• Gdzie zniknęło 7,5%? Autor: ~Lipa [157.245.97.*]
    Szybkie pytanie, gdzie zniknęło 7,5% udziałów w Raisemanie? Mieli przecież 30…
  • Re: Gdzie zniknęło 7,5%? Autor: ~Ass [46.215.159.*]
    Właśnie dziwne, że nie poinformowali o tym oficjalnie... Udział INC się zwiększył.
  • Re: Gdzie zniknęło 7,5%? Autor: ~Lipa [146.70.31.*]
    no to słabe to strasznie, zaczyna wyglądać jak kolejny odcinek BITEVIL REAKTYWACJA…jeszcze na dobre nie odpalili nowej platformy a już się udziałów pozbywają, za chwilę okaże się że już tylko za najemników do obsługi robią…kolejna emisja, która o dziwo z PP ale żeby się nie okazało przypadkiem że w niedalekiej przyszłości znowu rozdadzą sobie akcyjki bez PP za np 1 PLNa…sam chciałbym żeby to poszło do góry ale najgorsze scenariusze się przypominają, tu akcjonariusze władują kasę a oni ją sobie wyciągną w innej spółce…dla mnie gwarantem był PW który tu wszedł, no ale pomimo tego takie historie się dzieją…kapitalizacja INC to ok 80 mln na chwilę obecną a tu będzie ok 20 mln po emisji…przy założeniu że INC ma jeszcze inne spółki w portfelu to albo jest chwilowo strasznie niedoszacowany albo tu kupujemy bezwartościową makulaturę…
  • Re: Gdzie zniknęło 7,5%? Autor: ~Ass [83.30.61.*]
    Jeśli chodzi o porównanie kapitalizacji INC a Codeaddict - CDT oprócz Raisemany ma też przecież inne projekty, będzie gra, jest temat NFT chociażby, esportbase i inne- można było wyczytać w memorandum czy prezentacji... poza tym ma mniejszy free float
  • Re: Gdzie zniknęło 7,5%? Autor: ~nw [31.0.37.*]
    No tak, udział inc wzrósł z 420 do 560 udziałów, a udział CDT pozostał na tym samym poziomie - 180. Czyli INC wpompowało kasę w Raisemana, jednocześnie procentowy udział CDT zmniejszył się. Wszystko się zgadza.
  • Re: Gdzie zniknęło 7,5%? Autor: ~xXx [37.47.28.*]
    diluted without reason...niestety nie tego oczekiwaliśmy...
  • Re: Gdzie zniknęło 7,5%? Autor: ~Lipa [165.22.219.*]
    Zaraz, zaraz, w raporcie skonsolidowanym za 1Q 2021 jak wół stoi że mają 560 udziałów czyli 70% na WZU, więc albo ja czegoś nie doczytałem albo świadomie wprowadzasz ludzi w błąd…za 2020 w raporcie również mieli 70% ale odnosili się do kwoty kapitału zakładowego…nadal pytam gdzie podziewa się 7,5% bo na szybko nie mogę tego znaleźć…
    Nie pamiętam już raportu inc, ale z tego co dziś wyczytałem to od kwietnia 2021 ich udziały wzrosły z 420 na 560. Jak e zeszłym roku mieli 420 a CDT miało 180 to rzeczywiscie podział był 70 do 30, ale skoro inc ma teraz o 140 udziałów więcej to proporcje się zmieniły na 77.5 do 22.5.
  • Re: Gdzie zniknęło 7,5%? Autor: maro21r [176.221.124.*]
    PlayWay objął 25% akcji w CDT, to może uzyskał 25% udziałów Raisemana(z CDT)?
    Nie, po prostu INC zwiększył swój udział. Tylko tyle. To jak dodruk akcji na spółce akcyjnej. Teoretycznie CDT mogłoby zrobić to samo co INC i wrócić do tych 30% ale... Potrzebowaliby "dorobić" dodatkowe 60 udziałów, czyli wydać 60 tyś. zł.
    Jest udziałowcem CA, nie ma to nic do bezpośrednich udziałów w Raisemanie…kasę z tego będzie miał tylko jak CA będzie przynosiło zyski…
  • Re: Gdzie zniknęło 7,5%? Autor: ~dziabąg [91.215.237.*]
    A źródło tej informacji?
