• Rewelacja !!! Autor: ~OdlotowyOlek [83.8.155.*]
    Panie i Panowie, w ciągu ostatnich kilku dni dowiedzieliśmy się że:
    1. Umowa między Saule, Columbusem a MVGM to ściema.
    2. Będzie olbrzymi dodruk akcji który nas upupi na maxa.
    3. Ogólnie ze spółką musi być coś nie tak bo kurs wiecznie nie rośnie i ma czelność spadać, dziś np. zaliczyliśmy olbrzymi spadek -2.36%
    4. Przyjdzie Rafał z jeźdźcami(teraz pytanie czy chodzi o jeźdźców apokalipsy czy Konia Rafała?) i będzie nas shortował aż się nam żyć odechce.
    5. A pomijając shorciarzy, spekuła nie da nam zarobić.

A to tylko kilka dni. Co będzie bliżej września, gdy atmosfera zgęstnieje? Strach się bać co te patałachy wymyślą...

Moja prywatna odpowiedz na powyższe, teoretycznie można się z nią nie zgodzić, tylko po co?:

1. Spoko, jak to jest ściema to zgłoście to do KNF i napiszcie nam ich odpowiedź. Proste? Proste.
    2. Wiemy o dodruku, jest niezbędny do wejścia Saule na giełdę. A jak już znacie wielkość dodruku, to się tą informacją podzielcie bo "olbrzymi" czy "gargantuiczny" to pojęcia mało miarodajne.
    3. Żadna spółka nie rośnie przez 100% czasu, czy to CDP, czy CCC, czy BLU, każda ma okres wzrostów, spadków i stagnacji, to chyba oczywiste? To że w ciągu najbliższego miesiąca kurs może(nie musi) spaść, nie znaczy że we wrześniu nie będzie tu dużych wzrostów jeszcze przed ogłoszeniem o połączeniu, i jeszcze większych już po ogłoszeniu.
    4. Teraz nie przyjdą bo nie ma co shortować, a jak już będzie opcja do shortowania to im kasy nie starczy by powstrzymać nieuniknione wzrosty, które tu będą za parę miesięcy/lat.
    5. A spekuła niech się w-li.

