Co za bzdura z tym PP.
Nie wiadomo kiedy i jak bedzie wygkadala emisja? 1:1 , 1:4 itd.
Nie mozna na dzien dzisjeszy powiedziec dokladnie ile bwdzie trzeba zaplacic.
Czy sie myle?
Nie zupełnie tak. Tego 0,58 zł już nie trzeba płacić bo prawa poboru zostały przydzielone każdemu w ilości 1 pp za 1 akcję. Czyli pozostaje wykupić akcje za 1 zł i na dzień dzisiejszy ponad 100% zysku, gdyż akcje chodzą ponad 2 zł. Prosty rachunek.
Skąd wy się bierzecie .
Był spokój .czy przy każdej podbitce takie pytania będą się pojawiały?
Kto teraz kupi stare akcje to mu nic nie da .chcąc mieć nowe akcje to musi kupić prawa poboru .po ile będą?
Ja mam taki układ bo 13 lipca przy odcięcia praw poboru od akcji mam pp po 0,58 .dokładam złotówkę i mam nową akcję po 1,58 .
mam tyle praw poboru że nie mam tyle piniędzy bo już żyje prawie w nędzy .
jezeli kurs starych akcji bedzie dosc wysoki np w ok 3,50-4zl to ludzie rzuca sie na pp ktore moga sie otworzyc 100% wyzej od ustalonej ceny 0,58zl ......jezeli ktos teraz sprzeda stare akcje liczac ze odkupi taniej pp to ......sa tu tacy ,nie bede wymienial ich z "nazwisk" ;-) ktorzy twierdzili ,ze stare akcje spadna na 1,50zl ,niektorzy starzy wyjadacze ,ktorzy sa na gpw od wiekow , twierdzili kilka miechow temu ze stare akcje moga zleciec nawet na 1zl.!......a pp na 1gr!!!!! .............. wszystko mozliwe, ale nie wierze ,ze roman bedzie wam rozdawal pp za pół darmo bo tego chcecie .....jezeli pp beda lataly po 20-30gr to sepy sie zleca z konca swiata aby je kupic razem ze mną
A komu zależy żeby jak najwięcej kasy wpłynęło do spółki ? i jak zachęcić ? Teraz to i może lepiej jeszcze akcje dokupić ;) może taniej wyjdzie ;) Tu wszystko możliwe
Wystarczy podbić na 3 zeta i nowa emisja sprzeda się na pniu
Potem powrót na 2 lub niżej
Raczej niżej, źle tutaj też ważne wyniki będą i widzimisię Karkosika
Zanim te nowe akcje wejdą to inflacja sprawi, że bochenek chleba będzie po 20 zł albo drożej bo zdaje mi się rok temu taki chleb na giełdzie po 20 zł za bochenek jadłem. Tzn kromala ze smalcem i kiszonym ogórkiem. Pycha. A widzieliście butelkę wina 0,7 litra w cenie 50 tys. zł za butelkę? Są takie i nawet droższe. Ja zrobiłem teraz swoje winko ze śliwek i nawet nie wiem pijąc takie 0,7 litra jaką kasę wylewam z moczem. Hi, hi. Gdyby kiper wycenił moje winko to może byłbym bogaty a tak wypiję i tyle. Niedługo robię winko z winogron bez dodatku siarki. He, he...
Przykład: Spółka „XAMPLE”, której akcje notowane są na GPW po 10,00 zł rozpoczyna emisję akcji z PP. Każdy akcjonariusz posiadający 1 akcje otrzymuje 1 prawo poboru. Dwa prawa poboru uprawniają do objęcia 1 akcji nowej emisji (emisja w stosunku 2:1). Wartość prawa poboru ustalono na 2 zł. Cena emisyjna została ustalona na 5 zł za akcję. Inwestor Kowalski posiada 1000 akcji spółki wartych 10 000 zł. W dniu następującym po ustaleniu prawa poboru, Kowalski posiada na rachunku: - 1000 akcji spółki XAMPLE notowanych po 8 zł (10 zł minus wartość PP) – co daje 8 000 zł - 1000 praw poboru XAMPLE-PP, notowanych po 2 zł – co daje 2 000 zł
Kowalski może: a) sprzedać 1000 praw poboru i zainkasować 2 000 zł, wtedy nadal ma łącznie 10 000 zł b) zapisać się na 500 akcji nowej emisji po 5 zł za akcję (potrzebuje 2 500 zł na opłacenie zapisu). Na koniec operacji będzie posiadał 1500 akcji po średniej cenie 8,30 zł c) nie zrobić nic, wówczas 1000 praw poboru zniknie z jego rachunku, i będzie on posiadał 1000 akcji spółki po 8 zł. Straci zatem 2000 zł.
