Czy ktoś z was może wie, czy zmiany w statucie ogłoszone 16 lipca dotyczyły kapitału docelowego czy też ten zapis był wcześniej w statucie? Możliwość wyemitowania przez zarząd bez zgody akcjonariuszy akcji po 10 groszy w ilości ponad 4,2 miliona to mega smutna perspektywa
Nie twierdzę, że jest napisane, iż emisja będzie po 10 groszy. Stawiam tezę, że wg zapisów MOŻĘ być po 10 groszy (cena emisyjna = cenie nominalnej) a decyduje o tym zarząd ,a więc jedna osoba - Pani Julia za zgodą rady nadzorczej. Dodatkowo może być to z wyłączeniem prawa poboru.
A więc istnieje zagrożenie, ze za 421 tysięcy Pani Julia obejmie 4,21 mln akcji (przy 6,25 mln dotychczasowych). Można sobie wybrazić mega rozwodnienie.drobny akcjonariuszy - za 421 tysięcy można mieć 40% akcji firmy (post-money) z kapitalizacją 121 milionów :-) Każdy może i powinien sam sobie ocenić czy wierzy, że Pani Julia tak zrobi lub nie zrobi :-) Ale wg mnie zrobić tak może bo statu na to pozwala.
Chyba, że czegoś nie wiem - zachęcam do merytorycznej dyskusji.
Ponawiam pytanie - czy zapisy o kapitale docelowym to efekt ostatnich zmian w statucie, czy były wcześniej?
Fragment statutu - cały dostępny jest pdf na bankierze w komunikatach simfabric
Kapitał docelowy § 7 1. Zarząd jest upoważniony do dokonania jednego albo większej liczby podwyższeń kapitału zakładowego Spółki, łącznie o kwotę nie większą niż 421.875,00 zł (czterysta dwadzieścia jeden tysięcy osiemset siedemdziesiąt pięć złotych). Upoważnienie, o którym mowa w zdaniu poprzednim, jest udzielone na okres trzech lat, począwszy od dnia wpisania Spółki do rejestru. W ramach upoważnienia, o którym mowa w zdaniu pierwszym, Zarząd jest upoważniony do emitowania warrantów subskrypcyjnych z terminem wykonania prawa zapisu upływającym nie później niż w trzy lata od dnia wpisania Spółki do rejestru (Kapitał Docelowy). 2. Przy podwyższeniu kapitału zakładowego lub emisji warrantów subskrypcyjnych w oparciu o upoważnienie, o którym mowa w ust. 1, Zarząd, za zgodą Rady Nadzorczej, ma prawo pozbawić prawa poboru akcji w całości lub w części.
Może w wielu ale nie w każdej. Główny udziałowiec SimFabric w swoim statucie nie ma "kapitału docelowego" a podniesienie kapitału wymaga zgody zgromadzenia akcjonariuszy. Ponadto jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach - np. wielkość kapitału docelowego. W kilku spółkach to np. ilość poniżej kilku procent kapitału. W przypadku SimFabric kapitał docelowy to w skrajnym przypadku 40% całości firmy.
Czymś trzeba obstawić ziomków. Myślisz, że Emil ot tak założył spółkę i wszedł na giełdę bez zobowiązań wobec szmeran... innych osób? Nikogo oczywiście nie oskarżam, to tylko moja subiektywna opinia. :)
Powtarzam - nie napisałem, że będą sprzedawane po 10 gr tylko, że zapisy statutu sprawiają, że nowe akcje w ilość 4,21 mln MOGĄ być sprzedawane po 10 groszy osobie/podmiotowi wybranemu przez Panią Julię. Oczywiście tylko dla dobra drobnych akcjonariuszy :-)