Jak o jakiś kwiatkach zapomniałem lub dojdą nowe, można spokojnie wklejać tutaj. Taki zbiór przemyśleń czarnowidzów, "realistów" i wolontariuszy dbających byśmy przypadkiem nie wpakowali się na minę.
  • Re: Rewelacja !!! Autor: ~Foriuss [195.20.201.*]
    Nie czytaj forum, dobieraj ,realizuj zysk stopniowo nie za mniej niż 100 PLN akcja i żyj szczęśliwie bez forum bankiera. Ja poniżej 100 PLN nie oddam żadnej akcji , niech każdy mówi co chce, czy to za dwa lata czy 10 myślę że jest realne by Saule było najpopularniejszą spółka na polskiej giełdzie.
  • Re: Rewelacja !!! Autor: ~ZaWcześnie [89.172.179.*]
    Mrozic kase na 10 lat?Chłopie lub babo przez 10 lat to się może zmienic wszystko, ale rób co tam uważasz
  • Re: Rewelacja !!! Autor: ~OdlotowyOlek [31.0.49.*]
    No 10 lat to chyba tylko wyjątkowe hardkory wytrzymają, nie licząc oczywiście akcjonariuszy większościowych. Ale za 2-3 lata firma będzie kilkadziesiąt razy większa i będzie można, na podstawie jej dalszych planów, ocenić czy warto dalej trzymać/dobierać czy czas na wyjście. I pewnie okaże się że to pierwsze. Póki co jest ewidentny czas na zbieranie, nadal nie rozumiem ludzi co sprzedają teraz, bo na kółka raczej znajdziemy lepsze spółki, zwłaszcza że odcięcie możliwe w każdej chwili. Zostaje spółdzielnia która chce wywołać panikę lub desperaci co myśleli że szybko(w ciągu kilku tygodni) zarobią i się zawiedli. Ewentualnie te typy dla których Media Markt nie powinien być pierwszym wyborem przy kupnie rtv/agd...
  • Re: Rewelacja !!! Autor: derk64 [94.246.130.*]
    up
  • Re: Rewelacja !!! Autor: ~OdlotowyOlek [37.248.209.*]
    Numer 6. Spółka to balon który urosł o 14000 tyś. %, (w dodatku nie ma przychodów ani zysków), pod mrzonki o przejęciu przez Saule.
    Jakie mrzonki, DD już pozytywnie rozpatrzone i czekamy tylko na dokończenie formalności.
  • Re: Rewelacja !!! Autor: ~Budgie [178.235.181.*]
    Oby te formalności trwały jak najkrócej... 3mam kciuki za Saule bo może to być być kolejna polska firma znana na całym świecie.... OBY!!!
  • Re: Rewelacja !!! Autor: ~Zenon [37.248.215.*]
    Stary ja kupuje ile się da i tyle
  • Re: Rewelacja !!! Autor: ~OdlotowyOlek [83.8.157.*]
    Numer 7. Fabryka Saule nic nie produkuje bo Piotrek nie może nigdzie znaleźć karty produkcji ze wszystkimi danymi, a szumne otwarcie w maju to tylko "bajer-propaganda". A i tym co mówili przedstawiciele Saule na konferencjach nie ma się co sugerować przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych... Zdecydowanie lepiej posłuchać się Piotrka z forum Bankiera.
    Idąc za ciosem, numer 8. Są oferty pracy do fabryki w Saule, ale to wcale nie znaczy że fabryka funkcjonuje, istnieje szansa że ludzie z tej pracy odchodzą(Pani Olga stosuje mobbing, nie płaci??) i firma ma problem z zatrudnieniem. Możliwe też że oferta wisi na portalu żeby wisieć i nikt jej zwyczajnie nie usunoł.
    Numer 9. Jako osoba prywatna nic od nich nie kupisz, nie mają nawet cennika...podjerzane. Tyle tylko że na konferencji lub w artykule(z nich też pewnie nie należy czerpać wiedzy o spółce, bo przecież w przeciwieństwie do niezależnych, niezawisłych troli forumowych, mogą być sponsorowane...) mówiono że przez najbliższe lata, a możliwe że i dłużej, nie będzie opcji współpracy z klientem detalicznym, Saule nie chce się rozdrabniać i umowy podpisuje tylko z dużymi podmiotami, co jest zdecydowanie strzałem w dziesiątkę. A z pewnoscia telefon im się od kilku miesięcy urywa, więc mogą sobie w klientach przebierać, być może nie ma cennika bo towar dostanie ten, kto da więcej. Wracjąc do punktu 7, fabryka Saule ma już sprzedane wszystko co w tym roku wyprodukuje, pewnie to co wyprodukuje w przyszłym roku też. Czekamy na nowe fabryki, już zapowiedziane są dwie, druga będzie kilkanaście razy większa od tej we Wrocławiu, trzecia pewnie podobnej wielkości lub większa od drugiej.
    Numer 10. Połączenie BLU z Saule to "kolejny przekręt Februarego(tu mowa o Panu Januarym C.)". Niestety nie dowiemy się jakie były poprzednie przekręty bo autor wątku zapomniał, lub co bardziej prawdopodobne sam nie wie i nigdy nie wiedział... Ale pisze że były, bo czemu nie.
  • Re: Rewelacja !!! Autor: ~dejw [83.15.80.*]
    Co do pkt.3 to tak bardzo z grubsza wiadomo - ok. 10x obecna ilość akcji.
  • Re: Rewelacja !!! Autor: ~OdlotowyOlek [37.248.213.*]
    Też tak obstawiałem ale maxsnap i dziegciu mają teorie która mówi że może być znacznie mniejszy dodruk. I to jest całkiem prawdopodobna teoria. Ale wszystko do 10x uznam za dobre wieści.
  • Re: Rewelacja !!! Autor: ~DoNieuka [77.111.245.*]
    Dnia 2021-07-27 o godz. 03:21 ~OdlotowyOlek napisał(a):

> > Idąc za ciosem, numer 8. Są oferty pracy do fabryki w Saule, ale to wcale nie znaczy że fabryka funkcjonuje, istnieje szansa że ludzie z tej pracy odchodzą(Pani Olga stosuje mobbing, nie płaci??) i firma ma problem z zatrudnieniem. Możliwe też że oferta wisi na portalu żeby wisieć i nikt jej zwyczajnie nie usunoł.

