• do użytkownika Z7, kupiłem dziś rano Mercator... Autor: wers_ [46.204.56.*]
    Jak zwykle czysto technicznie:), i mam prośbę: czy mógłbyś mnie lekko zbrifować ? Komunikaty przeszłe spółki to mogę sobie wyczytać na wykresie, zależy mi bardziej na tym co Twoim zadaniem już jest w cenach i co dyskontuje rynek (?), a czego można się spodziewać in minus? Wiem, że jesteś w temacie i byłbym wdzięczny za pomoc. wers.

Ps. Jeśli któryś z kolegow z Var siedzi na Mercatorze to zapraszam do dyskusji.
  • Re: do użytkownika Z7, kupiłem dziś rano Mercator... Autor: ~Świadomy [37.30.60.*]
    Na minus:
    - spada cena rękawiczek tym samy marżowość im leci, oni produkują około 3,5 mld rocznie, drugie tyle skupują od innych firm i sprzedają pod swoją marką
    - rośnie im cena materiałów na produkcję rękawiczek,
    - zbyt dużo trolli którzy czekają na spadki, niestabilny akcjonariat,
    - większe moce produkcyjne w Chinach i Malezji,

Na plus:
    - ban dla Top Globe w Stanach zjednoczonych jest to największy producent z malezji,
    - budują fabrykę rękawiczek wysokomarżowych która im da rocznie około 800 mln sztuk,
    - skup akcji po 500 zł od akcji, przeznaczają na to 312 mln zł,
    - trzecia noga nad którą pracują, mają zając się przejęciami,
    - ogromna ilość gotówki w kasie i zupełny brak długów,
    - umowy na sprzedaż z ceną z początku tego roku dla 2/3 produkcji,
    - coraz więcej funduszy ze Stanów Zjednoczonych i z Polski kupuje akcje,
    - analitycy stawiają na spółkę w tym miesiącu, z Pekao i Boś,
    - w unii europejskiej jest zakaz sprzedaży chińskiego badziewia

Życzę powodzenia mam też trochę ich akcji.
  • Re: do użytkownika Z7, kupiłem dziś rano Mercator... Autor: ~wers_ [46.204.51.*]
    Cześć Świadomy, miło Cię czytać. Thx.

Ja wziąłem wyłącznie techniczne pod załatanie luki na 307. Ale zostanę dłużej.

Fundamentalnie to ja widzę że oni forsy mają w brud. C/wk i c/z po około 2,5 chodzi i spółka jest mocno niedowartosciowana. Poza tym widzę że wariant Delta na jesieni będzie grany, więc emocje na lockdownie i spółkach związanych zapewnione.

Ja mam ostatnią rekomendację od BOŚ na 350zl, masz będzie aktualną?

• Re: do użytkownika Z7, kupiłem dziś rano Mercator... Autor: ~Świadomy [37.30.60.*]
    Siema, siema :)

To jest aktualna wycena, ale Mercator skupuje akcje właśnie przez Boś, więc liczę na aktualizacje rekomendacji na wyższą.
    Poza tym jeśli wejdą w coś naprawdę dobrego to kurs może przebić 500 zł, tylko jest to na razie owiane tajemnicą. Mieli o tym już powiedzieć w czerwcu. Ja skupiłem akcje pod skup, po 220 do 240 zł teraz. Nawet jak wezmą 1/3 to i tak mam dobry zysk.
    Firma ma dużą płynność i zmienność dla mnie to obecnie ulubiona spekulacyjna spółka. Obroty dzienne od kilku do nawet kilkudziesięciu milionów złotych.
    Zaleta to to, że jest w WIG20 tym samym kapitał z PPK będziemy musiał też do nich popłynąć takie są regulacje. Bodajże 40 % musi iść w WIG20.
    W połowie lipca podadzą szacunki za II kwartał, tak ostrożnie obstawiam koło 330 mln, bo zaksięguje im się sprzedaż z I kwartału (przychód 150 mln z czego marża to będzie pewnie koło 58 % bo to z produkcji towar więc wyższy jak na dystrybucji)
    Ceny lecą ale oni wchodzą w sprzedaż online są bodajże obecni w 3 krajach. Do 31 lipca można się zapisywać na skup po 500 zł, ja czekam na ostatnie dni bo chce zobaczyć jaka będzie cena rynkowa. Liczę też na to, że sporo akcji się zablokuje - ludzie się zapiszą i będzie mniejsza podaż a większy popyt na akcje.

