprofil - stabilne wyniki każdego roku, w tym roku rewelacyjne i też bardzo dobre wskaźniki C/Z, ale słabo rośnie. Izostal - podobnie jak Stalprofil, bo to spółka zależna Stalprofilu. Stabilne wyniki i nic. Vindexus - stabilne wyniki, małe zadłużenie, niskie wskaźniki C/Z i słabo rośnie. Myślę, czy to stabilny akcjonariat, który przeciwdziała "wodotryskom" i spekule, czy zbyt mała ilość akcji, żeby opłacało się w te spółki wchodzić poważniejszym graczom. Nie mam pojęcia co robić, może wskażecie przyczyny i wtedy wyjdę z nich albo jeszcze dokupię. Najgorsze "dziady" nawet z ujemnymi wynikami poszły ostro w górę, a tu słabiutko. Dlaczego?
Po prostu sprzedaj akcje tych wszystkich spółek (łącznie z Delko) i będzie po kłopocie. Następnym razem dwa razy się zastanowisz, nim dotkniesz małej niedowartościowanej spółki z banana z c/z poniżej 10.
A dlaczego różne śmiecie i bankruty rosną i robią rajdy? Przecież to oczywiste. Bo żadan normalny inwestor nie trzyma ich akcji i cały free float jest w rękach spekuły, to mogą sobie na nich robić, co chcą.
Raczej problem w tym tkwi, ze te spółki charakteryzuje niskie ryzyko. Zrównoważony rozwój bez zaskoczeń. Jeśli zależy Ci na szybkich zyskach to te spółki nie są po prostu dla Ciebie. Nie ma tu dużej przyszłości maja jakiś plan ale nie jest jakiś wizjonerski. Patrząc historycznie ta spółka daje ładnie zarobić, ale nie jest to jakiś efektywny wzrost. Jednak największa nadzieja na dynamiczny wzrost jest rozwiniecie branży E-commerce co konkurencja już dawno ma. Delko śpi, ale ponoć jest już rozwijany. W Twojm przypadku najlepszym czasem będzie jak zacznie spływać kapitał zza granicy. Ameryka już jest droga. Średnie c/z wynosi 35. Delko 6 przy dobrej dynamice wzrostu. W przypadku realizacji scenariusza migracji kapitału z rynków rozwiniętych do EM jest szansa na dobry wzrost.
Są to głównie towary pierwszej potrzeby i supermarkety wiec gdzie tu możesz mieć problem z inflacja. Raczej sam zarząd powiedział, że porównywanie tego roku do poprzedniego nie jest dobrym odnośnikiem, ponieważ nie był to normalny rok. Zmniejszenia zysku czy sprzedaży raczej powinieneś szukać w odbiorcach, może są dobrze zatowarowani albo zmienili dostawce. Są to glownie produkty mało podatne na daty ważności.
A mnie zastanawia, kiedy Delko wprowadzi do swoich Słoneczek, Sedali i Avit usługi pocztowe, by sklepy mogły działać w niedziele, bo pod tym względem konkurencja już ich wyprzedza :)))