Pozwol skotek ze przetlumacze ostatnie zdanie, Jesli nie zaplacisz teraz za akcje ktore wczesniej ci zaj...li to stracisz drugi raz, czyli drugi raz cie okradna :)
Kradzież w bialych rekawiczkach .
Miałem 200 k .po scaleniu 100 k
Teraz nie mam 100 k zlotowek na objęcie akcji które mi zajumał .muszę ileś sprzedać .cześć sprzedałem.
Nie będę miał znów 200 k .czyli szuler zarabia.Gora 150 k. będę miał.
A możemy powiedzieć oddaj nam stare akcje i sam sobie finansuj swego trupa .
A gość wlazł na giełdę ,kręci ogonem i wabi nieświadomych na swój uśmiech dobrego wujka .
Dokładnie tak. Cena nominalna była 2,44 zł a teraz jest 1 zł. Zgodnie z prawem GPW nie można robić emisji nowych akcji poniżej ceny nominalnej. Czytałem w ostatnio opublikowanym statucie spółki, że cena nominalna jest 2,44 zł więc nie znając prospektu domyślam się, że nowe akcje wypuszczą po 2,44 zł. I kto wtedy takie akcje wykupi? Czy ostatnie i kolejne wzrosty spowodują, że cena 2,44 zł będzie atrakcyjna? I gdzie ta kasa z odcięcia i okradzeni Ci co sprzedali po odcięciu po 1,70 zł? Kto tu załadował w promocji wory pod "dziwną emisję akcji". Co na to sąd i KNF?
Dnia 2021-09-16 o godz. 19:58 ~xxxxx napisał(a): > Kradzież w bialych rekawiczkach . > > Miałem 200 k .po scaleniu 100 k > > Teraz nie mam 100 k zlotowek na objęcie akcji które mi zajumał .muszę ileś sprzedać .cześć sprzedałem. > > Nie będę miał znów 200 k .czyli szuler zarabia.Gora 150 k. będę miał. > > A możemy powiedzieć oddaj nam stare akcje i sam sobie finansuj swego trupa . > > A gość wlazł na giełdę ,kręci ogonem i wabi nieświadomych na swój uśmiech dobrego wujka .
Miałeś 200 tys po 1 zł , teraz masz 100 tys po 2 zł .Sprzedając część akcji i PP będziesz miał 150 tys akcji ,tak ? Jak optymistycznie wzrośnie cena akcji np o 200% zarobisz więcej mając 100 tys akcji czy 150 tys ? Tak jakby 600 tys zł i 900 tys zł. Zamiast starego Golfa kupisz Lamborghini ;););)
Ale miałem 200 k .i zmarnowane 6 lat gdy szuler ciągnał wszystkich po dolinie .
A tak trochę optymizmu -mamy próbę wybicia z formacji spodek budowanej od 7 lat po strząchaniu ulęgałek . I jeszcze 6 miesiecy mocnych wzrostow z cyklu 40 miesiecznego .może coś ze stopą ?może coś z wodorem ?
Czeka nas nieuchronnie wyjście z UE a raczej to UE nas usunie za nie płacenie składek członkowskich. Polska z tych pieniędzy dofinansuje rolnictwo i będzie bezcłowo eksportować żywność do Chin i na wschód. W zamian Chiny zapewnią nam bezpieczeństwo militarne. I tak na granicy polsko-chińskiej będzie spokój. Rosja to HARD kapitalizm a Chiny i PiS socjalistyczne to kto wygra?
A tak poważniej . Cel emisji ? Przy obecnej inflacji spłacać obligacje to głupota . Co warto to rozwijać produkcję czyli nowy zakład . Wybudować nowy czy ?? kupić ? ! W kraju czy zagranicą ? W Iranie czy Kazachstanie ? SKOT napewno już coś wie !
"A tak poważniej . Cel emisji ? Przy obecnej inflacji spłacać obligacje to głupota . Co warto to rozwijać produkcję czyli nowy zakład . Wybudować nowy czy ?? kupić ? ! W kraju czy zagranicą ? W Iranie czy Kazachstanie ? SKOT napewno już coś wie !"
