Jest to rok stosowany w handlu spożywczym. Np Atlanta Poland czy Ambra. Ale dokładnie dlaczego to nie wiem. Jakby ktoś wiedział to byłbym wdzięczny jakby wytłumaczył.
Generalnie zwiekszenie obsady zarzadu to dla mnie bardzo jasny i dobry sygnał ze spółka sie rozwija, zapewne nowy członek zarządu zajmnie sie rozwojem nowej gałęzi o której pisał Prezes parafarmaceutyki i środki ochrony osobistej, moze rozwój detalu, zobaczymy
Parafarmaceutyki to dobry kierunek. Takie produkty ziołopodobne się dobrze sprzedają. Oczywiście będzie to wyłącznie dystrybucja w przypadku Delko. Pytanie tylko, czy producent pozwoli spółce sprzedawać je pod markami własnymi?
Ciekawy pomysł to e-commerce. Pytanie, czy Delko pójdzie bardziej w kierunku e-hurtu czy e-detalu? Bo jeśli to drugie, to tutaj zarząd musi być ostrożnym w przypadku potencjalnych akwizycji, by nie wyjść na tym jak Eurocash z Frisco.
Najważniejsze jednak, że obecnie cały detal Delko jest już dochodowy. Wyniki wszystkich spółek zależnych zajmujących się detalem za 2020 są na plusie, zarówno sklepy własne jak i sieć franczyzowa. Ogólny udział detalu w dochodach spółki nadal jest mniejszy od hurtu, ale rośnie z roku na rok. Z moich wyliczeń wynika, że w tym roku detal wygenerował ok. 22% całego zysku spółki.
Dziwne tylko, ze robią zmianę do 5 osób, wynika z tego raczej ze chcą dołożyć 3 nowych członków, jakby chodziło o jednego to nie trzebaby było statusu zmieniac, bo aktualnie jest od 1 do 4.
No właśnie, do 4 max. Dlatego teraz może być tylko 2. Ale teraz w pkt. 1 i 2 zwiększają o 1, też w kwestii oświadczeń zarządu, dlatego założyłem, ze chcą dokoptować 3 członka.
No tak, do oświadczeń 3 członków albo współdziałanie z prezesem. Ale to tez nie świadczy ze będzie 3 bo może być 5. W spółkach gdzie jest np 5 osób w radzie to do oświadczeń może działać dwóch członków zarządu. Fajnie jakby tu jakaś fuzja wyszła. Ale pewnie dokooptują nowych członków. Tylko żeby wnieśli coś nowego do firmy, bo na wynikach takie wynagrodzenie możemy odczuć skoro wypłacają prawie 0,5 mln na głowę.