Dnia 2021-07-19 o godz. 15:56 ~pawel napisał(a): > dzieki temu malemu zabiegowi wzgobacilem sie o kilo :D
o wzbogacaniu sie to mow jak sprzedasz a nie jak kurs wzrosnie bez obrotów .... rownie dobzre mzoesz swietowac jak ktos dla zartu piknie w TKO na 2zł i zaraz zdejmie.
jeszcze beda plakac, ze szansy nie wykorzystali. Malo wazne czy za 0.35 czy 0.3 bedzie schodzilo, wazne ze coraz mniej tych od groszowych zwrotow hehe, zejda ponizej 0.3 sam kosza nadstawie a moze jak Bronek przewiduje 0.09 - to bym sie spasl (oj,oj az w brzuchu burczy)
ha ha podoba mi sie to poczucie humoru. Teraz pewnie troche schudniemy-ale to dla zdrowotnosci. Oby Lysy mial swoja racje, z drugiej strony, gdyby Bornkowe wizje sie sprawdzily to kilku wiernych pojadloby jak na bizantyjskiej uczcie ::))
Dnia 2021-07-20 o godz. 11:25 ~ktoco napisał(a): > jeszcze beda plakac, ze szansy nie wykorzystali. Malo wazne czy za 0.35 czy 0.3 bedzie schodzilo, wazne ze coraz mniej tych od groszowych zwrotow hehe, zejda ponizej 0.3 sam kosza nadstawie a moze jak Bronek przewiduje 0.09 - to bym sie spasl (oj,oj az w brzuchu burczy)
Bo ja wiem czy burczy.... jesli zjedzie poniżej 0,10 po której sobie wyemitowali to to jest górny poziom po scaleniu wiec tak szanse ze stracisz sa duzo mneijsze ale zarobic to si emoze nie dac latwo.... cyba ze w koncu zaczna warzyc piwo bo sezon sie jakby konczy a na polkach wciaz glownie stare zapasy. W żabce mozesz kupic kormorana i pinte nawet ale o czarnkowie czy lpeiej konstancinie zapomnij.
Ale tez jestem pod wrazeniem ze po ujawnieniu emisji sie nie spierdzieliło na glebę. Wygląda to tak jakby nawet chcialo rosnac (gdyby pojawily si eobroty) ale to pewnie złudzenie.
Nadal uwazam ze trzeba bardzo ostroznie ustawiac koszyczki bo oni wyemitowali sobie te miliony sztuk po 0,10 wiec jak je opierdziela po 0,20 to sa 100% do przodu ... nikt inny nie ma takich mozliwosci. Nie rozumiem dlaczego KNF zgadza sie wciaz na prywatne emisje IMO to wałek jest i żerowanie na drobnych.
Dnia 2021-07-21 o godz. 10:16 ~pawel napisał(a): > bronek > > co cie wzieło z tym scaleniem > wez chociaz podaj przesłanki ku temu
kapitalizacja spółki vs liczba akcji .... jest bez sensu.
> a cieszyc sie moge bo to humor jest, jak 4 akcje moga zmienic wartosc koszyka poprzez zmiane kursu ja to sie zastanawiam w jakim celu ktos ustawil to zlecenie kupie 4szt ... bo przeciez po cos to robil, zainwestowal prowizje i te 1,50 dodatkowo zeby kupic nic ....
> jak spadnie jak chcesz do ,10 to sam bede kupował tykl wtedy 3 razy wiecej niz teraz tak w takiej cenie w jakiej dostali je tamci IMO bedzie warto zaryzykowac!
> dalej idąc twoim tokiem rozumowania to akcje zywca tez powinny spasc do ceny nominalnej? Nie, ale tam nikt nie robi prywatnych emisji zeby sobie je dac w zamian za pozyczke na surowce ktorych chyba nie ma (produkcji nie ma).
