1 250 000 szt akcji zostało objętych za 45zł/szt w rozliczeniach w serii I, po tej samej cenie miał odbywać się skup, ale nie chcieli wybierać swojego, teraz każda transakcja odbywa się po za obrotem po tej cenie. Na rynku sprzedaje tylko Opoka po 6, a kolega z biurka obok kupuje po 45, taka oto zabawa. 179 osób zainwestowało 6,33mln GBP w AFORTI PLC, ale nikt nie dokupi sobie z rynku skrajnie tanich akcji AFH, tosz to kolejna zagadka. Trzeba jeszcze pamiętać, że ponoć ktoś objął za 70zł/szt, raport był jak w mordkę strzelił.
Ja tu widzę taki scenariusz: akcje serii I po te 45zeta kupili "inwestorzy" drobni, nie czytający ani nie rozumiejący sprawozdań finansowych, ale za to wierzący w bullsziting sprzedawców. Ogłaszanie skupu po 45 ma służyć podtrzymaniu opinii, że wycena akcji to powinno być te właśnie 45 zeta. A faktyczna wycena jest tam gdzie rynek... A ilu grubych inwestorów weszło w Aforti, chyba tylko JC w zeszłym roku, a ten to raczej rozumie co kupuje. I sądząc po raportach z tego czasu, kupił po 7 zeta, a przynajmniej po tyle prezes sprzedał komuś podobny pakiet akcji w tym czasie. czyli co, prezes oddaje za 7, vice za 6, a wycena 45?
Interes życia, kto bogatemu zabroni, jak się bawić to się bawić :) Przecież to nie ich kasa, niech się martwi ten kto im ją dał kupując dziesiątki tysięcy akcji do swojego portfela na wieku wieków :)))
Michał ten wykup to czysta, legalna i prosta sprawa. Nie czuję się upoważniony do wyjaśniania tego w takim gronie. To znany mechanizm finansowy. Spółka prowadzi sama politykę informacyjną, może powie o tym na I D.
Wiadro zimnej wody sobie przygotujcie na I D :) Jak się do czerwoności rozgrzejecie odpowiedziami lub ich brakiem na wasze nadzwyczaj elokwentne i błyskotliwe pytania, to taki kubeł na głowę pomoże ochłonąć :)))
Dołączam się do dyskusji. Jak widać po treściach przekazywanych w każdej z wiadomości NIKT nie ma pojęcia o co chodzi z transakcjami po 45 złotych. Mało tego, NIKT w prosty sposób tego nie tłumaczy. Było już pytanie na ID o te transakcje, ale jak ktoś zrozumiał o co chodziło w odpowiedzi to niech napisze.
Dla mnie Afhol w ostatnich miesiącach jest totalnie nieprzejrzysty. Jestem akcjonariuszem, posiadam spory pakiet, ale...Paweł O. mnie rozłożył na łopatki. Sprzedawał w okresie zamkniętym, a niekiedy był sprzedającym robiąc 95% transakcji w ciągu dnia - przy braku popytu kurs musiał spadać, z czego powinien sobie zdawać sprawę. Dla mnie stracił zaufanie jako reprezentant spółki, której akcjonariuszem jestem.
Mamy dwa niewytłumaczone POWAŻNE problemy (możemy dołożyć i trzeci - nie do końca zrozumiały układ z Ciszewskim, jego obecny stan akcji AFHol i rozliczenia ze spółką), które powinny zostać wyjaśnione dogłębnie akcjonariuszom. Prócz wytłumaczenia Pan O. powinien przemyśleć co w przyszłości ze swoimi akcjami zamierza zrobić. Może się zastanowić jak "zadośćuczynić" nam wszystkim.
Powiem tak, naprawdę dajcie spokój z tym skupem po 45 zl bo nie ma akurat w tym nic niepokojącego i dziwię się, że firma jednoznacznie nie przecięła spekulacji na ten ten temat. Mam nadzieję, że to nastąpi. Ale przyznaję, dzieją się rzeczy niepokojace i pełna zgoda co do nieprzejrzystości i kiepskiej polityki informacyjnej. Wizerunkowo porażka.
nie wiem od kiedy jesteś na bananie, ale chyba powinieneś zdawać sobie sprawę, że większość spółek na bananie to czysta spekulacja, czyli jak wydymać drobnych, bez żadnych sentymentów.
Dnia 2021-08-27 o godz. 08:03 ~olaf napisał(a): > najbardziej spektakularne przykłady: OIL, GETBACK i każdy tu sobie może długą długą listę stworzyć....
Nie tłumacz zaślepionym, bo i tak odwrócą kota ogonem... Niby, śledząc wpisy części udzielających się tutaj akcjonariuszy, mają poukładane w głowach i trzymają fajny poziom, to wpompowali tutaj furmanki pieniędzy i trzymają po kilkanaście lub kilkadziesiąt tysięcy akcji na grubych stratach. Nie sprzedali z zyskiem po 20-30 pln za akcję, tylko cały czas czekają na nowe szczyty. :) Na NC trzymać kasę po 5 lat i więcej, porażka... No ale powodzenia, nie moja kasa, nie mój problem. Dla wyjaśnienia, wchodzę na forum z ciekawości, jak spadnie jeszcze niżej może coś kupię, ale nie w obecnej sytuacji, gdzie jest tyle niejasności i JC jako obecnie cichy udziałowiec poniżej 5% :)))