Cena sprzedaży biurowca to kwota między 170-200 mln zł według moich szacunków.
Licząc bardzo pobieżnie powinni dostać, co najmniej 70-85 mln zł na konto po sprzedaży budynku biurowego wraz ze spłatą pożyczek od spółki córki jaka posiada biurowiec (mają 50% udziałów w spółce będącej właścicielem biurowca).
Na koniec 1q21 mieli 31 mln zł w kasie. Skupili akcje za 15 mln zł. Zostało im 16 mln zł + 70 mln zł (lub 85 mln zł) = 86 mln zł lub 101 mln zł - tylko gotówka do skupu akcji.
Steve Trappen ma 975 tys. akcji Andrzej Karczykowski ma 283 tys. akcji Apus S.A. ma 312 tys. akcji (powiązany osobowo z Panem Karczykowskim)
Razem 1.570. tys. akcji (plus zarząd i rada nadzorcza = 255 tys. akcji) = 1.825 tys. akcji
Spółce ma obecnie wyemitowanych 2.355 tys. akcji. Następny skup to będzie około 530 tys. akcji, a kasy będzie ca 90 mln zł w kasie spółki. Otwarte pytanie tylko jaką cenę wynegocjuje PZU w ostatnim wezwaniu. Tu i 50 zł to mało.
Zarząd Spółki sprzedaż ca 89 tys. akcji. Pan Andrzej Karczykowski 171.699 akcji tzn wystawił cały swój pakiet na sprzedaż. Pan Marek Gliński sprzedał ca 34 tys. akcji.
Generalnie RN i Zarząd spółki + prokurent wystawili do sprzedaży 131 tys. akcji (bez Pana Karczykowskiego) ze 255 tys. akcji jakie miel, czyli trochę więcej niż połowę posiadanych akcji. Pani prokurent B. Auguścińska pokazała się w akcjonariacie. Po sprzedaży ma ca. 9.542 akcji.
Generalnie nie zmienia to za wiele. Zobaczymy niedługo, czy duzi akcjonariusze coś sprzedali.
Do sprzedaży wystawiła RN i Pan Karczykowski 430 tys. zł z 967 tys. akcji. Pytanie kto wystawił pozostałe 537 tys. akcji.
W zależności kto sprzedawał będzie wiadomo ile akcji zostało w obrocie.
Nowy inwestor ma szansę zamieszać wśród akcjonariuszy, którzy średnio skrócili pozycje o 20 %. Niewykluczam, ze podobnie zrobilo dwoch pozostalych wiodacych akcjonariuszy. Kto zdobędzie 20 % kapitału ten bedzie rozgrywajacym.
Nie wierzę w nowego znaczącego akcjonariusza. Obroty są za małe i za wielu akcjonariuszy ze sobą powiązanych.
Myślę, że PZU OFE nie wystawiło wszystkich swoich akcji na sprzedaż. To znaczy, że samo ma ponad 5% akcji i przymusowy wykup jest niemożliwy.
Prawdopodobnie każdy ze znaczących akcjonariuszy wystawił akcje na sprzedaż. Pytanie tylko o wolumeny. Było 24 sprzedających. Zarząd i RN to 6 osób a złożono 24 ofery. Zostaje więc 18 ofert od nieznanych osób/podmiotów na 537 tys. akcji.
Wchodzimy w ciekawy okres, bo spółka ma mało wyemitowanych akcji, bardzo dobre wyniki finansowe oraz perspektywy i prawdopodobnie niedługo sprzeda swoją siedzibę.
Jeszcze jedna drobna uwaga. Zarząd spółki wystawił do sprzedaży ca 40% posiadanych akcji. Sprzedawał głównie Pan Karczykowski z RN, który w 2017 r. kupił 140.000 akcji za 20 zł za sztukę. Potem w 2020 r. kupił ca. 73 tys. akcji za 13,91 zł.
Nie powiedziałbym więc, że Zarząd spółki sprzedawał.
Ponadto polecam lekturę dotyczącą Porozumienia akcjonariuszy jakie było w spółce (21 osób fizycznych).
Przyszły skup może dotyczyć nawet mniejszej liczy akcji niż 500 tys. szt. Tu jest "wyciskanie" przeprowadzane w bardzo przemyślany sposób i w długim terminie. Coś dla cierpliwych.