KNF sie niestety zgadza-dziwne, w naszym wypadku 81 mln czeka w kolejce do przyklepania. Masz racje, jakby znalezli inwestora i opchneli te akcje po 0.2 byliby 8.1 do przodu + 0.9 (lub ewentualnie kilka p-ktow wiecej za te pierwsze co oficjalnie sa i nabyli od poprzednich wlascicieli) razem wiec przyjmijmy, ze 9.5 by mieli na +, dolozmy te wartosc emisyjná 8.1 (zwolnienie zabezpieczonia pewnie w maszynach etc - pewnie kasy teraz nie wylozyli to mamy ok. 17 mln, zrobmy akcje po 0.3 to bedzie 17+9=26, wylozyli na splate dlugow i cala operacje przejecia ok. 30 mln, wiec obecna cena ok. 0.35 daje zwrot wlozonych pieniazkow pod warunkiem, ze ktos nabylby pakiecik 90 mln i przejal browar, co wadaje sie czysta fikcja, ale przeciez tu o biznes chodzi, nikt nie wklada 30 baniek zeby wyjsc po prawie roku na 0 (operacje wykupu akcji z rynku mozna wg. mnie dostrzec od poczatku wrzesnia - duzo pionowych niebieskich na wykresie-zastanawia kto to kupowal-info o spolce New Business jeszcze nie istnialy, ale zamierzenia byly i pewien waski krag ludzi o tym wiedzial). To co Pawel napisal brak info (bo tu tylko infa o kolejnych dodrukach) o jakichkolwiek sukcesach, pracach, rozwoju rynku-generalnie cisza-mozna smialo powiedziec, ze wlasciciel/wlasciciele robia wszystko aby zniechecic potencjalnie zainteresowanych (o czym kiedys pisalem) jest interesujacy - moze wynikac z obawy, ze KNF, gdyby akcje podskoczyly do np. 1 zeta moglby zablokowac samosprzedaz za 0.1 zeta ze wzgledu na zbyt duza roznice-wiec wola siedziec poki co cicho. Zgadzam sie z Toba, ze sprawa ma zapach. Mnie sie wydaje ze pozytywne infa pojawia sie po zaklepaniu tych 81 mln i bedzie praca nad kursem - pojawia sie kontrakty i wiele innych przyciagajacych uwage informacji, co wplynie na wzrost kursu. Mysle ze wyniki 2Q wykarza ze cos sie dzieje i mysle ze ten browar Czarnkow szykowany jest na sprzedaz (jest interesujacy z wielu wzgledow: historycznie-znany od ponad 100 lat, wiele marek, jest na gieldzie-przejsc na notowania ciagle nie jest az takim problemem itd itd) przy relatywnie niewielkim dokapitalizowaniu, stworzeniu nowych linii produkcyjnych, reklamie, masowych kontraktach, Czarnkow moze okazac sie bardzo porzadana inwestycja - maja grunty - nie wiem czy te pod warszawa im pozostaly (konstancin), jezeli tak to jeszcze jeden wielki plus itd., itd. Na zakonczenie Bronek czy nie jest zastanawiajace ze od prawie 5 miesiecy kurs jest zamrozony +/-(030-0.35). Duzo ludzi pozbylo sie tych akcji - ale akcje nie wyparowaly ktos je kupuje (moze jest kilku takich jeszcze jak ja niekumatych co nabyli lacznie z milion byc moze, ale te pozostale z ff, gdzies trafiaja a kumaci nie blokowaliby kasy na jakis fixach, gdzie na dzien obecny 1. brak ruchu i zwiazanej z tym plynnosci, 2. z oficjalnych przekazow to raczej mogloby sie wydawac ze kurs raczej zjedzie w dol niz pofrunie do gory. A czy podtrzymuje ze po wynikach 2Q> 0.5 zlotego, sadze ze to nieuchronne w niedalekiej juz przyszlosci, a czy bezposrednio po wynikach to tego nie wiem. Ale jak dawno nieobecny na forum ktos.1 , chcialbym i sadze ze co niektorzy z nas za posiadane akcje finalnie kupia sobie troche materialnego spokoju na w zaleznosci ile tych akcji maja dluzszy lub krotszy czas. Jak sie naszym inwestorom dobrze ulozy - to co sobie zaplanowali-to pewnie jeszcze w tym roku, jak bedzie jakis poslizg to tzw oby dla nas - Happy End bedzie w 2022.
Samą prawde napisałeś ale to wszystko imo nie znaczy ze sprawa nie smierdzi.
