• Kontrakt z LPP Autor: ~CFO [46.204.18.*]
    Jeśli spółki z WIG20 podpisują kontrakty na 10cio letnie dostawy energii, to jednoznacznie wskazuje, że są partnerem godnym zaufania. Każdy kto teraz, na początku kupi akcje tej spółki za 2-3 lata będzie zbierał kokosy z ROI na poziomie kilka tysięcy %.
  • Re: Kontrakt z LPP Autor: ~abovo [31.182.249.*]
    Pisałem to wczoraj: "Będzie ich jeszcze więcej... Ale na spokojnie... Komunikaty i tak sa puszczane baaardzo powoli... Jestem z nimi od 2011 (choć prawdę mówiąc macałem temat OZE a zwłaszcza LUDZI, którzy w nim robią od 2009... a formalnie zainwestowałem w 2013... ale ten 2011 to był wybór O S Ó B)... Niedługo będzie bardzo fajny komunikat... Tylko (mówię to do ludzi "czujących energetykę" ... że Polska... Europa... Świat to nie żadne kable, tylko jedna wielka miedziana płyta... do której podłączysz swóją elektrownie w np Rzeszowie, a odbiorca kupi TWÓJ prąd w Madrycie lub Tokio) OZE jak każdy biznes ma swoje "5 minut" czyli w praktyce kilka-kilkanaście lat... A TERAZ jesteśmy na początku Polskiej drogi, przez to co nieuniknione... Paradoksalnie zacofanie spowodowane przez PIS w 2016 stworzyło rynek na TU i Teraz dla inwestowania w spółki zwłaszcza w FIG... Nie żadne przeszacowane nieruchomości... parę lat temu w USA tez twierdzono, że nieruchomości NIGDY NIE STANIEJĄ... Teraz ludzia na szybko buduje domy, bo jak lockdown to choć z 200-300 m2 podwórka!!! a po pierwszej transzy kredytu ... druga nie starcza na polowe drugiego etapu... poczekam z zapasem 1-2 mld CHF aż ta bańka budowlana pęknie... Ale ... To tylko moje skromne zdanie... Okresie od 2014 do dziś za każdą włożona złotówkę teraz mogę (przy kursie 0,4!!!) "wyjąć" 16... 1600%... ale poczekam na spokojnie aż przebije nie pułap 2,00... Potem podążę za ekipą FIG... ;-)... Choćby zaczęli znowu kopać polski singiel na głębokości 2000m :-)))

proszę słuchać Wujka Abovo :-)))
  • Re: Kontrakt z LPP Autor: eagle23 [34.238.150.*]
    Czy ktos policzyl ile spolka zarobi na tym kontrakcie? Jak wyliczyłem z mojego ostatniego rachunku cena 1 kwh wyniosla 0,5792 pln. Przy kontrakcie 358 000 MWh daje to 207,373,790. Duzo kasy. Bedzie na dywidende.
    Nie musze liczyć, bo wiem jakie są produktywności turbin... Co do wartości zamówienia musze nie trzymać NDA... ale pamiętaj, że cena prądu to w mniej więcej połowie przesył... liczysz ta cenę dla gospodarstwa domowego... przedsiębiorstwa płaca więcej, zwłaszcza spółki kapitałowe jak z oo i sa, którą jest LPP... Wiec z grubsza dobrze oszacowałeś... pamiętaj, że FC buduje elektrownie i to pociąga koszty a w związku z tym amortyzację... podatki od nieruchomosci... podatek u źródła... Tyle, że znana mi produktywność turbin jest sprzed sierpnia 2018 r... Ich wydajność rośnie a koszt budowy i zakupu maleje... inaczej... cena jest mniej więcej ta sama, ale rosna moce nominalne... wysokość wież (z każdym 10 m ok 0,1-02 m/sek szybszy i bardziej s t a b i l n y wiatr!!! (nie ma wpływa szorstkość terenu... czyli jego nierówności... budynki... lasy... itp.) ponadto to sa projekty w modelu rozproszonym, które nie stoją po 100-200 m od siebie we własnym cieniu aerodynamicznym... reasumując na wysokości 100-130 m wieje praktycznie zawsze... 6-8 m/sek i rośnie rok do roku, ale żeby przyjąć ostrożne założenia nie można opierać nie na 1, 2 czy 3 turbinach... przy 100 elektrowniach rozproszonych na obszarze np. 1/4 województwa Wielkopolskiego, 50 ZAWSZE PRODUKUJE z wydajności ponad 90%... To znaczy 90% z 59% energii, którą niesie masa powietrza przelewającą nie przez płaszczyznę obrotu wiatraka. (turbiny klasyczne 3 łopatkowe wykorzystają max 59% energii wiatru i spowolnia go o 1/3 ... to jest prawo Betza). nowe, eksperymentalne podobno nawet 70-80% ale nikt nie sfinansuje biznesowo czegoś co jest niesprawdzone przez 30-40 lat. Rozpisałem się... idę spać... Happy hunting inwestors :-)))
    witam. Figene będzie łączyła sie z Polenergią?! W celu zwiększenia udziału w rynku one w ramach jednej grupy kapitałowej...
  • Re: Kontrakt z LPP Autor: kazimig [91.90.182.*]
    Tyle akcji po 10 gr z tego roku, że kurs nie ruszy.
  • Re: Kontrakt z LPP Autor: ~CFO [46.204.52.*]
    Kazmigu, a ty dalej swoje o tych 10 gr. Jakie to ma znaczenia po ile jest nominał? Równie dobrze mógłby być po 1 gr. Ważne jest to po ile będzie kurs za kilka miesięcy gdy spółka przejdzie na duży parkiet z portfelem pełnym 15-sto letnich kontraktów. Jak kurs będzie po 5 zł to wtedy będziesz mógł opowiadać wnukom, że kupiłeś po 40 gr.
[x]
FIGENE 3,83% 0,49 2024-06-03 16:31:13
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.