Zarząd i RN sprzedali część swoich akcji po 26 zł. Redukcja była ok. 40%. Teoretycznie, gdyby zrobiono wezwanie na 580 tyś. akcji z ceną 30 zł. zarobili by pewnie tyle samo. Redukcja byłaby pewnie 60-65% Sprzedali by zatem z lepszą ceną ale mniej akcji. Z ich strony patrząc finansowo wyszłoby podobnie. Tyle tylko że sama spółka miałaby mniej w kasie. / 580 tyś. x 30 zł. = 17,4 mln /. Ale to tylko takie dywagacje. Mnie interesuje bardziej co innego : dlaczego w ogóle zarząd i RN wzięli udział w tym wezwaniu ? Przy tej cenie mogli przecież spokojnie odpuścić. Alokacja byłaby wtedy pewnie 100% , skupiliby pewnie więcej od drobnych itd. Akcje które by pozostały nie umorzone byłyby w przyszłości więcej warte / EPS na akcję byłby wyższy /. A więc ?? Jaka jest przyczyna że zarząd i RN teraz sprzedawali ?
Zarząd i RN sprzedał, bo np. wiedzą, że dostanie od spółki jakąś gratyfikację.
Co do RN wygląda to na cash-owanie zysku. Pan Karczykowski dostał sporą kasę.
Trzeba pamiętać, że Ci ludzie działali w porozumieniu akcjonariuszy, a więc się znają bardzo dobrze. Nie wierzę osobiście, aby dalej w jakimś nieformalnym porozumieniu nie działali. Generalnie jednak są mniejszościowymi akcjonariuszami.
Popatrz na Pana Marczaka. Kupował akcje ca 5 tys. w pod koniec 2020 roku po średnio 18 zł. Sprzedał 12 tys. akcji za 26 zł. Zarobił 44,4% w kilka miesięcy. Jego stan posiadania nie wiele się zmienił.
Zresztą jak popatrzysz na transakcje to Zarząd i RN ciągle kupowali w ostatnich latach.
Dywagując dalej można np. zastanowić się jaki wdzięk rynkowy, miałoby niedojście wezwania do skutku. Moim zdaniem zdecydowanie negatywny i spowodowałoby wzrost ceny akcji, skoro nikt nie sprzedał po 26 zł. A tak postępuje powolne wyciskanie następnych akcjonariuszy za cenę znacznie niższą niż godziwa.
Po stronie prawej arkusza zostało ca 7 tys. akcji do kupienia na dziś. Tyle można kupić za ca 217 tys. zł. Tylko po co. Lepiej kupować po 26 zł, niż z rynku po średnio 31 zł.
Jedyny problem to PZU. Moim zdaniem oni doskonale o nim wiedzą, dlatego chcą skupić co tylko się da z rynku, bo PZU będą musieli zapłacić cenę godziwą.
Dnia 2021-08-30 o godz. 23:50 ~Anonimowygość napisał(a): > Nie wierzę w nowego znaczącego akcjonariusza. Obroty są za małe i za wielu akcjonariuszy ze sobą powiązanych. > > Myślę, że PZU OFE nie wystawiło wszystkich swoich akcji na sprzedaż. To znaczy, że samo ma ponad 5% akcji i przymusowy wykup jest niemożliwy. > > Prawdopodobnie każdy ze znaczących akcjonariuszy wystawił akcje na sprzedaż. Pytanie tylko o wolumeny. Było 24 sprzedających. Zarząd i RN to 6 osób a złożono 24 ofery. Zostaje więc 18 ofert od nieznanych osób/podmiotów na 537 tys. akcji. > > Wchodzimy w ciekawy okres, bo spółka ma mało wyemitowanych akcji, bardzo dobre wyniki finansowe oraz perspektywy i prawdopodobnie niedługo sprzeda swoją siedzibę.
Część akcji sprzedał APUS tj. 224.381 akcji a wystawił do sprzedaży 370.346 akcji. Licząc, Apus za dwa podmioty, zostało 16 osób/podmiotów i 167 tys. akcji.
Ciekawe, który jeszcze duży akcjonariusz sprzedawał. Obstawiam PZU.
Teraz i akcjonariusze mają kasę i spółka będzie mieć kasę, po sprzedaży biurowca. Jutro może się dowiemy, czy PZU sprzedawało.
Hej. Ja tu nowy. Zajrzałem gdyż robię research potencjalnych, notowanych na gpw wykonawców atomówek w technologii smr i większych. To oczywiście za kilka dobrych lat. Na teraz jedna wątpliwość z wyliczeniem Atrum! Tam z pewnością jest na bilansie dług, tak w ok 100 mln pln. Czy odliczasz tą wielkość dokonując wyceny? Dzięki za odpowiedź.