1. wystarczy ze wywala 30% tego co sobie wyemitowali w okolicy 0,20-0,36 i mają te inwestycje za friko, a drobi są ubrani do konca życia. 2. to jest browar jelsi ma pokazac jakiekolwiek wyniki to musi sprzedawac piwo .... na polkach sie pojawiaja praktycznie TYLKO stare zapasy na krancu terminu przydatnosci 3. zachecali info ze pozyczka na zakup surowcow (ktore kosztuja serio niewiele na jedna warke) i ..... nei ma nowej produkcji 4. browar w czarnkowie (ten stary) wymaga sie do odbudowy i generalnego remontu. Jest tylko marką aby zrobic z niego sensowny browar na nowo tzreba kilkudziesieciu milionow pewnie (stary budynek wiec konserwator te sprawy) za te pieniadze mozna postawic od zera 3 browary o tej samej wydajnosci. 5. jestesmy w POŁOWIE sezonu wakacyjnego. Kiedy chca sie rozkrecic? 6. tak gigantyczne emisje bez prawa poboru to dla mnie wał i sygnal zeby byc bardzo ostroznym
ja nie twierdze (skad moge wiedziec) ze to spadnie na 0,10 czy noizej. Ale przy tak gigantycznych emisjach wcale tego nie wykluczam. POdtrzymuja to na 0,35 spoko. Sprzedajacych ponizej 0,36 jak na razie mało spoko. Ale serio .... w tej sytuacji nie wiem co musialoby sie wydarzyc aby ruszylo do góry. Szczegolnie zxe jesli tego nie chca to przy takiej liczbie akcji za ktore zaplacili 0,10 moga bez problemu zasypac kazda jedna gorke jesli tego chca. No to na moje warto bedzie byc mzoe w to wejsc jak faktycznie zacznie rosnac i nikt nie bedzie kursu zbijal a jednoczesnie pojawia sie jakies serio pozytywne info .... jak na przyklad wzrost produkcji ORAZ sprzedazy tej nowej produkcji. Mało sprzedaży rentownej a nie jak przez ostatnie lata ze stratą.
Dnia 2021-07-21 o godz. 11:35 ~fdg napisał(a): > Panowie,gdzie wyparował wasz optymizm? Po wynikach bedzie dopiero lament.
nie przejawiałem tu nigdy nadmiernego optymizmu. No ale nie muszę .... nie mam tego w porfelu! :D
Trzymam kciuki i kibicuję bo lubie browary rzemieślnicze i kraftowe ale umoczony nie jestem. No i szkod ami marki która jeszcze 10-15lat temu serio miała znaczenie.
Dodatkowo uwazam ze to ciekawy case do obserwacji jak wcale nie gigantyczny kapitał uwlaszcza sie de facto na drobnych a panstwo i jego organa tylko patrza i zyruja kolejne wałki ...
NIkt z nas nei wie co bedzie, ja na dzis obstawiam ze poziomow powyzej 0,60 nie zobaczymy tu NIGDY, a na poziomy 0,40-0,50 szanse są nie większe niż 10% .... nawet jesli w tej chwili to ledwo 4grosze i dalej.
narazie to oni swoja kasa łataja studnie. i juz ze dwa razy pozyczyli wlasna kase browarowi w ramach porzyczki
skoro nie było nic to napewno teraz bedzie cos wiecej niz nic wiadomo z eod razu nie wejda wszedzie ale powoli własne podworka dwa bo i okolice poznania z piła i warszawka
fajnie jakby ktos z kielc sie wypowiedział jak ta gazetka wygladała w inszym pss, czy browarek stoi i sie uplynnia
ktos tam rzuci info ze w hiperku sie rotuje i tyle ale to za mało od nas samych info o tym
zarzad nie bedzie sie wychylal bo by sobie zaszkodził jakby na hurra zaczal dzialac
Dnia 2021-07-21 o godz. 11:38 ~pawel napisał(a): > narazie to oni swoja kasa łataja studnie. i juz ze dwa razy pozyczyli wlasna kase browarowi w ramach porzyczki
> > skoro nie było nic to napewno teraz bedzie cos wiecej niz nic wiadomo z eod razu nie wejda wszedzie ale powoli własne podworka dwa bo i okolice poznania z piła i warszawka
Tyle ze poprzedni wlasciciele tez to robili. Pozyczali kase browarowi, robili prywatna emisje, splacali nia pozyczke i sprzedawali papier poi cenie emisji lub niewiele wyzszej. jedyna roznica ze emisje nie byly tak gigantyczne .... no ale cena wtedy wisiala kolo 1-1,20zł a nie 0,30 wiec przebitka tez byla inna.
