• wejśćie na GPW Autor: ~Uzzo [176.106.33.*]
    Witam, jeżeli Saule wejdzie na giełde przez tą firmę- wiadomo jaka będzie wartość firmy? Czy planują emisje akcji?
  • Re: wejśćie na GPW Autor: ~ten [89.64.74.*]
    Gdyby było wiadomo, to gra w którą gramy nie nazywałaby się giełdą. Wszyscy liczymy, że wartość będzie wyższa niż jest teraz. Nie wiem, czy cię to satysfakcjonuje, ale to jedyna prawdziwa odpowiedź jakiej jestem ci w stanie udzielić na tak postawione pytanie. Serio, skąd się biorą takie wpisy? To jakiś bardzo skomplikowany trolling, czy rzeczywisty brak wiedzy o giełdzie?
  • Re: wejśćie na GPW Autor: ~Uzzo [176.106.33.*]
    To nie jest trolling
    Chińczycy planują linie perowskitów o produkcji 100 razy wiekszej niż Saule. Czyli 10 GW
    https://globenergia.pl/chiny-fabryka-oze-perowskity-energetyka-produkcja-pv/

, a Saule planuje 100 MW.

Chińczycy planują przychód na poziomie 1,5 mld dol.Moje pytanie czy kurs nie jest za wysoko jak na dzień dzisiejszy.
  • Re: wejśćie na GPW Autor: ~Toja [188.147.6.*]
    Chińczycy nie robia elastycznych modułów także zadna to konkurencja zagląb się w temat
    Giełda wycenia przyszłość. Kurs jest moim zdaniem niski. Nie ważne ile mocy produkcyjnych planują Chińczycy. Popyt na tani perowskit będzie tak duży, że nawet gdyby planowali 10 razy tyle, nie podołali by z zaspokojeniem popytu. Saule natomiast ma tę przewagę, że planuje coraz większą skalowalność i wydajność w warunkach produkcyjnych, a nie uruchamianie linii pilotażowych. Premią za innowację będzie cena akcji znacznie większa od obecnej (moim zdaniem). Nie wiem czy będzie to cena 5, 10, czy 50 razy większa, bo nie mam kryształowej kuli, ale niezależnie od ceny akcji emisji, obecna cena to promocja. To oczywiście moja opinia, a każdy niech decyduje jak uważa. Ja liczę na jeszcze jedną przecenę przed ESPI. Mogę się przeliczyć, ale stać mnie na to, bo kiszę te akcje od 11,00 zł gdy kupiłem pierwszy pakiet. Wystaw swoje poniżej 13,00 zł jak uważasz że cena jest zbyt wysoka. Mój koszyk już tam czeka.
  • Re: wejśćie na GPW Autor: ~Magrick [5.173.49.*]
    RSI mówi wam to coś ? Będziesz wiedział czy akcje są wykupione czy wysprzedaje może nawet coś ci to powie odnośnie czy cena jest wysoka czy niska
    No dobrze, i co mówi ci RSI. Rozwiń myśl. Dam Ci szansę, może się wybronisz.
  • Re: wejśćie na GPW Autor: ~Magrick [88.207.29.*]
    Hahaha ty mi dajesz szanse ?
  • Re: wejśćie na GPW Autor: ~OdlotowyOlek [37.248.169.*]
    Czy fakt, że w latach 90 Deawoo Tico sprzedał się w większej liczbie sztuk niż wszystkie Maybachy, Rolls-Royce i Lamborghini razem wzięte miał jakiekolwiek znaczenie dla tych drugich? Nie ta liga. Chiny będą miały jak zwykle tanią popelinę którą zaleją rynek, ale świadomy klient i tak wybierze produkt jakościowo lepszy. No i tym razem Chiny nie mają przewagi w postaci monopolu na niezbędny surowiec(krzem), więc aż tak cenowo konkurować nie mogą jak w przypadku tradycyjnych paneli.
  • Re: wejśćie na GPW Autor: ~Zyzio [91.129.99.*]
    Dnia 2021-08-30 o godz. 10:32 ~Uzzo napisał(a):
    > Witam, jeżeli Saule wejdzie na giełde przez tą firmę- wiadomo jaka będzie wartość firmy? Czy planują emisje akcji?

