Wyniki za drugi kwartal sa takie jakie sa. Nie ma co sie oszukiwac - sa znacznie ponizej oczekiwan. Natomiast w tym poscie przedstawie kilka argumentow, ze poki co nie ma powodow do paniki i jest wrecz ona niewskazana. Firma przez ostatnie 2 lata urosla z poziomu 1-2 zl do poziomow przekraczajacych 20zl. Glowny akcjonariusz czyli New World Holding nalezacy do prezesa Walczaka posiadajacy prawie 70%. W tym czasie nie sprzedal ANI 1 AKCJI! Gdyby prezes uwazal ze NWAI nie ma juz wiecej perspektyw i jest to szczyt mozliwosci to pewnie sam zredukowalby swoj pakiet. Taka sytuacja nie miala jednak miejsca. Nie bylo sypania. Plan i cele na najblizsze lata sie nie zmieniaja! Wyplacono rowniez 2 tluste dywidendy. W miedzyczasie byly proby skracania swoich pozycji i blokowania arkusza na S przez mniejszych akcjonariuszy. W tych momentach rowniez pojawial sie popyt i to znaczacy - nie bez powodu. NWAI znaczaco podnioslo swoje zatrudnienie oraz koszty wynikajace z rozwoju platformy. W moim odczuciu strata ma charakter jednorazowy. Dopiero III i IV kwartal pokaze, czy faktycznie koniunktura spada i tendencja sie odwraca. Firmy technologiczne z sektora growth charakteryzuja sie zmiennoscia wynikow finansowych wiec nie jest powiedziane ze spadki maja charakter dlugofalowy. Co wiecej wycena firmy jest wciaz smieszna. C/Z to 4 a C/WK lekko ponad 2. Dla spolki wzrostowej, a jednoczesnie placacej dywidende te wskazniki to wciaz zart. W poniedzialek prawdopodobnie czeka nas osuniecie kursu. O ile - nie wiadomo. Natomiast sprzedaz w tym momencie jest bezsensowna, co pokazuja przypadki innych firm ktore pokazaly spadki bo serii wzrostowych kwartalow. Dla wielu moze to byc okazja by otworzyc swoja pozycje, a kurs w krotkim terminie moze wzrosnac. To tyle z mojej strony. Ja swojego pakietu nie sprzedaje bo trzymam te akcje jako dlugoterminowa pozycja w moim portfelu. Dopoki nie pojawia sie wyniki za III kwartal to nie zamierzam sprzedac ani 1 akcji. PS. Andrzeju, gratuluje wyczucia. Moze gdybys swoje posty pisal w nieco bardziej merytoryczny sposob to wiecej osob na tym forum braloby cie na powaznie natomiast fakt faktem - miales racje. Natomiast dla wielu bedzie to tez kubel zimnej wody na glowe, ktory zdecydowanie sie przyda.
Dzięki za przyznanie mi racji
Wszedłem na spółkę ok 1 mają bo był któregoś dnia wzrost ceny o prawie 20 procent.Chcialem się dowiedzieć co to za spółka i co spowodowało taki sukces
Im dłużej o Nwai czytałem tym bardziej włosy stawały mi dęba, zastanawiałem się jak spółka o znikomych obrotach i malutenkich zyskach może mieć taką cenę.Cena ta nie była realną wyceną spółki tylko była osiągnięta poprzez naganianie przez kilka osób,Kurs przy tak małych obrotach bardzo łatwo wybić do góry lub zbić na dół.Gdybym był zainteresowany zbiciem ceny to zainwestowanie ok 200-500 tys złotych doprowadziłyby do ceny poniżej 10 zł ale moja obecność tutaj nie miała na celu zbicia ceny i zakupu akcji po niższych cenach tylko ....uprzedzeniu że początkujący muszą uważać przy zakupie akcji bo cena jest za wysoka a na dodatek zakup akcji wiąże się z tym że przy tak małym popycie zostanie się z akcjami na długi czas lub ogromną stratą przy szybkiej sprzedaży
Za dużo było tu pisania o perełce o okazyjnej cenie itd.