> > fajnie jakby ktos z kielc sie wypowiedział jak ta gazetka wygladała w inszym pss, czy browarek stoi i sie uplynnia
Jakich kielc? :>
> > ktos tam rzuci info ze w hiperku sie rotuje i tyle ale to za mało od nas samych info o tym > > zarzad nie bedzie sie wychylal bo by sobie zaszkodził jakby na hurra zaczal dzialac trafilem ostatnio 2-3 razy na noteckie w sklepie i zawsze to byly piwa na granicy terminu przydatnosci. Jesli gdzies sa nowe warki to super, ja takich nie widzialem (co nie znaczy ze ich nie ma)!
P.S. fajnie ze w koncu mozna tu normalnie rozmawiac jak w grupie drobnych a nie jakgdyby dookola byly same rekiny finansjery i probowaly wyadac grunt i zawiesic drobnych na haku lub w inny sposob dojnac na kase. Od razu lepiej wracac na forum, a to tylko jeden watek.
Rowniez w pelni sie z Toba zgadzam, ale z 1 zastrzezeniem zeby wypchnac 30% tego co wyemitowali to musza to wprowadzic na ff. W takiej sytuacji cena poszybowalaby w dol i to w kierunku kilku groszy - wyobraz sobie w obecnej sytuacji 30 milionow dodatkowych akcji do tych 5-6 z ff, Gdyby jednak jakims cudem akcje utzymalyby sie na poziomie 0.35 gr. to gora zbiora 10 milionow i caly czas maja 20 milionow w plecy plus oczywiscie 2/3 browaru ktory jak piszesz jest rozpadajaca sie ruina. To nie jest biznes. Jaki jest plan - nie wiem, ale musza miec bo takiej kasy by nie wykladali na jakas bez obrazy dla Czarnkowa skorupe To ze nie ma PP jest tylko potwierdzeniem, ze starych akcjonariuszy maja w glebokim powazaniu, ale jak pisalem te stare akcje sa caly czas w obiegu. Kiedys zliczalem obrot od poczatku roku (nie liczylem tych od wrzesnia do konca grudnia) do tzw. sufitu z poczatku marca 0.6 zeta i wyszlo chyba powyzej 5 milionow. W marcu jak wyciszano kurs okolo 2 milionow. Od kwietnia do dzisiaj powyzej 1 miliona. Ktos to kupuje - ostatnie 4 miliony po cenie powyzej 0.3 pln - dlaczego? Oczywiscie sezon piwa kojarzony jest z latem, ale piwo schodzi caly rok. Nie znam danych statystycznych rozkladu sprzedazy styczen-grudzien/rok - to napewno latwo znalezc - ale nie sadze, zeby czerwiec-wrzesien odpowiadal za wiecej niz 40% sprzedazy., a nawet gdyby produkcje moga rozpoczac w kazdej chwili - jak tylko uznaja ze nadszedl czas. To tez informacja ktora powinna zastanowic: 30 milionow zeby oddluzyc i przejac browar i brak inwestycji-woli produkcji. Bylaby produkcja-zauwazalna-akcje szlyby do gory. Najwyrazniej brak takiej woli na ten czas. Azeby akcje poszybowaly do gory nalezy stworzyc koniunkture. Co zrobil wlasciel Labocany ze akcje ktore warte kilkadziesiat groszy poszybowaly do 28 zlotych (firma miala 1 pracownika a biuro miescilo sie na nieduzej wynajetej powierzchni)-by pozniej spasc, ten sam zreszta czlowiek wywindowal Easycall (ktory po wzrostach sie utrzymal juz przy nowych wlascicielach). Wg. mnie obecni wlasciciele Czarnkowa maja swoj bardzo przemyslany plan. Wszystkie ruchy do oficjalnego pojawienia sie New Business byly bardzo precyzyjne i przemyslane. To co im nie wyszlo - chyba ze bylo w scenariuszu to blokada 136 mln seri I przez Amerykanke, stworzyli wiec serie K o 89 mln mniejsza. Chyba goni ich czas bo biorac pod uwage nowych 81 mln akcji w ciagu ostatniego miesiaca, szybkie ich przypisanie 2 osobom, poza tym, ze straszy stary akcjonariat musi miec glebszy cel. Szczerze Bronek nie wiem-ale na 100% Panowie krzywdy sobie nie chca zrobic, Wydaje mi sie ze duze znaczenie w tej ukladance ma tych kilka milionow wolnych akcji z ff. Te nowe emisje, to chyba pod przyszlego inwestora. bo tak znow na chlopski rozum. Kupujesz maly browar ktory ma 15.5 akcji i jakby nic wpadasz na pomysl emisji 172 milionow - po co? ostatecznie na te chwile zredukowane na 81 po co, az tyle akcji? nie produkujesz piwa/ewentualnie sladowo/nie dajesz info/nie zawierasz kontraktow i wielu wielu ktore kazdy z nas by robil gdyby zarzadzal firma dopiero co nabyta. To na 100% jest celowa strategia. Pozdr. O
Jak pisalismy wczesniej orlen, zabka , markety, wysyłka online , wysylka zagraniczna anglia holandia usa itd 50 mln hektolitrow rocznie moze byc mało.