Pozdrawiam
  • Re: do użytkownika Z7, kupiłem dziś rano Mercator... Autor: ~wers_ [46.204.51.*]
    Wiesz co, tak sobie myślę, że jeśli w połowie lipca podadzą szacunki za Q2 i Ty jako akcjonariusz się spodziewasz 330mln, to znaczy że te wyniki sa już w cenie, i tylko jeśli będą wyższe to kurs ruszy na północ.
    Dla mnie na dzisiaj triggerem wzrostów jest strach przed deltą i kolejnym lockdownem. To są na razie plotki a jak będą faktem na jesieni to ja wtedy wyjdę. No nic, tak to sobie wymyśliłem :) a co będzie to zobaczymy....

Pozdr i wielkie dzięki. Ps. gratuluję średniej.
  • Re: do użytkownika Z7, kupiłem dziś rano Mercator... Autor: ~z7 [188.164.147.*]
    Witam

Świadomy idealnie wszystko podsumował. Piszecie o tym że spada cena rękawiczek i marżowość , owszem ale przed pandemią paczka nitryli kosztowała 10-12zł teraz około 50 w Polsce na zachodzie jeszcze drożej, ceny sprzed pandemii nie wrócą, marżowość i sprzedaż głównie im leci w dystrybucji bo mniej skupują od innych. 2/3 mają w kontraktach jeszcze po starych cenach. Firma zarabia konkretne pieniądze a wyceniana jest jakby robiła 50mln kwartalnie, ja cierpliwie czekam...tu jeszcze będzie bardzo dobrze..
  • Re: do użytkownika Z7, kupiłem dziś rano Mercator... Autor: ~Świadomy [159.205.205.*]
    https://www.theedgemarkets.com/article/top-glove-shuts-down-operation-klang-comply-emco-directive
  • Re: do użytkownika Z7, kupiłem dziś rano Mercator... Autor: wers_ [46.204.48.*]
    30 milionów obrotu i ledwo ćwierć procenta do góry. Dystrybucja na mercatorze jak w mordę dał. Trzeba uważać Panowie!!!
  • Re: do użytkownika Z7, kupiłem dziś rano Mercator... Autor: ~z7 [188.164.147.*]
    Na tej spółce to normalne, kurs jest trzymany tak aby za dużo do skupu nie urósł, wtedy wielu się zapisze, Prezes pewnie swoim pakietem też, redukcja będzie pewnie ok 85%, co i tak przy cenie poniżej 300 będzie opłacalne :) a potem ff pomniejszy się o 6% , pójdą dobre informacje o 3 gałęzi, 4 fala itp i kurs pójdzie na północ... :) mogą nawet nie podać szacunkowych...no chyba że zaczną sypać jak to niektórzy uważają objętymi ostatnio pakietami po 17.50
  • Re: do użytkownika Z7, kupiłem dziś rano Mercator... Autor: wers_ [46.204.48.*]
    A no. Wszyscy tylko myślą o tym, jak wykukać inwestora indywidualnego z jego kasy. A prezesi spółek są w tym najlepsi.

Mnie to się już nawet nie chce komentować ostatniej wypowiedzi Ukasza. :(.

• Re: do użytkownika Z7, kupiłem dziś rano Mercator... Autor: wers_ [89.64.79.*]
    I jak Panowie? Nadal trzymacie papier czy już puściliście?

Ja trzymam że średnia 260 i czekam co kurs pokaże. Na razie nie pokazuje zbyt wiele :(. Podobnie z resztą jak Pan Prezes :(.

Pieniążki są tylko strategii brak. No nic. Zaczekam do czwartku i pewnie się zapiszę. Pozdr.
    Też czekam, liczyłem że dobiorę jeszcze w okolicach 220, po tym jak zarząd sprzedawał jednak paniki nie było...co nie ukrywam trochę mnie zdziwiło, do czwartku raczej się nic nie zmieni, też pewnie się zapiszę ale decyzję podejmę w ostatnim dniu.
    Wers ja mam wyższą średnią ale na razie bez obaw:) czekam cierpliwie
  • Re: do użytkownika Z7, kupiłem dziś rano Mercator... Autor: ~wers [89.64.79.*]
    Nie no, zapisać się trzeba. I tak jestem w stracie :). . Najwyżej później dobiorę za te kasę ze sprzedaży.

Zarząd moim zdaniem sprzedał kosmetyczne ilości po kosmetycznej cenie :). Bez znaczenia, poza wizerunkowym.

Nie miałem wcześniej tej spółki ale widzę że tu akcjonariat spekulacyjny się bawi , a do tego spekulacyjny Zarząd.

Zdania nie zmieniłem, Uważam że mercator będzie jeszcze grany w te wakacje. Pozdr.
[x]
VARSAV 3,92% 0,53 2025-09-26 16:47:39
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.