• Animowany Wiedźmin Autor: ~Michał [5.173.137.*]
    23 Sierpnia wchodzi do Netflixa Wiedźmin - animacja.
    Dlaczego Platige Image nic o tym nie mówi ?
    Jak to do cholery jest z tą spółką?! Nie mówicie że sprzedali prawa na animacje do Netflixa bez gwarancji na wykonanie ???
  • Re: Animowany Wiedźmin Autor: ~Rado [193.0.197.*]
    Ja to rozumiem tak, że sprzedali netflixowi i to idzie na licencji netflixa. Nie podniecaj się.
  • Re: Animowany Wiedźmin Autor: ~żuk [37.47.11.*]
    Wiedźmin to IP pana Sapkowskiego a nie Platige. Zmora Wilka to animacja koreańskiego studia MIR. Podobno projekt miał tak niski budżet, że Platige nie chciało go wziąć, lepiej tłuc cineatiki.
  • Re: Animowany Wiedźmin Autor: ~Michał [5.173.137.*]
    Przepraszam za „podniecanie się” ale proszę o wyjaśnienie, kto przygotował pitch i adaptację filmową w imieniu i interesie Sapkowskiego?
  • Re: Animowany Wiedźmin Autor: ~żuk [37.47.11.*]
    O ile pamiętam to było lata temu, nie znamy zapisów umowy zainteresowanych stron ani też opcji. Spółka pracuje nad IP i warto tu dyskutować, tamten temat to wieloletni serwis vfx i postprodukcyjny, może 6 sezonów?
  • Re: Animowany Wiedźmin Autor: ~Michał [5.173.137.*]
    Ale tak na chłopski rozum. Idziesz do dystrybutora z najważniejszą rzeczą, czyli z pomysłem. Sprzedajesz pomysł (IP)tylko po to aby potem kupujący oddał wykonawstwo produkcji innej firmie. Ja się nie znam ale w normalnej sytuacji, to chyba wykonawca określa koszty, a nie kupujący. To jakaś bzdura… Te argument jest słaby jak kompot ze ścierki. Wielka szkoda :( Beznadziejny deal zrobiło PLI jeśli robi tylko te efekty specjalne bo i tak chyba tylko niewielką część zrobili. Jakieś wybiórcze scenki…
  • Re: Animowany Wiedźmin Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Skoro tak uważasz, to nie kupuj akcji lub sprzedaj jeśli je masz i tyle. Zrobili jak zrobili. Tylko Bagiński wie do ilu drzwi pukał z propozycjami współpracy i w ilu miejscach mu odmówiono.
    Moim zdaniem to dystrybutor ( zamawiający) określa budżet filmu, a nie producent. Wykonawca zna swoje stawki, swoje koszty i albo bierze robotę albo nie!
  • Re: Animowany Wiedźmin Autor: ~fanpli [89.64.70.*]
    miałem troszkę spokoju, ale irytuje mnie podejście, które wszystko spłyca
    jeśli ekranowany wiedźmin byłby takim rarytasem to dlaczego przez wiele lat nikt nie chciał
    tego dotknąć?
    powstał jakiś pokurcz z żebrowskim i to wszystko
    bagiński wiele lat szukał finansowania 20-30 mln usd na pełen metraż i nic nie wskórał
    trafił się netflix i pomysłodawcy filmowego wieśka stanęli pod ścianą - albo serial netflixa albo nic
    to co do szuflady znowu powinni pomysł schować?
    nie wszyscy wiedzą, że taka produkcja to ogromne ryzyko
    i pandemia by zapewne storpedowała kinowego wieśka w reżyserii baginsa jakby znalazł kasę
    (mogłoby być jak z adol - masakra bo kompletnie zabrakło reklamy i marketingu)
    >>> aby, serial wiedźmina stał się ogólnoświatowym hitem to netflix wydał na reklamę pewnie więcej niż kosztował projekt!
    netflix daje konkretny budżet ale żadnego succes fee dlatego, że całkowicie to finansuje i ponosi ryzyko klapy
    z kolei z tym animowanym z niskim budżetem ustalonym przez decydentów to tylko azjaci sobie mogli poradzić bo na co dzień klepią ten rodzaj animacji i ciszą się jak zrobią to po kosztach...
    ps> podobnych scenariuszy w szufladach krainy snów leżą setki, to cud, że biały wilk się przebił dzięki determinacji tomka i
    w dłuższym terminie bardzo się to opłaci, bo stały zespół robi kolejne sezony po ok 8 baniek za każdy, a mówi się o 5-6 seriach, do pli może trafić 40-50 mln w ciągu kilku lat....

[x]
PLATIGE 0,00% 11,50 2025-10-07 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.