Z tego co widze w samym 2q mamy 2,296 mln zysku czyli wynik poprawiony r/r mimo że konsolidujemy tylko połowe ES. No i w kasie jest ponad 40 baniek na dalsze inwestycje. Jest dobrze.
Hej, co prawda wrzuciłem to w poprzednie posty ale właściwe miejsce dyskusji jest tu:
Najpierw małe zaskoczenie, Str 9 Ailleron po w/w transakcji zachował kontrolę operacyjnąnad Software Mind, wobec czego na poziomie Grupy dokonuje pełnej konsolidacji -100 % wyników Software Mind -z wyłączeniem udziałów mniejszościowych na poziomie wyniku netto;
Czyli pomimo podziału, wszystko co przyniesie SM idzie na rachunek Grupy, tak? To byłoby dobrze, bo to SM jest lokomotywą
Wyciągnąłem sam Q2 2021 vs 2020 Przychód: 46ml / 35ml Zysk operac.: 4.5ml / 3.3ml Zysk netto: 2.2ml / 2.2ml
Wzrost przychodów i zysku operacyjnego (co jest dobre) ale nie wiem, dlaczego na poziomie netto jest podobnie. Dalej w raporcie, że SM mocno przynosi cash. Fintech nieco wzrósł, ma małą stratę, choć z drugiej strony ograniczyli koszty Hoteltech, co się kompensuje. Niewiadomą jest udział w tym ValuLogic?
Cytat: "Ailleron miał w drugim kwartale 2021 r. 7,23 mln zł EBITDA oraz 46,24 mln zł przychodów, wobec 5,31 mln zł EBITDA oraz 35 mln zł przychodów rok wcześniej - podała spółka w raporcie półrocznym. Oczekiwania analityków ankietowanych przez PAP Biznes znajdowały się w przedziale 6,8-7,1 mln zł w przypadku EBITDA oraz 39,9-43,2 mln zł w przypadku przychodów."
Mnie cieszy że jest 100% konsolidacji SM bo to oznacza, że drugie półrocze a zwłaszcza Q4 który jest okresem żniw, będzie bardzo dobry.
Teraz przydałoby się info o przejęciu, w sumie trochę czasu już minęło, powinni coś dopiąć
Rok 2021 zaczął się dla naszej Spółki bardzo dobrze i odzwierciedlają to wyniki finansowe za pierwsze półrocze. Wypracowaliśmy solidny wynik z działalności operacyjnej - 8,6 mln zł - i jest to o 93% lepszy rezultat niż w analogicznym okresie roku ubiegłego. Wzrosły praktycznie wszystkie nasze parametry finansowe, i to w każdym z segmentów działalności.
W pierwszym półroczu podpisaliśmy również ważne umowy, w tym z Polish Enterprise Fund VIII – funduszem private equity, na sprzedaż udziałów i dokapitalizowanie Spółki Software Mind.
LiveBank i wiele naszych usług już niebawem czeka chmurowa rewolucja. Jesteśmy przekonani, że przed nami kolejne 6 miesięcy intensywnej i satysfakcjonującej pracy.
Zachęcamy naszych obecnych i przyszłych inwestorów oraz wszystkich zainteresowanych działaniami Ailleron do zapoznania się z naszymi wynikami: https://ailleron.com/pl/investors-message/raport-okresowy-skonsolidowany-raport-za-i-polrocze-2021/
Jak kończyć dzień to tylko z takimi newsami!
Opublikowaliśmy właśnie wyniki finansowe Ailleron za pierwsze półrocze 2021 roku, które są odzwierciedleniem solidnej pracy i w efekcie pokazują konsekwentny wzrost skali działalności.
☛ Przychody ze sprzedaży +27% r/r
☛ EBITDA +58% r/r
☛ Zysk netto +41% r/r
Kończymy pierwsze półrocze przy znaczącym wzroście przychodów do poziomu 85,2 mln PLN i poprawie rentowności działalności na wszystkich poziomach.
Konsekwentnie kładziemy nacisk na rozwój na kliku kluczowych dla Ailleron kierunkach sprzedaży exportowej – jak rynki Europy Zachodniej, Azji Południowo – Wschodniej czy Stanów Zjednoczonych – co widać w dynamice przychodów exportowych, która wyniosła 43% r/r.
Pozyskaliśmy środki na dalszy rozwój poprzez sprzedaż części udziałów w spółce zależnej Software Mind na rzecz Enterprise Investors a także poprzez dokapitalizowanie tej spółki – przyniosło to łącznie dostępne środki pieniężne na poziomie 111 mln zł.
Nie zwalniamy tempa bo widzimy obszary, w których drzemie ogromny potencjał do zwiększenia naszych przychodów – w szczególności LiveBank Virtual Branch
Na dalszą część roku patrzymy z optymizmem – kontynuujemy inwestycje związane z rozwojem i pozyskaniem kolejnych klientów.
Niech pokażą jeszcze w przyszłości dobre wdrożenia z Fintech i będzie to dobry prognostyk.
Może.tez ta ostatnia duża umowa z Hoteltech- jeśli rozliczona w Q4 - sprawi że ten segment przynajmniej wyjdzie na 0
"LiveBank i wiele naszych usług już niebawem czeka chmurowa rewolucja. Jesteśmy przekonani, że przed nami kolejne 6 miesięcy intensywnej i satysfakcjonującej pracy."
Na to najbardziej liczę jeżeli chodzi o skokowy wzrost wyceny spółki. Wyniki bardzo dobre, teraz żeby tylko chmurowa rewolucja ruszyla i będzie pięknie:-)
Tym bardziej zastanawia zachowanie kursu. Jaki cel miało to zaniżanie i automaty? I co jutro? Na moje, powinno podejść do 16 i w końcu tam zostać, przynajmniej do kolejnych, oby pozytywnych, espi. Co sądzicie?
Nie spodziewam się ostrego wzrostu w górę. Powiem więcej spodziewam się spadkow do kolejnych wyników do 14-14,5. To są tylko moje założenia. To będzie dobry czas żeby dokupic
OK, załóżmy, że obecne wyniki są w cenie (choć wyższe od oczekiwań:)). Przed nami najlepsze okresy w roku, kolejne kwartały wynikowo najlepsze w historii, żadnych negatywnych zaskoczeń póki co. Co ma uzasadniać dalsze dołowanie kursu/ trzymanie na uwięzi? Program motywacyjny zakładający wzrost wartości waloru?
Jak mam prawie tyle co miesiąc temu. Część sprzedałem po 15.2 później dokupiłem poniżej 15.
Jak wzrośnie daj Boże do 16 to część też sprzedam. Czekamy aż ktoś dostrzeże mula. Nie tylko parkiet