• Koniec taniego dokupowania ?? Autor: ~Zakar [41.33.41.*]
    Troche dobrałem nie jest zle... :)
  • Re: Koniec taniego dokupowania ?? Autor: ~Ponton [89.72.29.*]
    Oby :)
  • Re: Koniec taniego dokupowania ?? Autor: ~Idolek [178.235.181.*]
    Oby
  • Re: Koniec taniego dokupowania ?? Autor: ~Brunello [188.69.212.*]
    Panowie, jeszcze 1 tydzień poproszę. ;) Pozbudu nigdy dość!

• Re: Koniec taniego dokupowania ?? Autor: ~Zakar [41.33.41.*]
    Brunello nie od nas to zalezy bylo sie sprężać ...:))
  • Re: Koniec taniego dokupowania ?? Autor: ~Gahd [37.47.142.*]
    Ale wypłata dopiero 10-tego :(
    No chyba że się jest nauczycielem to 1-go była i to z góry (już za wrzesień a nie za sierpień)
    A pozbud już nie będzie taka okazja jak będzie po 15 zł. ( Albo się myle i jeszcze będzie)
  • Re: Koniec taniego dokupowania ?? Autor: ~Idolek [178.235.181.*]
    Wiecie co jest najgorsze (a może i najepsze) ?
    Kupowałem Pozbud w okolicach 3 zeta, Potem na każdej korekcie dokupowałem pakiety z postanowieniem - że sprzedam je przy kolejnym oporze. I tak robiłem.
    Potem na wsparciach odkupowałem. I zawsze było to więcej akcji niż chwilę wcześniej sprzedałem. I tak doszedłem do miejsca w którym 80% portfela to Pozbud :) Szaleństwo
    Wasze zdrowie! :)
    Bo : jaka jest inna spółka mniej ryzykowna (proszę o podanie spółki) - w której wiadomo że będzie powoli rosła do min 9 zł( czyli jeszcze spokojnie 80%) W której udział ma tyle funduszy (Zagłębie się w cały akcjonariat który był na walnym nie tylko Ci powyżej 5%).
    Ja zacząłem po malu kupować od 1.3 zł. I co miałem sobie myśleć jak jakiś gościu przejął firmę płacąc za nowe akcje 2.39zl? ( A kurs był 1 zł niższy). No i mamy po roku od przejęcia zdrowsza firmę która ma jakieś plany ale przede wszystkim zarobi jeszcze w ciągu 2 lat z 110 mln na samym jednym kontrakcie.- a dodam że 1,5 roku temu spółka była warta mniej niż 40 mln zl
  • Re: Koniec taniego dokupowania ?? Autor: ~Zakar [41.33.41.*]
    ja zaczynalem dosc puźno jak juz tu pisalem od 1,80 zreszta nie tylko ja wtedy kupowałem czekalem na spadki a pozbud oglosil ze wchodzi w OZE i trzeba bylo brac jak leci..
    Idolek mam ten sam problem z wielkoscia Pozbudu w portfelu ostatnio nawetnadszarpnilem kase spekulacyjna po sprzedazy Geo.... ech co za czasy :)
    Późno !!!
    czyli już drogo?
  • Re: Koniec taniego dokupowania ?? Autor: ~Qbq [83.8.65.*]
    Od 1,3zl już urosło x4
    Pewne kwestie mimo ze nie ogłoszone są już w cenie.
    Rosnąć nie będzie ciagle.
    Grubsza obsuwa kiedyś w końcu będzie…
    Z drugiej strony jak Raubo kupował po 4zl to nie po to żeby stracić.
    Do 6zl do wyników powinno dojechać.
    Dalej będzie zależeć od faktów, a nie tylko prognoz i zapowiedzi …
  • Re: Koniec taniego dokupowania ?? Autor: slawek_wr [45.11.60.*]
    Dino jak wzrosło z 30 na 60 to też mówili, że jest drogo i więcej nie wzrośnie. No cóż
    Nie każda spółka to dino …
    Nie każda spółka ma ten sam wykres co inna
    Nie twierdze ze nie będzie rosło, ale kiedyś zacznie bujać.
    Za prosto byłoby gdyby tylko rosło …tym bardziej jak już urosło x4
    Ale czysto teoretycznie:
    1. Rośnie do 6-6,5zl
    2. Potem spada do 4,8zl
    3. Po czym rośnie dalej …
    Możliwe? Nawet wyglada ja dino i asbis :)7
    Qbq, myślę ,że zdroworozsądkowo do tematu podchodzisz
  • Re: Koniec taniego dokupowania ?? Autor: ~Zakar [46.134.148.*]
    a jak juz urosnie do 6-6,50 to kto potem bedzie chcial sprzedawac po 4,80 ?
    Jak juz nawet teraz trudno cos bylo kupić ponizej 5 zl na korekcie ? Wiem bo dokupowalem
  • Re: Koniec taniego dokupowania ?? Autor: ~Zakar [46.134.148.*]
    późni bo kupowali tu wczesniej ale jeszcze tanio:)
  • Re: Koniec taniego dokupowania ?? Autor: ~inwestor [95.160.148.*]
    ja bym odrzucił wszelkie oczywiste scenariusze
    jeżeli na coś liczycie i uzyskacie w tej kwestii zgodę, to pewnie się to nie wydarzy
    będzie kiedyś korekta, ale skąd i do ilu to nie będzie wynikać z oczywistych rzeczy
    najważniejsze to obserwować kierownictwo
    jak siedzi to i ja siedzę
    Masz 100% racji
    Ja tylko twierdze ze skoro urosło od zeszłego roku x4 to kiedyś musi być głębsza korekta, ale kiedy ona będzie i na jakich zasadach ??? Nie ma oczywiście żadnego scenariusza.
    Osobiście uważam ze to co jest planowane w pozbud to już zasadniczo zaczyna być w cenie bo z czego urosło x4? W zasadzie z zapowiedzi i zmiany dużego akcjonariatu.
    Teraz pytanie kiedy i jakiej wartości będą realne kontrakty, sytuacje itp.
    Na razie od roku czekamy … i cena rośnie …
    Powiem tak nie urosło X4 ale prawie x7.
    Pamiętaj że było tu 1,5 roku temu niecałe 30 mln akcji a teraz 44. Firma warta była ok 30 mln zł a teraz jest 220.
    C/z =7,3 czyli nie jest to dużo ale nie jest to już bardzo mało jak kiedyś gdy było około 4.
    Mamy perspektywy wzrostu przychodów - z choćby jednego największego kontraktu. Rekomendacja mbanku pokaże wszystkim to co tu na pewno będzie i wyjdzie że to super spółka- zaczną się nią interesować nowi inwestorzy którzy nie dostrzegają jeszcze oczywistych dla nas przyszłościowych parametrów(bo oczywiście nie da się w każdą spółkę zagłębić). A w rekomendacji pewnie nie będzie uwzględnionych wagonów , OZE i przyszłych ewentualnych kontraktów .
    Myślę że te ostatnie wzrosty są związane z rekomendacja. Ale oczywiście może być z tym wszystkim inaczej. Zastanawiam się przy ilu sprzedać???? 8,10,15,20...?
    Dnia 2021-09-04 o godz. 20:06 ~Gahd napisał(a):
    > Powiem tak nie urosło X4 ale prawie x7.
    > > Pamiętaj że było tu 1,5 roku temu niecałe 30 mln akcji a teraz 44. Firma warta była ok 30 mln zł a teraz jest 220.
    > > C/z =7,3 czyli nie jest to dużo ale nie jest to już bardzo mało jak kiedyś gdy było około 4.
    > > Mamy perspektywy wzrostu przychodów - z choćby jednego największego kontraktu. Rekomendacja mbanku pokaże wszystkim to co tu na pewno będzie i wyjdzie że to super spółka- zaczną się nią interesować nowi inwestorzy którzy nie dostrzegają jeszcze oczywistych dla nas przyszłościowych parametrów(bo oczywiście nie da się w każdą spółkę zagłębić). A w rekomendacji pewnie nie będzie uwzględnionych wagonów , OZE i przyszłych ewentualnych kontraktów .
    > > Myślę że te ostatnie wzrosty są związane z rekomendacja. Ale oczywiście może być z tym wszystkim inaczej. Zastanawiam się przy ilu sprzedać???? 8,10,15,20...?

