Witam Wszystkich, sorki, że krótko i dzisiaj, ale mam urlop i nie włączam kompa, tylko czasem zerkam w phona. Jeszcze tydzień , potem wracam do "roboty" Imo jeszcze nie koniec spadków, wiem ,że spadki "normalne inaczej wyglądają, ale na takich też można zarabiać... Obstawiam poniedziałek jeszcze możliwy wyskok, ale poniedziałek będzie imo szczytem tygodnia. W tym tygodniu też spotkanie w "dziurze" możliwe, też ze pod to będzie gra tylko jaki scenario? czy od poniedziałku w dół , czy dopiero koniec tygodnia .... Jak będzie przekonamy się w piątek. Powodzenia Wszystkim:)
Mi się wydaje że długo walczyli na FW o wyjście ponad 2260. Niby utrzymali się nad kilka dnia ale nie wykorzystali momentu i oddali wyższą półkę na której byli i wrócili na poprzednią niższą a to uznaję ze porażkę byka. Według mnie wrócić znów nad 2260 będzie teraz trudniej.
A nawet poszedł bym dalej w teorii że samo wyjście nad 2250 i utrzymanie się dłużej nad nie będzie łatwe i musi być znów walka o 2250 i bujanie raz nad raz pod. Z dołu 2240 powinno też jakoś bronić i mi wychodzi że jesteśmy w poprzednim przedziale gdzie było tyle czasu bujania się w wąskim zakresie na małym obrocie. Ale to takie przemyślenia na szybko bo z czasem cienko i ostatnio jestem trochę nie w temacie i poza giełdą.
Rozumiem że minusy oznaczają że nie zgadzacie się z moją wizją ;-) Ale nawet lubię mieć zdanie inne niż reszta. Dziękuję za minusy i zachętę do pisania.
ZOSIA GDZIE TE SPADKI? Hahaha przecież same balony, wszystko napomowane!!! Jak to ciągle rośnie? Przecież miesiąc temu miało byc poniżej 2000 !!! A ja tak jak wielokrotnie pisałem od paru miesięcy, tylko dobieram do L i mamona rośnie jak szalona ;-)Obstawiam do końca roku ~~2500, a kolejny rok atak na 3000.
Czy ciągle rośnie to trzeba by patrzeć o jakiej perspektywie myślimy. Jak dla mnie to ostatnio buja się w tym samym przedziale i stoi w miejscu a nie rośnie ale może będzie rosło.
Ja tam wszystkim dobrze życzę nich inni z forum zarabiają byle nie moim kosztem a grubasa :-)
LOP.... znów coś na nim kombinują bo sporo dziś spadł. Nie wyciągam wniosków z tego tylko stwierdzam fakt.
Chwalić się kto z czym został teraz przed faktem a nie jutro ... Ja delikatna S otworzona na FIX.
nic nie bedzie jak mowil klasyk po prostu gielda umiera i graja tylko kolesie rzadowi praktycznie 90% spolek z wig20 to wlasność PISs ja tez w przez ostatnich 2 lat gram sporadycznie i to 10% tem kapitału co kiedyś, lepiej zbierac grzyby lub handlowac plutami osb bo lepiej sie na tym wychodzi
Budowlanka przegięła z cenami i myślę że się na tym przejedzie i ceny tąpną a cześć zostanie z dużymi zapasami których już nie sprzeda po obecnych cenach.
najgorzej to na tym jak zwykle wyjdzie klient koncowy czyli szary Kowalski reszta se poradzi, mnie natomiast chodzi głownie o haracze ktore trzeba placic kolesiom rzadowmi czyli spolkom energetycznych, mpo, wodociagom czy gazowni, a takze bankom tu praktycznie nie ma konkurecji i o to chodzilo głownie PIS w ramach tzw szczytnej repolonizaacji aby moc doic ile wejdzie
grajac na GWP na wig20 trzeba mie swiadomosc ze gra sie przecim rzadowi PISs, bo PKO BP w ktorym mam rachunek jest na usługach rzadu no i spolki wig20 w które mozna zainwestowac to społki kontrolowane przez pis, dumnie tylko z nazwy publiczne
Wczoraj jechali do góry na informacji o zatwierdzeniu szczepionki Pfizera w USA. Dzisiaj liczą na kontynuację bo pchaja do góry nafciarzy i nawet KGHM-a chociaż miedź spada. TYM KaGiEHem to robią kilkuprocentowe jazdy pewnie zależnie od liczby pozycji w rękach leszczy. Podobno "inwestorzy" czekają na wiadomości z konferencji w Jackson Hole. Budżet Bidena w wysokości 3,5 biliona USD niepewny (at risk). To wiadomość z Bloomberga. Indeksy jednak rosną nawet na Bananowcu.
"Investing.com - We wtorek rano w Azji złoto spadło, ale pozostało powyżej poziomu 1800 dolarów. Rosną również nadzieje, że U.S. Federal Reserve może opóźnić planowany tapering aktywów dzięki ciągłemu rozprzestrzenianiu się COVID-19." I wszystko jasne.