Nigdy nie kupuję spółki która nie ma ok 1 mln obrotu dziennie i nie trzymam spółki która przynosi stratę w przeciągu 3 miesięcy.Nieraz wolę sprzedać że stratą i uwolnić kasę na zakup innych spółek lub kryptowalut.
Pisałem wiele razy że spółka w której pracuje 40 osób nie może mieć tak małego zysku,była to czerwona lampka po przeczytaniu wyników za 1 kwartał Drugi kwartał to już raczej klęska Za dużo tutaj czarowania przez zarząd i pana prezesa a za mało roboty.Może mi ktoś powiedzieć co robi 40 osób każdego dnia,w tym 8 osób zarządu
Macie 3,5 mln zł kosztów w pół roku czyli będzie przynajmniej 7 mln za cały rok.To niesamowite koszty jak na taką spółeczkę
Zarząd do roboty lub do redukcji
Uważam że jak spółka nie zarabia to zarząd nie powinien dostawać pensji dopingowało by to do lepszej ,wydajnej pracy a nie jak na CDProjekt akcje spadły o 70 procent a zarząd wypłacił sobie milionowe pensje
Proste nie zarabiasz nie dostajesz kasy
A dywidenda 3 zł na 11 lat to nie tłusta dywidenda na OPTeam wypłacili w tym roku ponad 100 procent ceny za akcję
To co piszesz miałoby sens gdy nie fakt że koszty to głównie rozwój platformy eNWAI. Druga rzecz nie rozumiem siedzenia na forum spółki której nie mam lub nie chce kupić. Wiele spółek miałem, ale nie przypominam sobie abym kiedyś tracił czas na edukację innych zamiast zająć się swoimi spółkami
W końcu ktoś z sensem i bez skrajności. Mam podobne podejście. Wyniki były słabe ale jeden kwartał nie może przekreślić poprzednich latach mocnych lat. Kurs zleciał już o kilkanaście złotych od szczytu więc też miejsca na spadki nie ma aż tak dużo. Najważniejsze jest jednak ze nikt z zarządu nie sprzedawał, a koszty związane z uruchomieniem platformy są już za nami.
Teraz w 3 kwartale będą co najmniej 2-3 emisje akcji i na nich NWAI zarobi znscznie więcej niż na certyfikatach.
Ładnie napisane, wszystko zależy jaka masz średnia cenę, i w jakiej perspektywie inwestujesz w spółkę. Nie zmienia to faktu ze niektórzy tutaj jutro i najbliższym czasie ładnie wypną tyłeczek po prawej niestety hehe inaczej sie taki tekst czyta będąc ubranym po 2 dyszki i okolice a inaczej patrząc z boku od roku z niska średnia. No cóż bywa i tak xD Pozdrawiam inwestorów i inwestorki
Sephan wy dalej swoje żeby czasem tutejsi ubrani nie skrocili straty bo nie będziecie mieli jak sprzedać haha teraz wam będą bajki pociskac do października a wy będziecie trzymac stratę wiernie :D
Tutaj tacy nawiedzeni, że każdą porażkę potrafią przekuć w sukces prawie jak kwiaty dla Szydło po porażce w głosowaniu 27:1.
Teraz boją się żeby wszyscy nie sprzedali od razu akcji bo wtedy o cenie o której pisałem czyli 15 zł to tylko będą mogli pomarzyć.
Nie lubię tego pisać ani mówić...a nie mówiłem sprzedawać po 20 zł to się mnie nie słuchaliście
Teraz Zeusika już od dawna nie ma i boi się spójrz na swoją perełkę a reszta ubrana powyżej 19 zł będzie liczyć straty bo na dywidendę nie ma co już marzyć
Kto zapewni że 3 i 4 kwartał będzie lepszy od dwóch pierwszych?
A może będzie znacznie gorszy?
Przecież tyle razy pisano tutaj że są nowe rekordy w przychodach w tym roku.Wszystko było pięknie póki nie trzeba było pokazać jakie ma się karty w ręku.
Zeusiku jak tam było na Walnym zgromadzeniu przecież było niedawno , mówili coś o klęsce czy nadal ogłaszali sukcesy?