• Cała prawda o XTPL Autor: ~inwestor123 [79.140.120.*]
    Sledzę tą spółkę od początku i moje wnioski są następujące:

1) Pierwsze 2-2,5 roku XTPL przebimbalł, bo skupiali się na PR, a nie komercjalizacji. Adamczyk w zarządzie był kompletnym nieporozumieniem.

2) Jako spółka polska z polskim CEO XTPL nigdy nie osiągnie sukcesu. Jedynym wyjściem jest przeniesienie całego know-how (patentów) do Stanów, gdzie już mają spółkę, pozyskanie Amerykanów jako inwestorów i do zarządu i komercjalizacja już jako spółka amerykańska. Granka widzę w przyszłości jako CTO. Dotychczasowi udziałowcy XTPL mogliby otrzymać udziały w Inc. Wrocławski podmiot byłby 100% zależny od amerykanskiego Inc., bo wiadomo w Polsce jest znacznie taniej no i ze względu na granty unijne.

3) Docelowo listing na NASDAQ lub sprzedaż duzemu graczowi z US lub Azji.

Jeśli ich technologia jest naprawdę taka rewolucyjna (a słyszalem od ekspertów, że owszem tak jest), z tej spółki może coś jeszcze być. Pod warunkiem, że zatrudnią Amerykanów do zarządu i będą występować na rynku jako spółka z US.

Pozytywnym przykładem jest moim zdaniem polski Datawalk.
    Ads by optAd360

• Re: Cała prawda o XTPL Autor: ~lspskdld [5.173.248.*]
    nie ma to jak konsultacje strategiczne dla wielomilionowej firmy na bankierforum xD

na bank juz szukaja prezesa w US, i dzwonia do prawnikow zeby im powiedzieli, jak zrealizowac to co napisales xD
  • Re: Cała prawda o XTPL Autor: piopoland [78.60.68.*]
    hej, prziecież mają zarząd doradczy w USA, tam jest kilka głośnych nazwisk, wróżyli im sukces jako zespołowi. Nie wiem, czy jeszcze ich utrzymują, bo to panowie z grubymi głowami i portfelami
  • Re: Cała prawda o XTPL Autor: ~Spekulant [213.76.73.*]
    Jesteś z Wrocka? Stąd porównanie z DataWalk?
  • Re: Cała prawda o XTPL Autor: ~Spekulant [213.76.73.*]
    Co ciekawe, obie firmy (XTPL i DataWalk) obserwują się w social media, zapewne też się znają, racja że DataWalk jest już na kolejnym etapie rozwoju, realnie patrząc to XTPL jest 2-3 lata za DataWalk jeśli chodzi o dochodzenie do komercjalizacji, XTPL ma za sobą okres zaufania inwestorów na kredyt, teraz jest czas testowania nie tylko ich produktów, ale też cierpliwości inwestorów, ci liczący na szybkie fajerwerki odchodzą, wchodzi i wychodzi jakaś spekuła pod AT
  • Re: Cała prawda o XTPL Autor: ~Inwestor [83.8.82.*]
    Obie spółki są podobne moim zdaniem pod tym względem że są to spółki technologiczne i rozwijają coś zupełnie nowego.

Natomiast największa różnica między nimi, która moim zdaniem decyduje o czasie w jakim komercjalizują swoje rozwiązania jest taka, że:
    Datawalk rozwija oprogramowanie. A oprogramowanie można dość szybko wdrożyć dla poszczególnych Klientów
    XTPL rozwija technologię stosowaną do seryjnej produkcji układów scalonych, półprzewodników czy ekranów a wdrożenie takiej technologii do seryjnej produkcji nie jest tak szybkie jak wdrożenie softwaru. I potencjalnych Klientów na ich rozwiązanie jest znacznie mniej.

Wcześniej być może XTPL zbyt optymistycznie patrzyło na terminy wdrożeń. A okazało się że nie idzie to tak szybko, co nie oznacza że finalnie się nie uda.
    A jak się uda to skala takiego wdrożenia pewnie będzie wielokrotnie większa niż pojedyńczych wdrożeń Datawlk.

Ja się niedawno zainteresowałem spółką i liczę na wdrożenie u dużego kontrahenta za 2-3 lata.
    A jak wypali i będą wchodzić w różne inne branże to może to być spółka do trzymania na 10 i więcej lat- ale to tylko moje zdanie.

• Re: Cała prawda o XTPL Autor: ~bosss [77.115.189.*]
    co ty człowieku mówisz. gdyby ta technologia była rewolucyjna, to juz by tu byli Amerykanie, Jakończycy, Chińczyki.
    Jest robiony chałas tylko Po to zeby dostać Unijne granty i pozyć dostatnio i następnie cicho zniknąć.
    Ja juz to dawno spszedałem i patrze ze zdziwieniem na tych przyszłych milionerów..heeehhehhhh
  • Re: Cała prawda o XTPL Autor: ~ali___ [39.9.110.*]
    Eee bossu spSzedałeś perłę, niebawem się o tym przekonasz
[x]
XTPL -0,14% 70,50 2025-10-07 16:48:30
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.