Jak zwykle czysto technicznie:), i mam prośbę: czy mógłbyś mnie lekko zbrifować ? Komunikaty przeszłe spółki to mogę sobie wyczytać na wykresie, zależy mi bardziej na tym co Twoim zadaniem już jest w cenach i co dyskontuje rynek (?), a czego można się spodziewać in minus? Wiem, że jesteś w temacie i byłbym wdzięczny za pomoc. wers.
Ps. Jeśli któryś z kolegow z Var siedzi na Mercatorze to zapraszam do dyskusji.
Na minus: - spada cena rękawiczek tym samy marżowość im leci, oni produkują około 3,5 mld rocznie, drugie tyle skupują od innych firm i sprzedają pod swoją marką - rośnie im cena materiałów na produkcję rękawiczek, - zbyt dużo trolli którzy czekają na spadki, niestabilny akcjonariat, - większe moce produkcyjne w Chinach i Malezji,
Na plus: - ban dla Top Globe w Stanach zjednoczonych jest to największy producent z malezji, - budują fabrykę rękawiczek wysokomarżowych która im da rocznie około 800 mln sztuk, - skup akcji po 500 zł od akcji, przeznaczają na to 312 mln zł, - trzecia noga nad którą pracują, mają zając się przejęciami, - ogromna ilość gotówki w kasie i zupełny brak długów, - umowy na sprzedaż z ceną z początku tego roku dla 2/3 produkcji, - coraz więcej funduszy ze Stanów Zjednoczonych i z Polski kupuje akcje, - analitycy stawiają na spółkę w tym miesiącu, z Pekao i Boś, - w unii europejskiej jest zakaz sprzedaży chińskiego badziewia
Ja wziąłem wyłącznie techniczne pod załatanie luki na 307. Ale zostanę dłużej.
Fundamentalnie to ja widzę że oni forsy mają w brud. C/wk i c/z po około 2,5 chodzi i spółka jest mocno niedowartosciowana. Poza tym widzę że wariant Delta na jesieni będzie grany, więc emocje na lockdownie i spółkach związanych zapewnione.
Ja mam ostatnią rekomendację od BOŚ na 350zl, masz będzie aktualną?
To jest aktualna wycena, ale Mercator skupuje akcje właśnie przez Boś, więc liczę na aktualizacje rekomendacji na wyższą. Poza tym jeśli wejdą w coś naprawdę dobrego to kurs może przebić 500 zł, tylko jest to na razie owiane tajemnicą. Mieli o tym już powiedzieć w czerwcu. Ja skupiłem akcje pod skup, po 220 do 240 zł teraz. Nawet jak wezmą 1/3 to i tak mam dobry zysk. Firma ma dużą płynność i zmienność dla mnie to obecnie ulubiona spekulacyjna spółka. Obroty dzienne od kilku do nawet kilkudziesięciu milionów złotych. Zaleta to to, że jest w WIG20 tym samym kapitał z PPK będziemy musiał też do nich popłynąć takie są regulacje. Bodajże 40 % musi iść w WIG20. W połowie lipca podadzą szacunki za II kwartał, tak ostrożnie obstawiam koło 330 mln, bo zaksięguje im się sprzedaż z I kwartału (przychód 150 mln z czego marża to będzie pewnie koło 58 % bo to z produkcji towar więc wyższy jak na dystrybucji) Ceny lecą ale oni wchodzą w sprzedaż online są bodajże obecni w 3 krajach. Do 31 lipca można się zapisywać na skup po 500 zł, ja czekam na ostatnie dni bo chce zobaczyć jaka będzie cena rynkowa. Liczę też na to, że sporo akcji się zablokuje - ludzie się zapiszą i będzie mniejsza podaż a większy popyt na akcje.
Wiesz co, tak sobie myślę, że jeśli w połowie lipca podadzą szacunki za Q2 i Ty jako akcjonariusz się spodziewasz 330mln, to znaczy że te wyniki sa już w cenie, i tylko jeśli będą wyższe to kurs ruszy na północ. Dla mnie na dzisiaj triggerem wzrostów jest strach przed deltą i kolejnym lockdownem. To są na razie plotki a jak będą faktem na jesieni to ja wtedy wyjdę. No nic, tak to sobie wymyśliłem :) a co będzie to zobaczymy....
Świadomy idealnie wszystko podsumował. Piszecie o tym że spada cena rękawiczek i marżowość , owszem ale przed pandemią paczka nitryli kosztowała 10-12zł teraz około 50 w Polsce na zachodzie jeszcze drożej, ceny sprzed pandemii nie wrócą, marżowość i sprzedaż głównie im leci w dystrybucji bo mniej skupują od innych. 2/3 mają w kontraktach jeszcze po starych cenach. Firma zarabia konkretne pieniądze a wyceniana jest jakby robiła 50mln kwartalnie, ja cierpliwie czekam...tu jeszcze będzie bardzo dobrze..
Na tej spółce to normalne, kurs jest trzymany tak aby za dużo do skupu nie urósł, wtedy wielu się zapisze, Prezes pewnie swoim pakietem też, redukcja będzie pewnie ok 85%, co i tak przy cenie poniżej 300 będzie opłacalne :) a potem ff pomniejszy się o 6% , pójdą dobre informacje o 3 gałęzi, 4 fala itp i kurs pójdzie na północ... :) mogą nawet nie podać szacunkowych...no chyba że zaczną sypać jak to niektórzy uważają objętymi ostatnio pakietami po 17.50
Też czekam, liczyłem że dobiorę jeszcze w okolicach 220, po tym jak zarząd sprzedawał jednak paniki nie było...co nie ukrywam trochę mnie zdziwiło, do czwartku raczej się nic nie zmieni, też pewnie się zapiszę ale decyzję podejmę w ostatnim dniu.
Wers ja mam wyższą średnią ale na razie bez obaw:) czekam cierpliwie