Nie bardzo rozumiem : spółka kilka dni przed raportem podnosi prognozę zysków, jutro raport, który biorąc pod uwagę podniesienie prognozy powinien być optymistyczny, a tu nagle kurs spada w dół. Czy to ja jestem głupi, że trzymam akcję opierając się na prognozie i przewidywanym dobrym raporcie, czy ci którzy w tej chwili sprzedają na spadającym bez sensu (w moim odczuciu) kursie ?
a może się ogarniecie i pomyślicie o efekcie dwóch rat dywidendy wy młodzi gniewni bez pojęcia....jestem tu po raz kolejny ale trochę wam łby rozjaśnię przez jakiś czas...wy nowe stracone pokolenie...
Dnia 2021-08-03 o godz. 19:08 ~chamcynik napisał(a): > a może się ogarniecie i pomyślicie o efekcie dwóch rat dywidendy wy młodzi gniewni bez pojęcia....jestem tu po raz kolejny ale trochę wam łby rozjaśnię przez jakiś czas...wy nowe stracone pokolenie...
Te wyniki były już w cenie po szacunkach. Myślę że oczekiwania inwestorów, w tym moje były wyższe ponieważ Kęty często oficjalne wyniki miewał wyższe od szacunkowych. Wydaje mi się że teraz jest po prostu korekta, spółka ostatnimi czas bardzo dynamicznie rosła a nie wiadomo czy utrzyma wyniki na takim poziomie.
Z mojej analizy wyników i wskaźników wynika, że : - jest to jedna z najstabilniejszych spółek na GPW - baaardzo mała możliwość długoterminowych spadków - tak mi wychodzi w tym roku 710-740 zł/akcję - bardzo wartościowa spółka na longa i dywidendę Ale ja jestem niedoświadczony, więc nie można mnie brać na poważnie :-/ Może ktoś mi wytknie błędy w rozumowaniu ?
Wydaje mi się ze to dopiero początek korekty. Ostatnie ceny zostały odrzucone a najbliższa nowina (kolejne szacunkowe wyniki) za dwa miesiące. W odróżnieniu do poprzedniej konferencji teraz nie było żadnych zapowiedzi o ponad miliardowych przychodach w kolejnym kwartale. Myślę że wyniki za 3 kwartał mogą być słabsze. Oczywiście mogę się mylić i to tylko luźna dyskusja.
Anka, wiele nie urosło, ale sesja 19/08 zakończona na plusie pomimo pikowania w ciągu dnia. Popatrz też na szeroki rynek jak mało spółek urosło, a ile zanotowało spore spadki