Jak41 tak w sumie to mi zwisa czy to rządowe spółki czy nie byle na grze na FW zarobił. Podkreślam grze ... bo jak inwestowałem w spółki z wig20 inaczej myślałem.
a mi nie zwisa co z tego ze zarobisz na kontraktach ja za chiwle cie trafia na rachunkach i dziwnych oplatach po za tym nie masz szans zarobic bo i tak kolesie rzadowi cie ograja oni maja wszystko wiedze o zleceniach kase nie swoja bo od rzadu i bezkarnośc bo knf to rodzina
Plan to ja chyba nawet miałem dziś nie zły ale sam plan to nie wszystko jak wykonawca jest za cienki i ogólnie wyszło do du.... Postawiłem przed 9 dwa zlecenia S na 2273 i K na 2260. Plan był taki że podwoję S brane wczoraj na FIX i się uśredni a potem połowę spuszczę na 2260 a reszta zostanie na dłużej i powalczy o powrót pod 2260. Postanowiłem że plan to plan i zleceń nie zmienię choć miałem zmienić na 2272 ale uparłem się że albo po tle albo wcale no i się nie wykonało. Za to wykonało się to na 2260 i zostałem bez pozycji. Liczę że po walce pod 2260 zejdą ale co mi z tego jak już nie mam pozycji. Niby zarobiłem te parę groszy i do przodu ale sposobem jak to rozegrałem jestem nie pocieszony....
4800 całkiem realne przy obecnym tempie wzrostu....przecież jest ponad 4 misiace i wystarczy że będą miesięczie rośli w tempie około 1.9%....czy to tak dużo??!! Np. wczoraj dołozyli blisko 1%...wiec 2-3 solidne wzrosty w miesiącu, a pozoste dni na zero...
ja tez uwazam szczyt na koniec roku lub w styczniu ale mimo wszystko spora korekte na dniach a u nas musimy przetestowac 2200a moze i 2150 a konie roku to minimum 2500
Grubasy się zrolują na kolejną serię kontraktów - "Z".
Na razie jeszcze raczej tego nie zrobili, bo nie widać na tej serii zbyt dużego ruchu ani płynności, ale przed zapadaniem poprzedniej serii, "M", zrolowani byli już na kilka tygodni przed czerwcowymi trzema wiedźmami.
Chcę przez to powiedzieć, że grubasom wisi, czy dzień zapadalności kontraktów jest za 3 miesiące czy 3 dni, bo po prostu w odpowiednim czasie zrolują się. Nawet, jeśli aktualnie zanotują stratę, to w kolejnym okresie ją sobie odrobią, kiedy kurs waloru będzie w totalnie innym miejscu (w zależności czy pierwotnie obstawiali "L", czy "S").
Szczyt może tak na koniec roku, ale sporej korekty nie widać na horyzoncie...już tych korekt było wiele przepowiedzianych i się nie sprawdziły...chyba strategia jest taka by ciągnać do upadłego i korekta będzie, ale jak już się coś na prawdę posypie....czyli może za kilka lat.
Myślisz, że kolajna fala covid-u, która pewnie już na początku września (to mój domysł, niepodparty żadnymi prasowymi ani naukowymi dowodami, lecz po prostu aurą za oknem, która zapewne się zmieni i rozpocznie sezon przeziębień/zachorowań na infekcje grypopochodne) nie będzie pretekstem do cofki? Wraz z nią znowu mogą ogłosić jakieś zaostrzenia w kontaktach międzyludzki, pozamykają galerię, co odbije się na handlarzach, a ci z kolei mogą cofnąć indeks nieco. Nie ukrywam, że zamierzam trochę pod to zagrać, ale czy moje przewidywania się sprawdzą - tego nie wiem.
covid już nie robi wrażenia na rynkach. Według mnie rynki już prawie nie reagują na covid. Impuls do korekty musi być inny. Dziś np. pisali o rekordowym zaangażowaniu funduszy i małej ilości gotówki. Nie proste to przy takim drukowaniu ale wywołać na takim rynku większą korektę to mogło by się posypać jak rok temu.
Patrząc na wykres miesięczny S&P to w latach 2016-18 miała miejsce podobna sytuacja gdy indeks startował z podobnego poziomu na RSI ( a nawet niżej) i szedł nieprzerwanie do góry przez 23 miesiące co właśnie dawałoby szczyt w okolicach końca stycznia/lutego 2022 (Max poziom już osiągnięty teraz i wyrównanie szczytu w 2022 - lub jazda ciągła do okolic 5050). Co Wy na takie spojrzenie??
Nie idzie tak łatwo jak wczoraj. Inny poziom i nie tak łatwo wyciągnąć wyżej. Pewnie coś wykombinują w końcówce sesji. W sumie mogli by moje zlecenie zebrać ale... czy to dobry pomysł ....
Kusi mnie wrócić więc decyzja zlecenie na 2275 takie nieduże wielkość identyczna jak wczoraj. Wyciągną to wyciągną nie to nie. Wrócić kusi ale zbyt wyrywny do tego nie jestem :-)
wyglada ze od wrzesnia wracam na wlasciwe tory zawodowe co bedzie sie wiazało ze sporadycznymi inwestycjami gieldowymi ale na dzisiaj S wczorajsze po 73 i mimo wsztsko obstawiamdzisiaj lekkie slabienie ale ruchy 20pkt to teraz wyjatek