Maja handlowca z zywcz gdzie robil obroty 100 % rok do roku.
Zostalo malo akcji okolo 300 k w ff reszta skupiona i czeka na wzrosty
Oni moze sprzedadza ale jak bedzie 10 % w ff to bedzie tu nawet 10, 15 , 20 zł spokojnie lub wiecej. Mają dobre piwa tylko ich brak na rynku i co najwazniejsze bedzie kurs rósł. Zobaczci co sie dzieje na ursusie upadlosc tam jest totalna ludzie zleca sie tu np. Z ursusa bo tam spadnie do 3 groszy nawet. Czekamy cierpliwie
Zapominamy w tym wszystkim, ze wlascicielem Foroneusa 33.59% jest imc Pan Klimaszewski o ile nazwiska nie pomylielem. Poza wieloma funcjami od chyba 2 lat w RN Orlenu, gdyby chcieli to juz Orlen by sprzedawal Czarnkow tak jak parowki z Pcimia hehe:), ale jeszcze nie chca. A jak zechca i w Orlenie bedzie to i niebawek w Biedronkach, zabkach i innych sieciach-to juz nie problem. Mowi sie, ze Czarnkow i linie produkcyjne takie stare itd, ale dzisiaj nie produkcja ale sprzedaz jest najwazniejsza. Jak przyjdzie czas to i produkcja ruszy i pieniazki sie znajda. A koszty produkcji/w kosekwencji sprzedazy tez spadna. Jak inni moga to i Czarnkow bedzie mogl. Oficjalnie chlopaki (sztuk 2) maja 93.26% Czarnkowa, gdyby nie ta seria I , to mieliby ponad 96% - nie zalezalo im na obcych pieniazkach (PP), wola mega % - bardzo ciekawe i na 100% nie przypadkowe
Raczej czarnkow musi zwieszyc moce produkcyjne a to potrzeba czasu i strategii wiec trzeba czekac moim zdanie tu juz nie spadnie chyba ze beda mieli zle wyniki. Ja mam 300 k akcji i czekam spokojnie jesli oni maja 93 % akcji to 7 % ff my mamy i bedzie tu nawet 100 200 lub 300 zl tak to widze
Dnia 2021-07-21 o godz. 15:02 ~Dfg napisał(a): > Jak pisalismy wczesniej orlen, zabka , markety, wysyłka online , wysylka zagraniczna anglia holandia usa itd 50 mln hektolitrow rocznie moze byc mało.
Tymczasem fakty: Roczna wydajność obu browarów należących do czarnkowa to 50 tysiecy hl rocznie .... jeszcxze nigdy ie udalo im sie tyle wyprodukowac i sprzedac.
> > Maja handlowca z zywcz gdzie robil obroty 100 % rok do roku.
Ok .... ale miał czym handlować, pokazujecie gazetke z piwami z czarnkowa spoko .... tylko tam jest stare logo. Choc ok moze po prostu z oszczednosci zuzywaja stare etykiety.