Emisja akcji będzie na 100%

Aktualnie jest ok 9.6mln więc bardzo malutko. Firma potrzebuje pieniędzy na rozwój (postawienie fabryk/i) a reszta jak kolega wcześniej napisał.
    Jeśli będzie fabryka i ruszymy z produkcją na masową skalę to tu są kosmiczne pieniądze do zarobienia przez firmę.

Moim zdaniem (w krótkim czasie) powinien być tu przynajmniej poziom aktualnego columbusa.

• Re: wejśćie na GPW Autor: ~Uzzo [176.106.33.*]
    Dnia 2021-08-30 o godz. 11:54 ~Zyzio napisał(a):
    > Dnia 2021-08-30 o godz. 10:32 ~Uzzo napisał(a):
    > > Witam, jeżeli Saule wejdzie na giełde przez tą firmę- wiadomo jaka będzie wartość firmy? Czy planują emisje akcji?
    >
    > Emisja akcji będzie na 100%
    >
    > Aktualnie jest ok 9.6mln więc bardzo malutko. Firma potrzebuje pieniędzy na rozwój (postawienie fabryk/i) a reszta jak kolega wcześniej napisał.
    > Jeśli będzie fabryka i ruszymy z produkcją na masową skalę to tu są kosmiczne pieniądze do zarobienia przez firmę.
    >
    > Moim zdaniem (w krótkim czasie) powinien być tu przynajmniej poziom aktualnego columbusa.
    >

Dlaczego w krótkim czasie ma być poziom columbusa, skoro:
    - nie ma a ich na giełdzie i nie wiadomo kiedy dokładnie będą,
    - planują linie produkcyjną , która da sprzedaż na poziomie kilkudziesięciu milionów, a teraz kurs ( tych innych nic nie wartych akcji) jest warty 150 mln.
    ???
    Widze hurra optymizm. Ja na razie się przyglądam.
  • Re: wejśćie na GPW Autor: ~Zyzio [91.129.99.*]
    oprócz przyglądania się proponuję też sprawdzić jakie zobowiązania ma np JR Holding :)
  • Re: wejśćie na GPW Autor: ~Atomek [89.73.252.*]
    A Ty z tych co nigdy nie zarobią :D chciałbyś żeby to wyglądało tak wchodzą na giełdę kurs jest po 5 zł KUPUJESZ TY, dobra teraz dopiero podają wszystkie informacje kurs zaczyna rosnąć i wtedy jest ok ? Bo Ty masz akcje tak ?
    Rozumiem przyglądanie się i to jest dobry model o ile wolisz zrezygnować z części zysku na rzecz ograniczenia ryzyka. Ja na przykład ustawiłem w piątek koszyk trochę poniżej 13,00 by jeszcze trochę dokupić przed ESPI, ale dziś widzę że grawitacja nie działa tak mocno jakbym chciał i poniżej 13,80 nie udało się ściągnąć kursu. Jeśli dziś się nic nie zmieni raczej będę musiał zmienić terget.

Inną sprawą jest też to, że zaliczyliśmy drugie dno miesiąc temu i od tamtej pory cały czas stabilnie rośnie lub idzie bokiem. W połączeniu z piątkową ważką (doji rosnące) możemy do świadczyć wyznaczenia trendu. Jest jeszcze sprawa średniej ruchomej, która zarówno w perspektywie ostatniego miesiąca jak i półrocza pokazuje wyraźny trend wzrostowy. I nie wydaje się, by coś temu trendowi zagrażało na ten moment, co pokazuje optymizm inwestorów, który wyraźnie widać w trakcie ostatnich sesji.

Moim zdaniem (to tylko opinia) jeśli kurs pow. 14 się utrzyma w tym tygodniu, raczej nici z klejonej promocji na którą sam liczę.

