Mały trafił :)
Jak zamiera obrót to albo ostro w górę, albo ostro w dół. Jako ze spółka ma dobre wyniki tez obstawiałem w górę.
Spółka jeszcze, podkreślam jeszcze jest mało znana. Jak „nowa kasa” zauważy ze nie opłaca się już siedzieć w nieruchomości to przejdzie na rynek kapitałowy.
Poziom 25zl, może 30 przy tak dobrym c/z, c/WK wydaje mi się naprawdę realny do osiągnięcia
W dniu wyników zwykle było już stygnięcie kursu, jeśli i tym razem sprawdzi się ta reguła, to ew. dalszy ruch dopiero w poniedziałek. Chociaż trzeba przyznać, że ostatnie dni dość zaskakujące jak na IRL w perspektywie paru miesięcy wstecz. Obstawiałem raczej zjazd po okresie stagnacji na poziomie 19.40-19.50, a tu proszę, niespodzianka.
Analiza wsteczna - zawsze skuteczna, ale liczy się przyszłość. Teraz raczej opadanie pod własnym ciężarem i konsolidacja na poziomie 19 - 20. Pozdrawiam.
Dnia 2021-08-27 o godz. 20:56 ~mały napisał(a): > Analiza wsteczna - zawsze skuteczna, ale liczy się przyszłość. Teraz raczej opadanie pod własnym ciężarem i konsolidacja na poziomie 19 - 20. Pozdrawiam.
Nie będzie już spadkow do 15 złoty.
Pisałem o tym. Stare prawidła, które działały na IRL nie działają, nie będzie można kupić tanio. Dlaczego?
Bo mamy 3 krotnie większe obroty na GPW. Mamy młodziutką giełdę, znajomi którzy w życiu nie inwestowali, a są „nakręceni” inflacją szukają sposobu na lokowanie gotówki. Osoby z przeciętnym IQ i przeciętnym portfelem nie kupią drogiego mieszkania, gdzie fundy kupują mieszkania za 50% ceny rynkowej. Pozostaje zatem GPW i home bias dla świeżakow.
Oczywiście jeśli kurs spadnie do 15, a najlepiej do 12 bo taką mam średnia :) to będę skupować :)
Choć wolałbym kurs po 40 i trochę wyjść z inter rao.
Czas pokaże, co będzie. Jeśli w q3 ponownie wykażą stratę, to i 15 się może nie utrzymać. Potencjalny zysk zapewne znowu napędzi trochę koniunkturę na tę spółkę, tak jak to miało miejsce na jesieni ub. roku i dobrych wynikach za q1. Bardzo jestem ciekaw, jak kurs kształtować się będzie w najbliższych dniach i tygodniach. PS. Czynnik napływu nowych osób na GPW jest istotny, ale działa w kontekście wieku innych. W przeciwnym razie mielibyśmy same wzrosty, co jest wbrew logice giełdy jako takiej i jej stanu faktycznego. PZDR.
IRL robi w prostym biznesie.Kupuje taniej sprzedaje drożej.Spółka handlowa.To co wytwarza sama z wiatru jest niedużym kawałkiem biznesuTego rodzaju działalność NIE MA PRAWA PRZYNOSIĆ STRAT.Coś jest w biznesie IRL nie TAK.W poniedziałek dam maila do rzecznika spółki .Może coś w temacie straty na poziomie jednostkowego(net profit company) wyjaśni?
Dobry pomysł, axaa. Coś mi się kojarzy, że ktoś z forum do nich pisał (czy to nie Ty?) bodajże w sprawie wyników za q1 2020, ale wtedy nie odpowiedzieli. Chociaż mogłem coś pomylić, nie jestem pewien. Do tej pory ceniłem IRL m.in. za transparentność biznesową, mam nadzieję, że to się nie zmieni
Ja przed wynikami profilaktycznie ...zmniejszyłem pozycję o 60%.No ale 40% u mnie to też dużo.Bardzo ciekaw jestem oceny raportu PRZEZ NASZEGO EKSPERTA ~AA?
Ja z kolei mam niezłą średnią przy umiarkowanej ilości. Tym razem nie robiłem roszad, ale może trzeba było, przekonamy się wkrótce. Najwyżej średnia jeszcze mi się poprawi:)
Ja mam średnią 13,78 PLN. Co do wielkości zaangażowania do kwestia względna. Pierwsza dywidenda na koncie 22 maja 2018 roku. Wypłacone dywidendy stanowią 55% zainwestowanej kwoty. Po uwzględnieniu dywidendy przy dzisiejszym kursie jestem 113 procent do przodu co oznacza, że inwestycja w spółkę już zwróciła się z nawiązką. Nie mam w planach redukcji pakietu.
Traktuję inwestycje w IRL długoterminowo i tylko obserwuję . Myślałem o dokupieniu ,ale na razie się wstrzymam ,zobaczymy po trzecim kwartale . Ogólnie nie ma powodów do paniki , spodziewałem się jednak lepszych wyników .Przyznam ,że nie wszystko rozumiem , wydawało mi się ,że mają podpisaną umowę ,przynajmniej ze spółką matką co najmniej na rok ,wiec skąd w tym kwartale inne gorsze marże . Spółka zabezpiecza się dodatkowo przed spadkami ,czyżby przestrzelili derywaty , w ubiegłym kwartale o ile dobrze pamiętam miała dosyć pokaźne zyski właśnie z opcji zabezpieczających .Chyba , że zależy im aby kurs specjalnie nie wystrzelił ?
~Aa/Spółka wykazała straty tak na działalności finansowej jak i inwestycyjnej.Raport jest ogólnikowy.Nawet jeśli mieli (a mieli)niższe przychody ze sprzedaży o ponad 8mln euro; to spółka działająca w tej branży i czerpiąca prąd z tanich żródeł NIE MA PRAWA MIEĆ STRAT!To co pokazali za 2gi kw. to jakieś żarty są! Przecież nie kupują prądu drogo by go sprzedać lekko taniej-NIE?Koszty?No właśnie jakie mają koszty?Spłata kredytów jeszcze?Koszty zarządu? Pytań jest trochę.Ja jestem spokojny-przed wynikami sprzedałem dużą część pakietu.A ponieważ sporo od 2018r zarobiłem na tej spółce; więc będę też się przyglądał ....do TRZECIEGO KWARTAŁU.
Kredyty są spłacone , koszty zarządu wzrosły chyba o 28% ale to nie są jakieś powalają sumy .Trudno się w tej spółce dokładnie rozeznać ,mogą sobie w ramach jednej firmy ustalać marże według uznania . Mimo wszystko zakładam ,że dywidenda będzie godziwa .
Dnia 2021-08-28 o godz. 18:03 ~Aa napisał(a): > Kredyty są spłacone , koszty zarządu wzrosły chyba o 28% ale to nie są jakieś powalają sumy .Trudno się w tej spółce dokładnie rozeznać ,mogą sobie w ramach jednej firmy ustalać marże według uznania . Mimo wszystko zakładam ,że dywidenda będzie godziwa . >
Przeczytaj rozumowanie ~gg-wątek "co powodem straty"To może być klucz do wyjaśnienia strat-MOŻE być!
tak mi się ostatnio rzuciło w oczy, że ktoś podskubuje po cichu arkusz zleceń po prawej stronie czyżby to ktoś kto zapoznał się z wynikami operacyjnymi po III kw na stronie spólkim matki i nie podzielił się interesującymi informacjami-polecam przeczytać -jest dostępna po angielsku