Dużo solidnych spólek , jak Budimex , straciło w ostatnich 2-3 tygodniach od 15 do 20 %...część kapitału się wycofało, a falowanie wigu +1, -1, +1,-1, to wojna chciwości ze strachem......według mnie, do czasu potężnej korekty (wig do 56.000 ) wiele się już nie wydarzy......jak się wysypie P&P to na bananowej będzie megazwała, a to tylko kwestia czasu...i to dość nie odległego.....ja sprzedałem miesiąc temu pkpcargo, playway i sunex....gdybym trzymał z cargo stoją w miejscu, choć i spadł 4 %, do 20,9 , na playway -1 %, a na sunexie - 15 %..... ...ja juz czekam z gotówka na wiekszą zwałę....
BeWu chodziło raczej o fikcyjność wycen giełdowych - ze biznesy nie są tyle warte bo taka podaż akcji obniża cenę o solidna cześć. Tylko moja teoria jest taka ze firmy z fundamentem przy dodruku kasy zawsze będą zasysać popyt chętnych na te biznesy - w efekcie kurs w średnim długim okresie zawsze w górę, nawet po tąpnięciu niecny fundamenty wracają z wycena
Jak kupiłeś za 300 , a są po 270.000, t w międzyczasie zniknęło z obiegu 30 zł na akcji, ktoś kto sprzedał Ci za 300 , wydał 300, ale z Twoich trzystu, zostało Ci 270, gdzie jest 30? w d...ie :)....ech Inwestory spod kurnika.......
Ten Be Wu myli wartość w jednym wątku wiele spraw... ilość akcji jest taka sama a ich wartość (kapitalizacja spółki) zmienia się bo to rynek , giełda ..którą rządzą kondycja spółki i spekulanci oraz czynnik tzw. siły wyższej .... wiejski filozof ... a przy tym dodruku cyfrowego dolara i euro i inflacji ......S&P może być i 10000... a dlaczego nie ?
Tylko u nas może będzie WIG 20 - 3000 bo zawsze łatwiej straszyć niż motywować rynek !!!
A moze te 30 poszlo w inna Spolke i napompowalo.....a ktos kto sprzedal za stowke inna Spolke teraz przyszedl na Twoja???nic nie paruje tylko jest w obiegu.....Moze zarobil duzo kupil dzialke...a ten co sprzedal dzialke teraz kupil akcje???....nic nie wyparowalo:)