A co to znaczy "usunoł" ? Do podstawówki hejterze !
    Z polskiego miałem zawsze 3 na szynach. Za to liczyć potrafię. Coś merytorycznego poza ortografią? I jaki hejterze, ja tu nikogo nie hejtuję, tylko punktuję głupotę.
  • Re: Rewelacja !!! Autor: ~Adam [46.204.21.*]
    A czy ktoś ma pojęcie ile akcji jest w obrocie nie pytam o to ile akcji jest wszystkich tylko o to ile jest notowane??
    Ostatnie emisje nie doszły do skutku więc ostatnią zmianą były prawa poboru w stosunku 1:1 w 2007 czy 2008 roku. Liczba akcji wzrosła z 4.8 do 9.6 mln i tak zostało. Raczej lockupów z lat poprzednich już nikt nie ma, wiec w obrocie może być max 9.6 mln, tyle w teorii. Ja wiem tyle że ja moich akcji w najbliższych latach nie sprzedam, a przypuszczam że Pan January ze swoimi słupami i Panem Łasiem trzymają akcje dla Saule, i rzucili w rynek może milion, może mniej akcji. Ale ile dokładnie, raczej nie dojdziemy.
  • Re: Rewelacja !!! Autor: ~OdlotowyOlek [31.0.81.*]
    Numer 11. Źle że kurs BLU rośnie a kapitalizacja osiągnęła 130 mln bo to rozwadnia potencjalne udziały oryginalnych udziałowców Saule i przez to nie będą zainteresowani wejsciem w BLU, bo jest za drogie. Tyle że Saule dało Januaremu warunek, by spółka przejowana miala 100 mln euro kapitalizacji, espi JRH z dnia 03.09.2020. Mało tego, Saule(dotychczasowi udziałowcy) chcą mieć 90% w nowoprzejętej firmie a resztę puścić w rynek, ostatecznie ktoś musi tymi akcjami obracać a nie że będą leżały na półce a obroty będą na poziomie 0 zł, zdecydowali się wejść na giełdę to muszą liczyć się z tym że będą tylko współwłaścicielami. A jak chcą mieć 90% to wystarczy że saule zostanie wycenione na 1.17 mld zł. Ostatnio było wyceniane na 250 mln a mieli zdaje się tylko laboratorium i prototypy swoich produktów i żadnej fabryki/masowej produkcji. Jeśli wycena Saule będzie po podpisaniu umowy z mvgm na ponad miliard zł(a tak pewnie będzie) to moim zdaniem kapitalizacja 1.2 mld zł nie będzie niczym trudnym. Znajdziemy na świcie spółki co nic nie produkują a są wyceniane na miliardy dolarów, np. Nikola Corporation(obiecują być druga Teslą, nawet geneza nazwy z tego samego źródła) która w pewnym momencie warta była jakieś 28 miliardów dolarów a nie wyprodukowali jeszcze niczego, teraz nadal niczego nie produkują a wycena rynkowa na poziomie 4.26 mld dol). Podkreslam, póki co nic nie produkują, mają tylko prototypy i produkcja może ruszy pod koniec roku, ale Saule ma co najmniej tak samo przyszłościowy temat jak Nikola i już produkuje, więc kapitalizacja 0.3 mld dolarów nie powinna być problemem, tak na moje, sami oceńcie. A co do osobnika który pisze do mnie listy miłosne już chyba trzeci raz na kilku różnych nickach, to gdybym miał wkleić tu wszystkie bzdury które on wypisywał to musiałabym wkleić dosłownie wszystko(100%) co miał okazję na tych 3 czy 5 nickach wypocić od kiedy tu się pojawił. Nie chcę mi się...
[x]
SAULETECH 0,00% 1,35 2025-06-03 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.