jak rekomendacja mbanku? i kiedy ma byc
    a po drugie jaka to ma byc rekomendacja jak nie uwglednia wagonów itd, to co tylko okna i nokia?

• Re: Koniec taniego dokupowania ?? Autor: ~Brunello [188.69.193.*]
    Rekomendacja Mbanku ma być przygotowana w ramach Programu Wsparcia Analitycznego. Najpierw raport analityczny a potem 2 razy w roku raport aktualizacyjny. Nie da się przewidzieć kiedy dokładnie będzie, ale to kwestia pewnie kilku/kilkunastu tygodni - jest 60 dni na przygotowanie pierwszego raportu od momentu zawarcia umowy między BM Mbank a GPW.
    dziękuję za wyjaśnienia
    Jak liczyć od dołka covidowego to rzeczywiście uroslo x6-7
    Rekomendacja mBank będzie określać to co wiadomo a nie to co być może będzie
    Wyniki - to będzie ważne!
    Duży kontrakt jest na duża kasę i przychód jest spory … ale chodzi o zysk … i tu mam wątpliwość bo kontrakt był podpisywany dawno na marzy z cenami Mat Bud i robocizny dużo niższymi, a w ostatnim roku trochę się porobiło i teraz pytanie jak pozbud sobie to poukładał żeby był zysk, bo nie przychód jest istotny, ile zysk - to jest ta wisienka na torcie na która czekamy!!!
    Mi nie chodzi o wzrost kursu od dołka tylko o wzrost kapitalizacji i nie koniecznie od dołka (bo od 90 groszy/akcja to chyba wzrosło już ponad 10 razy- kapitalizacja -nie kurs))
  • Re: Koniec taniego dokupowania ?? Autor: ~Qbq [83.8.165.*]
    OK - a jakie ma to znaczenie dla Ciebie czy liczymy wzrostu wg kursu czy wg kapitalizacji?
    Czego dowodzi Twoja teza?
    Sądziłem ze rozważamy wpływ tego co się wydarzylo na kurs POZ w najbliższej przyszłości …
    Dla mnie to nie ma znaczenia bo ja to rozumiem a na moje finanse ma wpływ zmiana kursu i ewentualne dywidendy.
    Jednak wycena calej spółki (kapitalizacja) jest istotna. Jeśli mówimy o spółce i zmianach jakie w niej zachodzily to można powiedzieć że wpłynęły one bardzo pozytywnie na wycenę spółki (jest warta ponad 10 razy więcej- od dołka). I błędem jest mówienie że spółka jest warta 6,6 razy więcej od dołka (bo tyle to podrożała 1 akcja która kiedyś była warta 1/27mln spółki a dziś "tylko" 1/44mln)
    no to zobaczymy jaka bedzie ta rekomendacja i co bedzie zawierała i ile bedzie cena z rekomendacji

