Moim zdanie tu chodzi o coś zupełnie innego ... podane progi są niskie, by po prostu można było objąć papier. Poprzednie programy były chyba zbyt ambitne i nic nie wyszło. Nie zmienia to faktu, że powinno się zadać pytanie panu prezesowi, czy tak nisko wycenia wartość spółki, czy może chce łatwo zasilić kadrę zarządzającą. i niech odpowiada ;-)
O tym programie to pewno od dawna wiedziano w spółce. Nie przyszło wam może do głowy, że w związku z tym utrzymanie kursu na niskim poziomie mogłoby mieć znaczenie dla ... spółki na ten moment? W końcu jak startujesz z niskiej bazy to łatwiej jest zrobić wynik
Zarząd wie że spółka będzie dynamicznie rosła i mało im wynagrodzenia. Zamiast płacić większe dywidendy wolą skubać akcjonariuszy za pomocą programów motywacyjnych. Popularne wśród mniejszych firm zarządzanych przez płytkich ludzi
To że robi się program to dla mnie ok, zwłaszcza na tak konkurencyjnym rynku pracowników IT. Chcesz w ten sposób utrzymać.
To że tak niskie moim zdanie cele (nawiązuje do wypowiedzi Prezesa nie tylko ostatnie miesiące ale i wcześniej) to dla mnie rozczarowanie i tu uważam że to właśnie po to by łatwo to zrealizować.
Trochę wiec mi się to kłóci tak etycznie.
Pozostaje jeszcze kwestia co będzie baza to tych wskaźników 1,3 ( jakby teraz kurs poszedł to rozumie że baza może wzrosnąć?
Jak wyniki za Q2 będą rewelacyjne to baza wzrośnie przy sporych obrotach, ale i tak bedzie to średnia wazona z 11msc wiec przewalanie z wora do wora bedzie w modzie
Dnia 2021-08-24 o godz. 12:45 ~Gosc napisał(a): > To że robi się program to dla mnie ok, zwłaszcza na tak konkurencyjnym rynku pracowników IT. Chcesz w ten sposób utrzymać. > > To że tak niskie moim zdanie cele (nawiązuje do wypowiedzi Prezesa nie tylko ostatnie miesiące ale i wcześniej) to dla mnie rozczarowanie i tu uważam że to właśnie po to by łatwo to zrealizować. > > Trochę wiec mi się to kłóci tak etycznie. > > Pozostaje jeszcze kwestia co będzie baza to tych wskaźników 1,3 ( jakby teraz kurs poszedł to rozumie że baza może wzrosnąć?
Zgadzam się.W 100% Robert Bosch kiedyś powiedział: Płacę pracownikom wysokie wypłaty nie dlatego, że mam dużo pieniędzy. Mam dużo pieniędzy bo płacę pracownikom wysokie wypłaty. Szczerze? Program motywacyjny w 100% ok ale zbyt niskie cele. Czy spółka bankrutuje, że akcja nie może wskoczyć na 17 pln? Myślę, że wszyscy dotychczasowi inwestorzy mieli taki cel w zasięgu po kilku dobrych espi o umowach, teraz okazuje się, że do tego potrzeba programu motywacyjnego sic! Jak te 149 osób siię zbierze to może wyczyścić arkusz wespół-wzespół do 17 :S
Niemniej ja daję szansę poczekam do końca roku, zobaczymy jak szybko wzejdzie na 17ście;
PS. Proszę nie traktować mojego postu jako naganianie na akcje spółki, gra na giłdzie wiąże się zawsze z ryzykiem utraty kapitału,
Z jednej strony każdy biadoli, że muł a z drugiej jak spolka zaklada 30% zysku na swoich akcjach to nagle wszyscy, że to oczywiste, że tyle będzie, sam program nikogo nie zmobilizuje w pespektywie 4 lat na tyle osób uprawnionych to sa grosze, jak ktoś dostanie ofertę z rynku to odejdzie
Może i tak Orzo ale jednak jest jakiś niesmak przy takiej konstrukcji programu i celach. Jeszcze niedawno prezes opowiadała że sam Software Mind w ciągu 4 lat powinien być wart 600 baniek.
Cena średnia do wyliczenia kapitalizacji jest w uchwale podana na 13,09. Współczynnik są przyznacie na niski poziomie. I to jest pytanie do Zarządu dlaczego tak? Dlaczego tak nieduże w stosunku do tego co mówili o rozwoju ( i kapitalizacji)
To już mozemy przyjac dlaczego nie było zbyt dużo hałasu przez ostatnie miesiące, dlaczego było sypanie i podaz, pilnowanie kursu ..przypadek?
Oj ja tez chętnie zapytałbym Pana Prezesa co takiego zmieniło się w wycenie przez niego spółki od grudnia?
13.09 czyli wycinamy reakcję na wyniki q2 i nawet grę pod te wyniki czyli dzien przed publikacją, dla mnie to nie jest fair bo jeszcze ułatwia spełnienie warunków wzrostu i pytanie czy trochę nie zdradza że wyniki q2 będą odebrane dobrze lub nawet rewelacyjnie
Hej, a może ten program to przygotowanie na Nowy Ład? Jak wejdzie to wiadomo, że tacy z IT zapłacą więcej, może rosnąć presja na kasę (nie ukrywajmye, spółki zagraniczne płacą więcej) więc to ma ich ochronić. Moze to nasz koszt dziś?
NowyBat jeszcze jest kręcony, nie wiadomo co będzie zawierał, obawiam się, że w związku z przykrywką w postaci biwaku na 30 osób, wpiszą coś co wygoni specjalistów z kraju ale ailleron i tak miał w planie follow the sun hahaha