Widzę Skotek prowokację z twojej strony . OK. Powiedz Skotek ,co ty chcesz kupować ? A gdzie kupisz zakład , który wyprodukuje to , co ma Skotan?!? Chyba tylko ścianki. A propos spłacania obligacji - warto, czy nie warto - to jest naprawdę szeroki temat. Nie będę tu rozmieniał się na drobne. Napiszę tylko to, że Roman rozegrał to idealnie . Wchodzęc na fixy pozbył się wszystkich niechcianych akcjonariuszy . Resplit i emisja nowych akcji spowodowała radykalne zmniejszenie FF. Trzymanie maksymalnie przez długi czas - to dla kolegi 9876 - zadłużonej spółki powoduje zerowe zainteresowanie poważnych inwestorów . Takiej spółki nikt nawet kijem nie dotknie. W tym czasie można wymęczyć akcjonariat doszczętnie. Każdy z was miał momenty , że pękał. Co do wizerunku spółki - dokarmienie w wysokości 27mln zmienia wszystko . Resztę niech sam sobie dopowie.
Dnia 2021-09-16 o godz. 22:35 ~SKOT napisał(a): > "A tak poważniej . Cel emisji ? > Przy obecnej inflacji spłacać obligacje to głupota . > Co warto to rozwijać produkcję czyli nowy zakład . Wybudować nowy czy ?? kupić ? ! > W kraju czy zagranicą ? W Iranie czy Kazachstanie ? > SKOT napewno już coś wie !" > > Widzę Skotek prowokację z twojej strony . OK. Powiedz Skotek ,co ty chcesz kupować ? A gdzie kupisz zakład , który wyprodukuje to , co ma Skotan?!? Chyba tylko ścianki. A propos spłacania obligacji - warto, czy nie warto - to jest naprawdę szeroki temat. Nie będę tu rozmieniał się na drobne. Napiszę tylko to, że Roman rozegrał to idealnie . Wchodzęc na fixy pozbył się wszystkich niechcianych akcjonariuszy . Resplit i emisja nowych akcji spowodowała radykalne zmniejszenie FF. Trzymanie maksymalnie przez długi czas - to dla kolegi 9876 - zadłużonej spółki powoduje zerowe zainteresowanie poważnych inwestorów . Takiej spółki nikt nawet kijem nie dotknie. W tym czasie można wymęczyć akcjonariat doszczętnie. Każdy z was miał momenty , że pękał. Co do wizerunku spółki - dokarmienie w wysokości 27mln zmienia wszystko . Resztę niech sam sobie dopowie.
W Kazahstanie. Piękny i nowoczesny .Jak Skotana tylko 3 razy większy .Właścicielem firma polska wykonująca np urządzenia do wtłaczania azotu do buteleczek ..
Dnia 2021-09-16 o godz. 22:35 ~SKOT napisał(a): > "A tak poważniej . Cel emisji ? > Przy obecnej inflacji spłacać obligacje to głupota . > Co warto to rozwijać produkcję czyli nowy zakład . Wybudować nowy czy ?? kupić ? ! > W kraju czy zagranicą ? W Iranie czy Kazachstanie ? > SKOT napewno już coś wie !" > > Widzę Skotek prowokację z twojej strony . OK. Powiedz Skotek ,co ty chcesz kupować ? A gdzie kupisz zakład , który wyprodukuje to , co ma Skotan?!? Chyba tylko ścianki. A propos spłacania obligacji - warto, czy nie warto - to jest naprawdę szeroki temat. Nie będę tu rozmieniał się na drobne. Napiszę tylko to, że Roman rozegrał to idealnie . Wchodzęc na fixy pozbył się wszystkich niechcianych akcjonariuszy . Resplit i emisja nowych akcji spowodowała radykalne zmniejszenie FF. Trzymanie maksymalnie przez długi czas - to dla kolegi 9876 - zadłużonej spółki powoduje zerowe zainteresowanie poważnych inwestorów . Takiej spółki nikt nawet kijem nie dotknie. W tym czasie można wymęczyć akcjonariat doszczętnie. Każdy z was miał momenty , że pękał. Co do wizerunku spółki - dokarmienie w wysokości 27mln zmienia wszystko . Resztę niech sam sobie dopowie.
Mimo wszystko 3 tys akcjonariuszy pozostało ;) Prezydent też trzyma ..