jak będą wygrane przetargi nowe projekty developerskie oraz podadza jakies konkrety na temat oze to bedzi enaprawde ciekawie

na razie cisza
  • Re: Koniec taniego dokupowania ?? Autor: ~Ax [37.47.26.*]
    Przestancie naganiac, pieniadz lubi cisze...
    Myślisz że bez reklamy produkty lepiej się sprzedają? Czy po prostu chcesz jeszcze dokupić. A jak już dokupisz to nadal będziesz uważał że im mniej informacji pozytywnych informacji tym lepiej, bo po co naganiać na wzrosty- lepiej niech spada?
  • Re: Koniec taniego dokupowania ?? Autor: ~Kr [195.210.60.*]
    Panowie przy tej cenie C/WK wynosi ledwo 1 wiec to jest poziom od którego mogą zacząć się wzrosty... znamy przecież wiele spółek na GPW gdzie ten wskaźnik jest sporo wyższy ponieważ wycena dyskontuje zdarzenia przyszłe.
    Jeżeli Giełda dyskontuje przyszłość przynajmniej na pół roku do przodu.... to mBank nawet jeśli nie będzie brał tych zdarzeń do wyceny będzie musiał wspomnieć że ...
    Jesienią a najpóźniej na wiosnę Pozbud będzie chciał rozpocząć realizację przynajmniej jednego z tych ośmiu lokalizacji projektów OZE.
    Będzie tez musiał wspomnieć o tym że w trakcie rozstrzygnięć jest kilka przetargów na remont wagonów w których Pozbud złożył najniższa ofertę... przynajmniej na 0,5 mld zł, oraz że nowe przetargi odbywają się nadal a Pozbud twierdzi ze w nich uczestniczy na kwotę.... chyba zbierze się kolejne 0,5 mld zł w sumie.
    Będzie musiał oszacować wzrost eksportu stolarki otworowej do USA i Europy.
    Pewnie mBank nie wspomni o szansach Pozbudu na realizacje w konsorcjum z innymi firmami w przetargu na światłowód Nokii/Neexery na 3 mld zł chyba ze Nokia ogłosi jakiś przetarg lub zaproszenie do składania ofert a Pozbud poinformuje ze będzie w tym uczestniczył.
    Nie znajdzie się pewnie tez info o nowych projektach deweloperskich bo Pozbud sam nie będzie ich realizować a raczej nie zdąży(?) pojawić się umowa o podpisaniu z jakimś deweloperem choćby listu intencyjnego o współpracy.
  • Re: Koniec taniego dokupowania ?? Autor: ~Zakar [37.47.102.*]
    no coz po raporcie nic sie nie zmienilo nadal mozna tanio kupić Pozbud po 5,06 zl kto chce to kupuje... inni juz zarobieni moga wyjsc ich sprawa.
    Teraz firma jest bardziej przewidywalna dla inwestorow instytucjonalnych ktorzy maja jakis punkt odniesienia na początek to cena 5,24 :))
    upss przepraszam juz brak chetnych do sprzedazy po 5,06 ale glowa do gory po 5,10 jeszcze są.... na razie :))
    W zależnosci od metody wyceny Pozbudu cena docelowa (PLN) 5,24-5,60 w perspektywie 9 miesiecy bez uwzgledniania OZE i kontraktow kolejowych ....bardzo ładnie :))

W analizie porównawczej wycenę Pozbud odnosimy do polskich spółek przemysłowych. Zdecydowaliśmy się jeszcze nie ujmować w wycenie porównawczej spółek z obszaru
    modernizacji taboru kolejowego i OZE jako że Pozbud dopiero
    przedstawił plany rozwoju w tych obszarach, co będzie mieć wpływ na wyniki w perspektywie kolejnych lat.
[x]
COMPREMUM 1,65% 0,86 2025-11-07 16:39:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.