Giełda bije rekordy wzrostów, kolejne Spółki pokazują ładne wyniki, a Zakłady Azotowe od kilku miesięcy tylko coraz niżej.... Tutaj mamy chyba przyczynę tych spadków:
@jul widzę, że jesteś optymistą (takich ludzi też potrzeba), ale twarde dane już takie nie są, zysk netto w pierwszym półroczu w poszczególnych latach wyglądał następująco: -2019 - 200 mln -2020 - 140 mln -2021 - 83 mln To są fakty i niestety mamy ewidentny tręd spadkowy zarówno na zysku jak i cenie akcji. A trzeci i czwarty kwartał będzie jeszcze gorszy, bo ceny gazu i węgla poszybowały w górę strasznie, a Puławy mają tą nieszczęsną elektrociepłownie na węgiel.... Giełda wycenia przyszłość i to właśnie obserwujemy na akcjach Puław, do tego jeszcze dochodzi brak dywidendy, której za 2021 też pewnie nie będzie przy takim zysku. Sam się zastanawiam czy nie sprzedać, ale miałbym sporą stratę, chociaż chyba lepiej ciąć straty niż je pogłębiać, a przyszłość widzę kiepsko...
troche pozno zauwazyles zmiane kierunku. przelomowy byl poczatek roku i sprawozdanie za 1q. teraz min 2 lata osuwania sie... chociaz dobrze sie bronia, szacunki za 2q mogly byc gorsze.
Kiedyś miałem Puławy, sprzedałem przy 92 zl. Mieli niezły C/Z, dywidendę. Ale jak cena poszła do góry to sprzedałem i dobrze. Było to jeszcze w 2020 roku i argumenty jakie wtedy sobie przyjąłem byly takie iż uważałem Puławy za Molocha, dojną krowa dla elit. Przyjeżdżałem w Gdańsku nie raz ul. Ku Ujściu i widziałem jaki to sypiąca się fabryka gdzie taśmociągi wyglądają jak wyjęte psu z gardła, budynki niezadbane. Lata monopolu na rynku spowodowały ze spółka nie za bardzo wyglądała na taka co dobrze poradzi sobie z zawirowaniami na rynku, teraz się tłumacza ze co2 drogie itp, od 10 lat wiadomo ze węgiel będzie na cenzurowanym i zarząd tego nie przewidział? Gdzie inwestycje w nowsze technologie? Wszystko przespali a teraz się tłumacza oczywistościami. Sorry to nie zarządzanie, tylko statek bez steru. Jak firma nie inwestuje to wcześniej czy pozniej wypada z rynku- podstawy ekonomii, koszty będą rosły, a jak konkurencja wejdzie z tańszym produktem to wtedy będą mieli problem. Póki nie będzie inwestycji ja nie tykam
Kolego, a co Gdańsk ma wspólnego z ZA Puławy, nie jestem w stanie tego zrozumieć? Puławy to akurat bardzo nowoczesny zakład, który bardzo dużo inwestuje, mieszkam tu i widzę co robią, dzięki Azotom żyje pół Puław...., w tym roku uruchomili nową linię produkcyjną (potężna inwestycja). Też miałem ich akcje, sprzedałem chyba po 88zł i czekam na okolice ok. 72zł, to jest bardzo dobra i nowoczesna Spółka, ale obecne ceny gazy ich pogrążają..., tam cała produkcja opiera się na gazie..... Ale, co to ma wspólnego z jakimś złomem w Gdańsku, to kompletnie nie czaję..., chyba że to jest twój sposób na trollowanie.... ZA Puławy jeszcze dadzą zarobić..., ale nie przy tych cenach gazu.....
Wartość księgowa akcji na giełdzie nie ma żadnego znaczenia..... (zobacz na JSW), tu się liczy zysk i możliwość wypłaty dywidendy, przy tych cenach gazu zysku nie będzie...., no i cały czas od kilku lat mamy trend spadkowy... i co masz z tej wartości księgowej jak Spółka nie generuje zysku...., dalej kurs do dołu..., chyba, że gaz poleci, a na to się nie zanosi.... Tu będzie jeszcze 52zł.... i wtedy może wybicie w górę..., ja czekam...
Jak by jeszcze tego było mało, to na Zakładach mamy starą elektrociepłownię (lata 60 -te), zasilaną węglem z Bogdanki....., ogrzewa całe Puławy i wszystkie wioski i płaci potężną kasę za certyfikaty CO2....i nic z tym nie robią (taka komuna). Resztę dopowiedz sobie sam..... Dlatego tu lecimy tylko w dół....