Niemniej każdy ma swoje taktyki i plany. Czekanie jest jedną z nich. Życzę powodzenia.
  • Re: wejśćie na GPW Autor: godmode [195.238.187.*]
    Jak kolega wyzej napisal emisja akcji bedzie na 100%, bo przeciez firma chce pozyskac kapital na budowe fabryki m.in. w Japonii.
    Teraz kluczowe jest pytanie na ile zostanie wyceniona spolka po odwrotnym przejeciu oraz druga sprawa ile bedzie chciala wyemitowac akcji i po jakiej cenie i co najwazniejsze czy z prawem poboru.

"Dobre perspektywy skusiły do inwestycji giełdowego Columbusa. We wrześniu 2020 r. podmiot Januarego Ciszewskiego poinformował, że zainwestuje w Saule 10 mln EUR i obejmie 20 proc. udziałów, co implikuje wycenę na poziomie 50 mln EUR. Nowy inwestor wydaje się mocno wierzyć w projekt, gdyż w umowie z dotychczasowymi akcjonariuszami zawarto zapisy uprawniające im odkup do 4 proc. akcji w cenie 1 grosza od JR Holding, jeśli kapitalizacja do końca 31 grudnia br. nie przekroczy 100 mln EUR."

W nawiązaniu do powyższego kapitalizacja spółki do konca roku powinna wyniesc ok 390 mln PLN. Co przy obecnych ok 10mln akcji daje nam wycene 39 zl za akcje.

Tutaj znow kluczowa jest informacja czy po odwrotnym przejeciu do konca roku przejety Blumerang czyli Saule jest w stanie zdazyc z emisja akcji.
    Jezeli sa w stanie zdazyc to zakladana kapitalizacje (istotna dla JR Holding) uzyskaja poprzez wyemitowanie nowej serii akcji.

Jest tutaj duzo niewiadomych.
    Jezeli posiadamy jakis pakiet akcji to musimy byc gotowi z kasa na ewentualne prawo poboru. Jak wyemituja bez prawa poboru to obawiam sie, ze wszyscy ktorzy posiadaja akcje obecne (w tym ja) beda w plecy, w wyniku rozwodnienia i co najwyzej po czasie uda sie odrobic straty tego rozwodnienia.