ps przypominam , że Prochem był przed laty spółką zależną od Fluor Corp. Ten zaś to główny udziałowiec NUSCALE. NUSCALE z kolei to aktualnie jedyny certyfikowany w US Nucl Reg Comission twórca technologii Small Modular Reactor! GE Hitachi jeszcze musi się postarać. ( ale szum zrobili wzorowo;)
Dnia 2021-09-09 o godz. 18:06 ~Dragon napisał(a): > Hej. Ja tu nowy. > Zajrzałem gdyż robię research potencjalnych, notowanych na gpw wykonawców atomówek w technologii smr i większych. > To oczywiście za kilka dobrych lat. > Na teraz jedna wątpliwość z wyliczeniem Atrum! Tam z pewnością jest na bilansie dług, tak w ok 100 mln pln. > Czy odliczasz tą wielkość dokonując wyceny? > Dzięki za odpowiedź. > > ps > przypominam , że Prochem był przed laty spółką zależną od Fluor Corp. Ten zaś to główny udziałowiec NUSCALE. > NUSCALE z kolei to aktualnie jedyny certyfikowany w US Nucl Reg Comission twórca technologii Small Modular Reactor! > GE Hitachi jeszcze musi się postarać. ( ale szum zrobili wzorowo;)
Dług liczony jako całość czy dług liczony jako kredyt z banku. Udziałowcy pożyczali kasę spółce zależnej to wynika z np. z należności jakie wykazuje Prochem w swoim bilansie. Poza tym kredyt bankowy od kliku lat jest spłacany przez spółkę zależną. Dług wobec banku więc maleje.
Chodzi mi o odsetkowy dług bankowy spółki zależnej!? Oni jej nie konsolidują więc nie jest łatwo znaleźć to info. Rozumiem że wziąłeś to pod uwagę i policzyłeś prawidłowo? Pozdrawiam.
Dnia 2021-09-12 o godz. 18:08 ~Dragon napisał(a): > Chodzi mi o odsetkowy dług bankowy spółki zależnej!? Oni jej nie konsolidują więc nie jest łatwo znaleźć to info. > Rozumiem że wziąłeś to pod uwagę i policzyłeś prawidłowo? > Pozdrawiam.
Kredyt to ca. 16 mln € na dzień 31.12.2020 r. Na koniec 2021 r. pewno będzie około 15 mln €. Myślę, że licząc bardzo ostrożnie wpadnie im ca. 60+ mln zł do kasy. Do tego może być jeszcze opcja rozbudowy biurowca, bo projekt przewiduje taką możliwość.
Teamt ciekawy ale jak dla mnie dość odległy. Poza tym tylko jeden podmiot na GPW zgłosił chęć działania w tym obszarze i obecnie jest dla mnie za gorący.
Tak sobie myślę, że może być inny scenariusz. Najpierw kolejne umorzenie akcji po sprzedaży biurowca, a później wezwania na akcje w celu wycofania spółki z GPW. Może dlatego niektórzy akcjonariusze (zarząd, RN itd.) sprzedają akcje, aby mieć środki na wezwanie.
Zysk netto jd. w ostatnich 4 kwartałach: 13,47 mln. I raczej ten zysk w przyszłości już nie spadnie, bo spółka się rozkręciła i dalej rozkręca. Liczba akcji: teoretycznie 2,935 mln, w praktyce, 0,58 mln zostało skupione w skupie własnym i powinno być umorzone, a jeszcze nie było (zdaje się, chyba że coś mnie ominęło). Dlaczego? Bo nie chcą, żeby im się wskaźniki skokowo poprawiły w systemach, bo to przyciągnie kupujących i podbije cenę. A jest co podbijać, bo wycena na razie śmieszna. Czyli powinno być tak naprawdę 2,355 mln akcji, ale to każdy z nas tutaj wie.
To liczmy: 13,47 mln zł / 2,355 mln akcji = 5,72 zł zysku na akcję. To nam daje C/Z na poziomie 4,19. Za spółkę w zasadzie wzrostową pewnie tak z 10% rocznie. No to jest to śmiech na sali i powinno być C/Z = 8 przynajmniej (takie C/Z mają spółki, które nie są lamerskie), a w zasadzie 11 (bo średnie C/Z w sektorze wynosi 11).
To daje wycenę od 46 zł do 63 zł za akcję. Już teraz, bez żadnej sprzedaży biurowca. I taka powinna być cena wykupu.
A biurowiec to tylko zapewni kasę na wykup akcji po tej cenie. I tak się właścicielom opłaci, bo tylko niewielki pakiet kupią za taką cenę. Resztę wyrwali dużo taniej. Więc niech lepiej nie skąpią na ostatniej prostej.
Dnia 2021-12-07 o godz. 16:14 ~Anonimowygość napisał(a): > Średnia dla sektora. Prochem zajmuje się budownictwem przemysłowym. Porównywanie do sektora nie ma żadnego sensu. > > Reszty nie komentuje, bo nie wiem skąd założenie, np. że będą rosnąć 10% rocznie przy brakach np: kadrowych i drożejących materiałach. >
No i fajnie, ale przy C do Z równym 8, które mieli średnio przez wiele lat to cena za akcję i tak wychodzi ponad 40 złotych. I o to chodzi, żeby skup i wezwanie był w cenie uczciwej, a nie przekręconej.