    KRS Raisemany :)
    W dniu 20 kwiecień 2021 zaszły w firmie RAISEMANA SP. Z O.O. następujące zmiany dla Udziałowcy:
    Dla INC S.A. (Firma/instytucja)
    Zmieniono Udziały z "420 420000" (420 udziałów o wartości 420 000,00 zł) na "560 560000" (560 udziałów o wartości 560 000,00 zł)
    Dla CODEADDICT S.A. (Firma/instytucja)
    Zmieniono Nazwisko/Firma z "BIT EVIL SPÓŁKA AKCYJNA" na "CODEADDICT S.A." (180 udziałów o wartości 180 000,00 zł)

Źródło krs.infoveriti.pl
    KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
    Raport bieżący nr 18 / 2021
    Data sporządzenia: 2021-08-13
    .....
    Zarząd spółki Codeaddict S.A. "Spółka", "Emitent" informuje, że powziął informację od spółki Raisemana sp. z o.o., w której Emitent posiada istotne zaangażowanie kapitałowe Emitent posiada 30% udziału w kapitale zakładowym i głosach na Zgromadzeniu Wspólników, o zawarciu w dniu 13 sierpnia 2021 roku przez Raisemana sp. z o.o. ze spółką True Games S.A. dalej: "Strony" umowy na wykorzystanie platformy Raisemana.comdalej: "Umowa".
    .....

Nie chce mi się grzebać w cap table. Pytanie, czy informacja z kwietnia jest połączona z podniesieniem wartości kapitału własnego Raisemany + druga kwestia, czy INC skupiło udziałów od innych podmiotów (w tym kontrolowanych przez siebie, ale po transakcji już pod jednym szyldem). Czyli jeśli nastąpiło rozwodnienie, to chyba KNF czegoś nie wie (co im się zdarza, nie przeczę).
    I jeszcze jedna ważna rzecz, ujawnieniu w KRS podlegają udziałowcy powyżej 10%. Jeśli więc nagle pojawia się dodatkowe 7,5% INC, to może oznaczać, że kupili od kogoś, kto wcześniej nie był wykazywany w KRS, bo był poniżej limitu.
    Jeśli była wcześniej mowa że INC ma 70% a CDT 30% no to nie mogło być nikogo innego. Po prostu INC wpłacił kasę za udziały i proporcje się zmieniły
    A jeszcze z innej strony, jeżeli to INC jest mózgiem tego całego przedsięwzięcia, ogarnia kontakty, a mają zdecydowanie większe możliwości aby przyciągnąć potencjalnych klientów platformy, a Codeaddict ogarnia bardziej technicznie no to też nie ma co się dziwić, że chcieli mieć większy % udział. Niech INC to ciągnie a CDT też będzie miało dzięki temu profity
    A jak za chwilę zostanie im np 5% udziałów to co powiesz? Podpierają się sztandarowym projektem żeby z emisji wyciągnąć kasę a zyski będą szły do innej kieszeni…Welcome, Panie Sponsor…
    Ale Ci się czarnowictwo włączyło... Wadomo może być różnie i różne rzeczy już giełda widziała. Dlatego nie będę się upierać, że tak na pewno nie będzie. Mnie przy tej całej okazji wkurzył jedynie sam fakt, że CDT nie podał nam na tacy tej informacji i albo ktoś śledził KRS i wiedział wcześniej albo dowiedział się dopiero teraz. Wiadomo, że lepiej się czyta pozytywne informacje, no ale skoro podają info o umowie, kampani itp to powinni jak najbardziej informować również o zmniejszeniu swoich udziałów w tymże projekcie. A zapewne przed emisją nie chcieli wypuszczać negatywnych informacji...
    No i o to właśnie chodzi, że oszczędnie gospodarują prawdą, jak po kasę to najlepsi kumple ale jak przyjdzie do podziału zysku to się okaże że Ci się nic nie należy bo prawdziwi beneficjenci już dawno przepalają „Twoją” kasę na rajskich wyspach…a co do czarnowidztwa to za dużo już takich i lepszych hitów widziałem, dlatego za wczasu trzeba odczytywać wszelkie sygnały bo później nie ma już co zbierać…
    Ass i Lipa dokupujecie jutro? Czy czekacie na 1-1,5zł?