• Re: wejśćie na GPW Autor: ~Math [163.116.178.*]
    Osiągnięcie kapitalizacji 100mln euro zostało przesunięte w ESPI o 6 miesięcy, więc czas jest do 30 czerwca 2022r.
    Ogólnie racja tylko nawet bez praw poboru niekoniecznie będziemy w plecy, zależy jak duża emisja i na jakich zasadach. A termin osiągnięcia kapitalizacji 100 mln euro został później przesunięty na czerwiec 2022. Z jednej strony więcej czasu by kurs urósł nawet bez dodruku z drugiej dodruk jest konieczny i tak, pod fabryki.
  • Re: wejśćie na GPW Autor: ~krolkier [109.95.113.*]
    Nie wiem dlaczego właśnie budowa fabryki działa tak na waszą wyobraźnię. Przecież Pani Olga wyraźnie mówi w wywiadach, że technologia może być implementowana do wielu innych linii produkcyjnych co oznacza wg mnie, że będzie sprzedawana głównie technologia, a jedynie w pewnym stopniu bezpośrednio sam produkt. Dla mnie to jest największy potencjał saule. Perowskity potencjalnie niemal w każdym produkcie, instalowane bezpośrednio w fabryce danego producenta. Fabryuka saule jest w zasadzie potrzebna na start aby zaprezentować możliwości perowskitu, a nie po to by zalać rynek żaluzjami. Ja przynajmniej tak to rozumiem.
    Implementowanie dostawek Saule do już istniejących fabryk to też świetny, genialny nawet pomysł, ale póki co cisza o tym, możliwe że trzymają te infa do momentu wejścia na giełdę, bo raczej łatwiej dostawić taki add-on niż zbudować fabrykę od zera. Ale własne fabryki są pewniejsze bo jednak jesteś "u siebie". Powinni rozwijać to i to. Ale na to trzeba mieć środki. Wszystko w swoim czasie.
  • Re: wejśćie na GPW Autor: ~Odp [37.47.23.*]
    Przy obecnym akcjonariacie Blu, ani January ani Olga nie będą mieli kontroli. Blu służy wejściu n giełdę ale aktualne akcje nie będą miały znaczenia. Nowe akcje obejma osoby mające kontrolę nad spółka (Olga dostanie pakiet Większościowy) więc musza wygenerować co najmniej 30M akcji. Obecny pakiet Blu to będzie 20-25procent docelowego akcjonariatu.
    No i oczywiście jest jeszcze 10%wCLC
  • Re: wejśćie na GPW Autor: ~dejw [185.135.2.*]
    Bardzo wątpię czy 20-25%. Prędzej połowa z tego. Choć tu January ma interes bo ma akcje BLU. Gdyby nie to to obecne akcje pewnie by stanowiły 1% :)
    Też tego nie widzę. Obstawiam 7-10%. Zobaczymy co wymyślą.
  • Re: wejśćie na GPW Autor: ~Odlotowydejw [213.134.188.*]
    Pracujemy na tę korektę.
    Tak trzymać
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [5.173.248.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: wejśćie na GPW Autor: ~Riko80 [82.177.145.*]
    Krolkier dobrze mowi. Sam kiedyś czytałem wywiad w którym ktoś z Saule jasno mówił, że obecnie nastawiają się głównie na licencję. Mogą wstawić swoją drukarkę w praktycznie każdą linię produkcyjną, a czerpać będą korzyści ze sprzedaży tuszu. Nawet porównali to do Coca Coli, która sprzedaje swój syrop do wszystkich knajp na świecie. Pewnie i będą inne technologie, ale zakładam że będzie to polegało na kooperacji czy to z Columbusem, czy jak ostatnio z Somfy.
    Na bank. Ale zapowiedzieli już dawno temu dwie nowe fabryki, robią już ich projekty, a pierwsza duża fabryka ma, powstać jeszcze w 2022. Jedno nie wyklucza drugiego.
  • Re: wejśćie na GPW Autor: ~tio_pepe [80.51.178.*]
    Była mowa o nowej linii co roku.
    I tak pewnie będzie przez 2-3 lata, a później będą mieli możliwość stawiania większej ilości, lub po prostu jeszcze większych, lub jedno i drugie, fabryk. Perowskity pojawia się na kilku budynkach, później na kilkudziesięciu, a pozniej każdy będzie chciał je mieć. Do wyłożenia jest praktycznie cały świat, a przynajmniej wszystkie większe miasta. I 20 fabryk będzie mało by temu sprostać. A fabryki będą miały pełne obłożenie więc szybko się zwrócą. Za jakieś 15 - 20 lat może się rynek nasyci, choć pewnie trzeba już będzie wymieniać stare perowskity na nowe i tak w kółko.
  • Re: wejśćie na GPW Autor: ~blebleble [89.76.234.*]
    Z czatu z Januarym z 2021-07-08

Gość: Czy szykuje się dodruk akcji po wejściu Saule na giełdę? Jak duży?
    January Ciszewski: Nie mam żadnych informacji na ten temat. Będzie to uzależnione od potrzeb finansowych i od szybkości rozwoju globalnego Saule.
  • Re: wejśćie na GPW Autor: ~Nowy [5.184.221.*]
    Możesz podać link do tego czatu chyba coś mi uciekło
  • Re: wejśćie na GPW Autor: ~blebleble [89.76.234.*]
    https://www.stockwatch.pl/czat-inwestorow-gieldowych/january-ciszewski-i-artur-jedynak-zarzad-jr-holding-asi-naszym-celem-jest-wzrost-wartosci-portfela-jako-calosci-i-zwiekszona-dywersyfikacja,434
  • Re: wejśćie na GPW Autor: ~stefan [146.120.214.*]
    Na każdym dachu samochodu z zielonym nr rejestracyjnym będzie przyklejona folia z perowskitami
[x]
SAULETECH 0,00% 1,35 2025-06-03 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.