Obie spółki są podobne moim zdaniem pod tym względem że są to spółki technologiczne i rozwijają coś zupełnie nowego.
Natomiast największa różnica między nimi, która moim zdaniem decyduje o czasie w jakim komercjalizują swoje rozwiązania jest taka, że:
Datawalk rozwija oprogramowanie. A oprogramowanie można dość szybko wdrożyć dla poszczególnych Klientów
XTPL rozwija technologię stosowaną do seryjnej produkcji układów scalonych, półprzewodników czy ekranów a wdrożenie takiej technologii do seryjnej produkcji nie jest tak szybkie jak wdrożenie softwaru. I potencjalnych Klientów na ich rozwiązanie jest znacznie mniej.
Wcześniej być może XTPL zbyt optymistycznie patrzyło na terminy wdrożeń. A okazało się że nie idzie to tak szybko, co nie oznacza że finalnie się nie uda.
A jak się uda to skala takiego wdrożenia pewnie będzie wielokrotnie większa niż pojedyńczych wdrożeń Datawlk.
Ja się niedawno zainteresowałem spółką i liczę na wdrożenie u dużego kontrahenta za 2-3 lata.
A jak wypali i będą wchodzić w różne inne branże to może to być spółka do trzymania na 10 i więcej lat- ale to tylko moje zdanie.