> > Zostalo malo akcji okolo 300 k w ff reszta skupiona i czeka na wzrosty A tak szczerze .... ile razy przy tych podskokach pompowales kupiles i sprzedales te samo 5000 (czy ile tam) akcji? Serio obliczanie FF na podstawie transakcji i zlozonych zlecen tutaj jest tak nieprecyzyjne ze IMO szkoda zachodu.
> > Oni moze sprzedadza ale jak bedzie 10 % w ff to bedzie tu nawet 10, 15 , 20 zł spokojnie lub wiecej. Mają dobre piwa tylko ich brak na rynku i co najwazniejsze bedzie kurs rósł. Zobaczci co sie dzieje na ursusie upadlosc tam jest totalna ludzie zleca sie tu np. Z ursusa bo tam spadnie do 3 groszy nawet. Czekamy cierpliwie
no maja dobre piwa .... ze cztery style. Ale tylko dobre niczego nie urywajace a jednoczesnie drogie. Maja tez caly zestaw tych noteckich ktore sa kipeskie i tym bardziej drogie. Notecki lager ma konkyurowac z jakims tyskim .... tylko kosztuje 4zl za falszke i serio nie jest trzykrotnie lepszym piwem. W tej cenie jest tez np kormoran pils .... stoi w kazdej zabce i to jest naprawde BARDZO dobre piwo.
o tyle sie zgadzam ze nowy wlasciciel ma jakis plan i po cos umoczyl te kase .... ale boje sie np takiego scenariusza ze plan zaklada opchniecie tego wszystkiego a przedtem wykup po 0,10 naprzyklad i zdjecie z gieldy. NO bo to nma czym sie rozbijamy to ze nie wiemy co to za plan prawda? :D
wiemy tez jednoczesnie ze gdyby zaczelo rosnac to w okolicy 0,60 stanie i sie zawali bo beda uciekac ci ktorzy nakupili na tamtej gorce. Czyli ja tak sobie mysle ze gdyby zaczelo rosnac stabilnie to najlepiej co moge zrobic (nie mam tego w porfelu) to kupic jak minie 0,45 i kilka dni pozniej wywalic zanim siegnie 0,55 przy odrobinie fuksa ma sie prawo udac. Ale pozniej mysle o tej strategii i .... no nie buduje mi ona dobrej wizji dla firmy. Moze miec sens tylko w wypadku gdyby tu zaczelo rosnac a ja jednoczesnie znajde na koncie wolne srodki dla ktorych i tak ie bedzie planu na najblizsze kilka dni.
i tak tu siedze z takimi myslami, trzymajac kciuki za brpowar tylko o tyle ze nie chcialbym aby znbiknal. Lubie piwa i browary wiec nie lubie jak znikają. A wiemy ze poprzedni wlasciciele zrobili bardzo duzo zlego i marce i samej firmie.
> Azeby akcje poszybowaly do gory nalezy stworzyc koniunkture. Co zrobil wlasciel Labocany ze akcje ktore warte kilkadziesiat groszy poszybowaly do 28 zlotych (firma miala 1 pracownika a biuro miescilo sie na nieduzej wynajetej powierzchni)-by pozniej spasc, ten sam zreszta czlowiek wywindowal Easycall (ktory po wzrostach sie utrzymal juz przy nowych wlascicielach). Wg. mnie obecni wlasciciele Czarnkowa maja swoj bardzo przemyslany plan. Wszystkie ruchy do oficjalnego pojawienia sie New Business byly bardzo
Masz racje maja plan to pewne. My nie wiemy jaki, to z kolei oczywiste. Latwo jest kreslic pozytywne scenariusze ale jak mam umoczyc pieniadze wole myslec o scenariuszach negatywnych, a tu jak pisalem przed chwila pojawia sie np pomysl ..... wykup po 0,10 i zdjecie firmy z gieldy. Nierealne? A dlaczego? I nie pisze ze tak bedzie .... pisze czego sie boje jak zastanawiam sie czy umoczyc tu 5-10 tys złotych.
Inna rzecz ze umoczenie 10tys zlotych w sensownej cenie tez jest trudne przy obrotach spadajacyh do 4szzt dziennie :D
ciekawe czy dzis na 2 fix podskoczy wydaje sie ze gdyby zlecenia z 0,36 podniosly sie na 0,368 to moze pyknąć.... a moze nie :D