    Generalnie nie piszę co posiadam, ale niech tam…akurat na tym walorze mam śrubki więc jak pójdzie do piachu to dramatu nie będzie…skorzystałem jednak z PP ale bez opcji zapisu na dodatkowe rozdanie…co będzie dalej zobaczymy, nie chcę być złym prorokiem ale raczej wolę dobrze zabalować niż topić tu kolejne środki…no chyba że walor miło zaskoczy…jak nie wiesz co będzie, odpowiedź jest prosta jak w dowcipie, albo urośnie albo spadnie…
    A myslisz, że będzie 1-1.50? Ja teraz czekam na podsumowanie emisji, ciekawa jestem jak im to wyszło i ilu było chętnych na akcje po 1.80 (:
    Dawno tyle wypowiedzi nie bylo w tym wątku, cuda moga dziać sie?
  • Re: Gdzie zniknęło 7,5%? Autor: ~Dzik [5.173.250.*]
    Bo w końcu zebrało się kilka osób, które sobie merytorycznie dyskutują i nie naganiaja w żadna stronę.
    Nie mogli kupić. Bo od kogo skoro wcześniej mieli 70% a CDT 30%? Mogli tylko od CDT ale wtedy CDT miałoby mniej udziałów, a ma tyle samo, czyli 180. A do tego espi była korekta, tak jak Ass pisał.
    Nie dziabąg, jest tak jak już wyżej napisano, zmieniły się udziały i kapitał, podniesiony z 600 na 800 tys i udziały INC z 420 na 560 (po 1000 pln każdy), akt notarialny z 12.10.2020 a wpis do KRS z 20.04.2021…problem jest jednak taki że oni sami nie potrafią podać poprawnie wartości swoich udziałów, INC w raporcie za 2020 podaje że ma 70% na WZU przy kapitale Raisemany 800tys! , nawet w raporcie za 1Q już przy udziałach 560 jest info o 70%…CA przy emisji akcji podaje błędne info o 30% po czym produkuje sprostowania…miałem nadzieję że nawyki kiwania akcjonariuszy przez BITa odeszły na zawsze w zapomnienie ale jak widać natura ciągnie wilka do lasu…teraz tylko czekać na kolejne emisje już bez PP i kolejne rozwodnienia…obawiam się że nawet jak Raisemana wypali to my jako akcjonariusze już dawno będziemy w d…
    Jeśli chodzi o raport 18 i wykazny tam pierwotnie 30% udział to później byla do niego korekta: "Zarząd spółki Codeaddict S.A. („Emitent") informuje, że w opublikowanym w dniu 13 sierpnia 2021 roku raporcie ESPI nr 18/2021, znalazła się błędna informacja dotycząca zaangażowania kapitałowego Emitenta w kapitale zakładowym i głosach spółki Raisemana sp. z o.o., zgodnie z którą Emitent posiada łącznie 30% udziałów spółki Raisemana sp. z o.o.
    Emitent informuje, że na dzień opublikowania raportu ESPI nr 18/2021 oraz niniejszej korekty posiada 180 udziałów Raisemana sp. z o.o. co stanowi 22,5% ogólnej liczby udziałów spółki Raisemana sp. z o.o."
  • Re: Gdzie zniknęło 7,5%? Autor: ~weis [185.245.84.*]
    juz raz dali raport z blędami, gdzie walneli sie na udziałach procentowych. czyżby teraz to samo. A może celowe ukrywanie transakcji?
    jezeli jest toś władny niech pisze do KNF o podejrzeniu machlojek. To musi wyjść na śwatło dzienne, aby nie mieli łatwo pod dywan zasunąć, takie mam zdanie. Nie ma tu przejrzystości widac.

Było sprostowanie i korekta raportu
  • Re: Gdzie zniknęło 7,5%? Autor: ~Kszew [194.30.179.*]
    Udział INC się zwiększył i można się było tego spodziewać, gdyby w RN CD zasiadał obok Waisa Wcześniak albo Iwaniuk to na te zmianę szanse byłby mniejsze. CD główne profity będzie miało z kooperacji z PLW a następnie NFT czyli melodią przyszłości, a nie raisemany, zresztą w wywiadach z prezesem można to wyczytać między wierszami. Przy takim projekcie panowie Stanek nie mogą się bogacić szybciej niż szef głównego udziałowca 0000365923 który wiąże i zapewnia kanały marketingowe dla platformy, CD jest tu udziałowcem technicznym, stąd nie dziwi korekta relacji właścicielskich
  • Re: Gdzie zniknęło 7,5%? Autor: ~Dzik [5.173.248.*]
    I ta melodia przyszłości przygrywa mi cały czas gdzieś z tyłu głowy bo nft to rzeczywiście bardzo dobry kierunek
  • Re: Gdzie zniknęło 7,5%? Autor: ~Fryc [5.173.248.*]
    Przyszłość to mało powiedziane. Przecież to nurt web 3.0. Powinni się cieszyć, że takie spółki są na giełdzie, bo inaczej byłyby tu tylko stare sandały.
  • Re: Gdzie zniknęło 7,5%? Autor: maro21r [5.173.104.*]
    Hmmm
    https://comparic.pl/nft-to-nastepny-krok-rozwoju-korporacyjnego-ethereum-twierdzi-joe-lubin-z-consensys/
    Ale parafrazując wypowiedź z Margin Call: "There are three ways to make a living in this business(...) it sure is a hell of lot easier to just be first" ja chętnie widziałbym tu całe moce skierowane na NFT a nie na bluzę gamingową. Jak to kiedyś Jobs powiedział że żeby zrobić wow na rynku należy wyskalowaną technologię dostosować do klienta a nie klienta do technologii - to drugie oczywiście jest możliwe ale musi być do tego trend, a więc i najczęściej marka. Czekamy na wyniki emisji i najchętniej chciałbym zobaczyć gdzie pójdzie finansowanie
    Masz w memorandum jasno opisane na co idzie finansowanie i niestety nft jest na samym końcu.
    Nie wiem czy jest to zasłona dymna czy rzeczywiście tak jest.
    Można jednak, czytając między wierszami, odnieść wrażenie, że to drugie bo o tej platformie wspomina już przez GPW oraz INC, którzy partycypują właśnie w Raisemanie.
    jasne i klarowne w punkcie 13.8 memorandum w temacie o którym piszesz jest tylko jedno
    ""Zarząd Emitenta zaznacza, że wyżej opisane cele emisyjne mogą ulec zmianie w zakresie kwot i terminów ich realizacji, w przypadku, jeżeli Emitent uzna, że realizacja innych celów przyczyni się w lepszy sposób do rozwoju Spółki." nie chce wracać do poprzedniego memorandum z 2017r. bo temat jest zamknięty ale swego czasu mam i jego analizę za sobą

Patrząc np na drogę i jakość takiego Crowdsale, to można z powodzeniem prowadzić ten projekt symultanicznie i 500k to aż zapasem na najprostszą platformę przy już istniejących strukturach, a ten ostatni punkt z powodzeniem może powiązać inne zadania szkolenia i umiejętności tez można stokenizować
    Tylko zarząd emitenta odpowiadając na pytania (mam na myśli prezesa) skupia się przede wszystkim na raisemana, grze, bluzie i hubie dla developerów.
    Wg mnie platforma nft jest naturalnym uzupełnieniem Raisemany - może czekają na kilka kampanii, zobaczą jak to hula i na tej podstawie podejmą decyzję na przesunieciu środków na nft?
    Tego niestety nie wiemy, ale jak już pisałem wielokrotnie na bardzo duży plus działa tu sama GPW jako marka i partner biznesowy, która szykuje się do powstania takiej platformy.
    Pożyjemy, zobaczymy
    Po tym jak zobaczyłem kwotę do zbiórki z umowy 500-600k to skojarzyło mi się z kiedyś prześwietlaną przez mnie spółką NGG (FDG) tam było 600k do zebrania z CF, inny kaliber ale NGG zrobiła quasi rebranding i generalnie gdyby teraz w Code nie było PLW i powiązań z INC oraz wspomniane przez Ciebie promowanie przez GPW to można by śmiało przyrównać te dwie organizacje. Pokutuje tutaj nadal ta eracoin czyli znów szwankujące przystosowywanie ludzi do technologii a nie tworzenie technologii dla ludzi poparte marketingiem. W moim skromnym odczuciu postawiono na promocję Raisemana przez udany pierwszy projekt, ale to może być zbyt mało, to musi się sprzedać lepiej jak ciepłe bułki, a wystarczy popytać młodzież co siedzi na steamie czy wie cos o Raisemanie (ja się wysiliłem i zapytałem wprost na ulicy, pierwsze pytanie czy wiesz co to platforma steam i drugie o Raisemane, powiedzmy 4/10 pierwsze i 0/4 na drugie - więc dla kogo to jest? Dla giełdowych wyjadaczy czy dla graczy? Promo promo promo - tu ma byc kolejka i ma zabraknąć bułek w ciągu godziny dla 90% ludzi to będzie sukces. Różnicą między spółkami jest jeszcze FF i ilość akcji, tam był maksymalny dodruk, i żadnych podstaw do tego żeby byc optymistą. Ja tutaj po analizie poprzedniego memorandum i tego co wyrabiano, bacznie patrzę na rozwój sytuacji, i rozliczać będę bez litości z każdych obsuw i numerów.

Reputacja jest pod mułem [ strona 1 ] - Forum - Bankier.pl
  • Re: Gdzie zniknęło 7,5%? Autor: ~Dzik [5.173.252.*]
    Masz rację, w przypadku Raisemany ale i całego CDC promocja to klucz.
    Bardzo mało osób wie o samej spółce a co dopiero o jej projektach-dzięki temu jesteśmy na takich poziomach. Wydaje mi się, że jednak Raisemana będzie/powinna być skierowna do świadomych inwestorów. To taka nowa forma lokowania kapitału. Może rzeczywiście wystarczajaca będzie osoba Sokola przy 1 kampanii ale tego dowiemy się dopiero za kilka tygodni.
    Ciesze się, że nie tylko ja będę rozliczał zarząd z każdej informacji czy działania mijajacego się z planem.
    Mam nadzieję że rozliczeń (pejoratywnie) nie będzie trzeba prowadzić, na terminy patrzę w tym przypadku z przymrużeniem oka, lecimy kwartałami ale wiadomo mamy czasy takie a nie inne, jeśli projekt ma być dla ludzi i dopracowany to stawiam na elastyczność decyzyjną, ludzie przebierali nogami z Raisemaną, a ja zawsze mówiłem, jeśli ma być flagowiec a sama platforma po wszelkich możliwych crash testach to spokojnie, zaczekamy. Szkoda tylko że wbitka będzie akurat w jesienną falę zachorowań i te histerie

Tutaj szkolenia mogą być bardzo w cenie, to jest i będzie na czasie, wachlarz jest duży, chętnych nie brakuje, uczymy się od razu rzeczy praktycznych niemalże intern/apprenticeship i może być to bardziej elastyczne niż chociażby w takiej PJATK bez utraty jakości. PLW będzie ostro pompować ten temat, nie są to przychody jak ze sprzedaży, ale stały strumień. Zapotrzebowanie jest spore na szkolenia dające umiejętności poważane na rynku, a nie kończysz szkołę, jest papier a o satysfakcjonującą robotę ciężko.
  • Re: Gdzie zniknęło 7,5%? Autor: ~Kszew [77.252.46.*]
    I w tym miejscu tylko wspomnę nawiązując do przypadku NGG (które w tej chwili zakłada już 3 spółkę zależną), że oni w momencie kiedy pisałem o absolutnym balonie 3 lata temu mieli kapitalizację 4x większą niż Code, a jak podkreślam byli wydmuszką coś pomiędzy teraz opuszczonym dryfującym Reddev a papierowym pompowanym rok temu do 100zł Simfarbic (w którym z resztą PLW też ma kawał tortu). W przypadku Raisemany mamy na razie 5 podmiotów w synergii jest więcej pracy żeby to ogarnąć, ale i zdecydowanie większy potencjał...czekamy na minięcie 4 moderującej rynek fali
[x]
PROACTA 2,08% 1,96 2026-05-22 13:28:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.